Bizarni korisnički ugovori (na neke ste vjerojatno i pristali)

EULA (ili End User Licence Agreement) je ugovor krajnjeg korisnika (vas) i vlasnika licence softwera (koji ste kupili / koristite besplatno). To je u stvari onaj tekst koji nikada niste pročitali, jer bi vam trebao još jedan život da ih sve pročitate, a koji ste jednostavno „prihvatili“.

Do sad ste vjerovatno potpisali na tisuće stranica, napisanih pravnim žargonom, i samim tim ste poklonili kompanijama sve osim svoje duše (mada nije isključeno da ćete i to potpisati u budućnosti).

Ovdje su samo neki od primjera najpoznatijih kompanija, a velika je šansa da ste makar sa jednom od njih sklopili ove neobične bizarne ugovore.

 

Ako ste uplodovali svoje slike na netu (bilo gdje, na bilo koji sajt)

eula

Dakle, proveli ste lijep vikend sa svojim prijateljima, i odlučili se za upload slika na Flickr, Twitpic, Instagram, Facebook ili neka druga mjesta na netu koja omogućuju besplatni upload. Zašto da ne? To i jeste jedna od svrha socijalnih umrežavanja. To je savršen način da podijelite vaše dragocjene uspomene sa prijateljima i rodbinom.

Ali… Ako vidite svoju sliku na oglasu za viagru… nemate se pravo žaliti. Zašto? Jer ste se odrekli prava na svoju sliku. Više nije vaša. Njihova je.

Skoro sve i jedna društvena mreža ima klauzulu u korisničkom ugovoru (EULA) koji im omogućuje da koriste vaše slike u komercijalne svrhe. I to: mogu ih koristiti u cijelom svijetu, bez naknade, sa prenosivom licencom…

Opet, nema razloga za paniku. Jer ako vi iskoristite vašu sliku za bilo šta, uključujući i reklamu, niti jedna od ovih kompanija vas neće tužiti, jer je slika i dalji i vaša. (Pošteno?)

I da, još nešto… ne morate prekidati čitanje ovog članka kako bi što brže obrsiali slike. Jer ih ne možete obrisati sa glavnog servera kompanije, a u ugovorima je navedeno da kompanije mogu zadržati prava i na uklonjene slike sve dok ne prođe komercijalno razumno vrijeme.

 

I još bizarnih ugovora na koje ste možda pristali:

eula

Ako koristite Apple iTunes – pristali ste da vas prate, bilo gdje, bilo kad. Čak i ako ne posjedujete bilo kakav Apple prenosivi uređaj, i želite koristiti iTunes da bi kupili neku pjesmu, i dalje pristajete na bizarne stvari. U ugovoru lijepo piše da iTunes uzima podatke s uređaja ili računala. Takođe, pristali ste da nećete koristiti ovaj proizvod za proizvodnju nuklearnog, raketnog, kemijskog ili biološkog oružja.

Ako koristite Amazon Kindle  – pristali ste da vam Amazon oduzme uređaj, ako prekršite neko od pravila ugovora- i to bez ikakve naknade, i bez ikakvog objašnjenja.

Ako koristite usluge Sony i EA Games – odrekli ste se bilo kakvog prava da ih ikada možete tužiti. Ono što ipak možete, tj što vam je dozvoljeno (ako imate neke pritužbe) jeste da im pošaljete pismo poštom…

Ako koristite Nintendo – pristali ste na to, da ukoliko prekršite pravila ugovora, kompanija ima pravo da vam preko daljine uništi uređaj. Ovakvu klauzulu ćete pronaći u bilo kojem e-readeru, mobitelu i slično.

Uglavnom, pristankom na skoro svaki ugovor (EULA), odričete se prava tužbe, i pristajete na to da kompanija promjeni ugovor kad god to ona želi – znali vi ili ne.

Naravno, ne tvrdimo da kompanije prave ovakve ugovore da bi vas totalno uništile. Samo se pravno brinu da vi ne uništite njih.

izvor: pixelizam.com

Provjeri ovo!

Ono kad imate peto predavanje u danu

Ako ste legli ste prošlu noć malo kasnije, ustali ujutro u 7 sati, prvo predavanje …