Svjetski putnik: Dubai, ovdje cijena nije bitna

Nikada do sada nisam cuo slicnije stavove prema nekoj destinaciji, kao što je bilo u slucaju Dubaija. “Shopping meka za koju će samo poneka pripadnica ljepšeg spola iskazati iskren interes. Sve je tamo umjetno i nehumano, i slicno…”.


Moram priznati da sam i ja dijelio slicno mišljenje, ali sudbina je drugacije htjela. Karte su se poklopile, IDF konferencija, odlicna ekipa i sve zacinjeno s puno pijeska.

Dubai

Upravo istražujem “materiju” i uocavam zabludu u kojoj sam do malo prije živio: “Lahko je njima živit, puni su k’o brod nafte i para. Ali što će kada šeiku iza kuće, iz omiljene bušotine prestane curit?!”. Dragi moji citatelji, Wikipedia i još neki izvori, kažu da nafta danas, u ukupnom dohotku Dubaija sudjeluje s manje od 6%?! Procjenjuje se da je šeik već solidno potrošio naftu u svojom dvorištu i da će mu trajati manje od 20 godina. Stoga su se oni lipo okrenuli izgradnji nekretnina, trgovini, financijskim uslugama i naravno turizmu. Baš kao i “truli zapad”.

Smatra se, da je Dubai osmi najposjećeniji grad na Svijetu. “Svi ti silni turisti, sve su to tukci koji ne znaju šta valja” rekao bi tipican Hrvat. “Kakvi trgovacki centri, ne zanima to mene” je druga naša uvriježena izjava. Za takve je dobro da ne idu u «Dubai Mall» i slicne, jer bi mogli pokleknuti.

Shopping centri u Dubaiju

Arapi su u trgovacki centar smjestili najveći akvarij na Svijetu, s kojom tisućom egzoticnih riba. Nekoliko dućana dalje nalazi se klizalište, pa umjetno jezero s kompjutorski upravljanim gigantskim fontanama i vodoskocima zacinjenim odlicnom muzikom.

Ako ni to nije dovoljno, imaju i skijalište na zatvorenom. Ako netko ogladni, tu je vjerojatno najveći “food court” na svijetu, s klasicnom junk food ponudom, ali i vrlo kvalitetnim proizvodima od ribe, voća i povrća. Svatko iz ekipe može odabrati nešto za sebe, a onda konzumacija i druženje u zajednickom prostoru. Ne bi bilo pošteno ne cestitati našem Arena centru koji također nudi nešto slicno, zacinjeno s Kentucky Fried Chickenom, Wok & Wokom, te još pokojom kvalitetnijom opcijom.

Najviša građevina na svijetu, Burj Khalifa

Naslonjen na Dubai Mall stabilno stoji Burj Khalifa visok tocno 829,84 metara. Izgradnja je zapocela 2004. godine, a radovi su završeni pet godina kasnije, za moj rođendan 1.10.2009. Završetak projekta se “potrefio” s globalnom financijskom krizom i pretjeranom izgradnjom u zemlji. Rezultat je molba za pomoć susjednom Abu Dhabiju i preimenovanje iz Burj Dubai u Burj Khalifa u cast predsjedniku UAEa Khalifi Bin Zayed Al Nahyan-u i njegovoj kljucnoj financijskoj injekciji.

Naši dojmovi o najvišoj građevini na Svijetu su bili podijeljeni, netko je bio oduševljen, a netko razocaran kartom od 150 kuna za posjet najvišoj “osmatracnici” na visini od 452 metra. Meni se svidjela spoznaja o tome da je tamo snimljen posljednji, cetvrti nastavak “Nemoguće misije” (Mission Impossible – Ghost protocol) s Tom Cruise-om u glavnoj ulozi. Onima nezadovoljnim prošlim nastavcima, će biti zanimljiva informacija da se ovaj nastavak svidio i kritici i publici.

Hotel Burj Al Arab

Burj Al Arab je luksuzni hotel u Dubaiju. Da, to je onaj u obliku jedra na malom umjetnom otociću. Neću puno pisati o njemu, jer sam mu samo pristupio, i to sa vanjske strane dobro cuvanog mosta. Visok je 321 metar, što ga cini cetvrtim hotelom po visini na Svijetu. Najviši je u Meki (601 metar), a druga dva su također Dubaiju. Zbog svog luksuza, smatra se jedinim hotelom sa 7 zvjezdica. Jedini legalni nacin pristupa je rezervacija barem dorucka (koji košta cca 375 kuna). Samo za informaciju, najmanja soba zauzima 169 m2, a najveća 780 m2.

Arhitektonska cuda Dubaija

Kao i većini, u Dubaiju su mi se jako svidjela arhitektonska dostignuća. Iako je u šumi ponekad teško vidjeti drvo, svaki neboder je jedinstven. Arhitekti su cesto pokušavali spojiti naizgled nespojivo – islamsku tradiciju i moderne visoke nebodere. Tako je ranije spomenuti hotel izgrađen u obliku tradicionalnog jedra tipicne stare arapske jedrilice “Dhow”.

Najveći toranj također sadrži uzorke karakteristicne za islamsku arhitekturu, a presjek je inspiriran cvijetom “Hymenocalls”. Potpuno automatizirani metro bez vozaca također zaslužuje divljenje. U samom centru je pod zemljom, dok vrlo brzo izranja na visinu od cca 10 metara i omogućava neke od najljepših pogleda na grad. Metro ima vagon prve klase, koji dodatno košta i omogućuje pogled prema naprijed sa samog pocetka vlaka, jer vozaca nema. Iako košta ekstra, ne mora ako dovoljno uvjerljivo sitnoj kontrolorki izgovorite “Off course we have the business ticket”.

Što ne smijete raditi u Dubaiju?

Malo je iritantna zabrana pipanja, hranjena i pijenja u javnosti, ali što ćeš, cudan neki svijet… Vanbracni seks je također strogo zabranjen, rezultira trenutacnom deportacijom oba sudionika.

Bilo koja kolicina alkohola u krvi za vrijeme vožnje, košta cca 30.000 kuna i 10-tak dana zatvora. Naš vozac na pustinjsku turu dva je puta platio doticnu kaznu i malo mu je to prestrogo. Inace je iz Sirije i misli da su ovi nemiri doma kod njegovih ipak pogrešno prezentirani i napuhani. Plaća mu je 15.000 kuna, a za samacki smještaj odmah ode 2.500 kuna. Veli da su općenito strancima namijenjeni loši poslovi, cime je momak vrlo nezadovoljan. Ali kada ga podsjetim na opciju povratka doma u Siriju, nije baš oduševljen. Da ne strada u nemirima…


izvor: svjetskiputnik.hr
autor: Davor Skeledžija 

 

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …