Umjesto odlaska u knjižnicu, besplatno čitanje knjiga na internetu? To je sada moguće u Norveškoj. U dogovoru s autorima i izdavačima na posebnom portalu već je objavljeno 135.000 naslova.

Krimići poznatog autora Joa Nesboa, romani nobelovca Knuta Hamsuna, priče strave i užasa Stephena Kinga – sve to će Norvežani uskoro moći besplatno da čitaju na internetu. Na stranici bokhylla.no (norveški: polica za knjige) Nacionalna biblioteka već nudi 135.000 naslova, a sveukupno je za sada planirano objavljivanje 250.000 knjiga. Autori i izdavači biće plaćeni za digitalizaciju svojih djela, piše Deutsche Welle.

To je prvi put da se na internetu besplatno nude knjige koje uživaju zaštitu autorskog prava, kaže direktorka Nacionalne biblioteke Vigdis Moe Skarstein. Objavljuju se djela koja su izdata prije 2001. godine. Inače, prema norveškim zakonima, autorska prava na neko djelo gase se tek 70 godina nakon smrti autora. Teoretski je tek tada moguće slobodno objavljivanje djela bez suglasnosti nosilaca autorskog prava.

Ovo prijevremeno besplatno objavljivanje knjiga domaćih autora i prijevoda iz cijelog svijeta omogućeno je dogovorom Nacionalne biblioteke i organizacije “Kopinor”. Ta organizacija zastupa 22 udruženja koje štite interese autora i izdavača.

“Drugi život” za knjige

Za svaku digitaliziranu stranicu, bez obzira da li je riječ o bestseleru ili rijetko čitanoj knjizi, Nacionalna biblioteka “Kopinoru” plaća određeni iznos. Prošle godine to je bilo preračunato 4,3 centi, ove godine iznos je smanjen na 3,9 centi. “Kopinor” potom novac dijeli autorima i izdavačima, ali za sada još nije tačno određeno po kom ključu.

Ko ne želi da se njegova djela besplatno objavljuju na internetu može zatražiti njihovo uklanjanje. No, to se do sada dogodilo samo 3.500 puta. Većina djela koja su morala da budu izbrisana sa internet-stranice nisu bila svjetski bestseleri već dječje i školske knjige na kojima izdavači obično zarađuju mnogo novca.

Suprotno očekivanjima, ta nova ponuda do sada nije bitno uticala na prodaju knjiga. Vigdis Moe Skarstein uvjerena je da ta akcija u prvom redu omogućava svojevrsni “drugi život” knjigama koje više nisu u prodaji.

– Knjige su sve češće prolazne. Kada više nisu nove, padaju u zaborav, kaže ona. Čak 85 odsto do sada objavljenih knjiga naišlo je na zanimanje čitalaca, dakle interes nije ograničen samo na aktualne bestselere.

Za sada samo Norvežani mogu da čitaju

No postoje izvjesna ograničenja. Tako korisnici ne mogu da sačuvaju digitalizirane knjige na svojim računarima, već samo mogu da čitaju na portalu. Osim toga, baza podataka dostupna je samo u Norveškoj, a pristup je iz inostranstva jedino omogućen naučnicima.

Da li će taj model uskoro preuzeti i druge zemlje – to je teško reći. Naime, u Norveškoj je taj projekt moguć i zbog toga što tu ima relativno mali broj vlasnika autorskih prava.

– U drugim zemljama najprije bi morao da bude postignut sporazum sa svima onima koji imaju autorska prava. A u nekim slučajevima teško je doći od njih, kaže šef “Kopinora” Jingve Sletholm.

I tako će za sada ta digitalna polica za knjige najvjerojatnije ostati jedinstveni norveški specijalitet, zaključuje Deutsche Welle.

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …