Alkohol

Prema općoj definiciji, alkohol (al-kuhl) je „naziv za grupu organskih spojeva i bezbojnih tekućina koje se najcešće proizvode iz škrobnih i šećernih sirovina vrenjem uz pomoć kvasca“. Zvuci veoma cudno, cak prekomplicirano  za taj sastojak koji veliki dio naroda shvaća jednostavno neophodnim u životu.
 
Krenuo bih od istine koja kaže kako alkohol ne prati klasne razlike, jer piju svi. Pocevši od onih skitnica, zatim obicnih građana, na kraju završivši sa basnoslovno cijenjenim i bogatim licnostima. Dakle, cašica medice djeluje jednako na predsjednika republike kao na onog radnika koji posao obavlja u željezari. Alkohol je kao bolest, širi se organizmom i djeluje na mozak, mijenja se percepcija i doživljaji, i to sve u samo nekoliko sati nakon cega bolest prolazi, poput kraće prehlade. Zanimljiv kemijski spoj. Drugaciji od droge, a zapravo jako slican. Doživimo ga sada na jedan opipljiviji nacin. Mnogo puta životne situacije prate alkohol, odnosno prate se međusobno. Možda ovo zvuci cudno, ali zar nije tako? Pije se na krštenju, svadbi, krizmi, rođendanu, izlasku, ukratko – u svakoj mogućoj prilici gdje treba „podignuti“ atmosferu. To su trenutci zabave. Sama kombinacija rijeci „pije se“ na neki nacin svakom od nas daje pozitivan prizvuk u smislu dobre zabave.  Naravno, može sve to i bez alkohola, ali mislim da je on taj atmosferski zacin, ljuti chilli nakon kojeg curi znoj delirija. Recimo subotnji izlazak, mislim da je to mladima najbliži primjer. Ima li išta ljepše od laganog ispijanja alkohola i razgovora o životnim događanjima, politickoj situaciji i sl.? U ta 2-3 sata upoznata ekipa je spremna složiti psihološki profil pet politicara, pronaći one rijetke kvalitetne među njima, a na kraju osmisliti cjelokupni ekonomski plan za izlazak iz recesije u Hrvatskoj! Ironicno, zanimljivo, i usput presmiješno. Nekima vjerojatno ne,ali dobro. Naravno, postoje i drugacije teme, primjerice korištenje pojma krivog hedonizma iliti ga življenja u mnogo puta promašenoj okolini (ovo je bilo lijepo receno o  svađama, prijateljstvima, promašenim ljubavima, itd.). Pa još kada dođe do neke zanimljive diskusije u društvu gdje se argumenti vade kao asevi iz rukava… svi su u pravu! To je nešto neopisivo poznatim rijecima u našem jeziku, eventualno bi bilo moguće onomatopejskim. Pogotovo kada nekim ljudima u pijanstvu „profunkcioniraju“ moždane vijuge. Kvalitetan izlazak je onaj izlazak iz kojeg smislimo neki poucak, onaj iz kojeg nešto naucimo. Iz iskustva valjda znate koliko ste se puta vratili kući u potpuno urnebesnom stanju što se tice izgleda i psihickog stanja organizma. Ponekad kao zadnji pijani klošar koji se nikad ne trijezni i spava na klupi, naravno tu informaciju ste saznali od bijesnih roditelja, bolnicara nakon ispumpavanja ili u najboljem slucaju frenda koji vas je dopremio kući. Iz muke slijedi nauka, ako ste trezveni mentalno sposobni zdravo razmišljati. Idući vikend niste se napili. To je najcešći i najdjelotvorniji nacin ucenja. Idući je onaj kada zbog razbijene caše zaradite šljivu od “lokalpatriotskog mlatitelja”. Bez obzira na njegov idiotizam, sumnjam da ćete idući vikend razbiti u njegovom prisustvu, ako ste trezveni mentalno sposobni zdravo razmišljati.

Zatim primjer totalnog „blackout-a“ sinoćnje veceri. Vjerojatno se iz tog primjera malo teže uci. Ali ipak, nije Vam baš svejedno kad zaboravite gdje ste parkirali auto u gradu. Naravno, ako ste trezveni mentalno sposobni zdravo razmišljati. Za zabavu uz alkohol smatram kako vrijedi ona stara latinska izreka, koja kaže: “Festina lente!”… Vrijeme ne smije dirigirati atmosferom i kolicinom ispijenog, već mora biti obrnuto. U svakom trenutku morate znati što cinite, kako djelujete, pa i koga ljubite u krajnjem slucaju. U svakom trenutku mora postojati nivo ispod kojeg se ne smije, ona granica koju svaka osoba mora imati – tocnije, mora si je priuštiti zbog vlastitog dostojanstva. Razlog? Nepotrebno narušavanje svojih životnih principa i stajališta koji bi sutra mogli biti izuzetno uzdrmani. Po meni je to kvalitetan nacin uživanja u blagodatima tih cudnih biljaka koje nas cine manje uracunljivima. Zamislite što bi bilo da ne postoji hmelj, grožđe i slicne biljcice. Vjerojatno bi ova luda ljudska civilizacija smislila neki prefini jabucni koktel s okusom limete umocene u jagodine sokove s nektarom ludih gljiva…cak ne zvuci loše. Ali šalu na stranu…Još bih trebao objasniti zloupotrebu alkoholnih napitaka. Alkohol ne daje dušu ljudima, on je samo budi iz sna. Kada ljudi bježe od necega, to cine uz prijatelja. Prijatelja u ljudskom obliku. A ako ga nemaju onda bježe s alkoholom, zapravo rekao bih da se ponašaju kao kukavice jer tu tekućine prozivaju „prijateljem“. Treba imati u primisli kako ispijanjem alkohola nikada nije riješen problem, eventualno je stvoren ili u ekstremno najboljem slucaju umanjen. Pokušaj rješavanja problema alkoholiziranjem krivi je pristup necem tako tekućem i amorfnom, problemu. Besržno se ne rješava besržnim. Piće nije sposobno dati utjehu, ono samo daje pozitivnu energiju koja ponekad uz negativnu (probleme) može postati izuzetno hladno i opasno oruđe po samoga sebe, to je ono najgore. U tom slucaju samodestrukcija licnosti je ubrzana, smijeh prelazi u suze, sreća u tugu- to je objektivno  zloupotreba legalnih opijata. Nažalost, ili na sreću, bio sam svjedok ovakvih ispada, bio sam onaj koji daje utjehu, ali to je tako teško, gotovo nemoguće kada je negativna alkoholna energija protiv Vas.

Zakljucak i poruka za Vas bila bi ovakva.Odraz licnosti, iskrenost i sve ono što ide uz jednu osobnost može se procitati iz jednog jedinog pijanstva u njenom prisustvu. Ako je agresivac, to neće moć sakriti jer nema kontrole u tim trenutcima, ako je cura upitnog morala to neće moći sakriti u tom trenutku jer nema granice u prikazivanju svoje seksualnosti. Ovo je empirijska živa istina. Može se iskoristiti i ona stara : „Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.“ U tim trenucima ćud izlazi na vidjelo, bila ona dobra ili loša, nemoguće ju je sakriti. A ono što vidite drugi dan, tu sliku osobnosti slobodno zgužvajte i bacite je u bezdan. Alkohol je govor istine. Uživajte, pijte, ljubite i zabavljajte se, ali sve na nacin koji je primjeren kulturnom, zdravorazumskom i kvalitetnom ponašanju. Neka ono predstavlja primjer tinejdžerima koji nažalost tek ulaze u te vode, zapravo – te alkohole…

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …