Kulturna ponuda: 07. – 13. studenog 2011.

Kulturna ponuda grada Zagreba za iduća tri dana! Provjerite gdje izaći!


 

Naziv: M. Kurspahić: Žrtve zemljopisa 2 – povratak žrtve
Mjesto: Teatar &TD
Vrijeme: 07. – 09. studenog 2011. u 20:00 
Cijena: 25 kuna za studente

Opis: 

Miran Kurspahić  i Rona Žulj projekt su nazvali ‘Žrtve zemljopisa’ kako bi se u ovom kazališnom projektu referirali na geografske, geopoliticke, politicke, sociološke, sociopoliticke pa i sasvim osobne aspekte bivstvovanja u pred-europskoj im domovini.


Naziv: Život je san
Mjesto: Gradsko kazalište Gavella
Vrijeme: 07. studenog 2011. u 19:30
Cijena: 70 kuna

Opis:

“Život je san” Pedra Calderóna de la Barce jedan je od najljepših tekstova ikad napisanih u dramskoj književnosti. Na tlocrtu istovremeno ocuđujuće maštovitog i zadivljujuće usredotocenog zapleta, španjolski je pjesnik scene stvorio sugestivnu i fluidnu dramu, modernu onoliko koliko su moderni mašta i prica, sloboda i okrutnost, tmina i san, a oni su to (od)uvijek. Bujnost i ogoljelost u stihovima teksta “Život je san” kroce ruku pod ruku, nudeći glumcima 21. stoljeća priliku da budu totalni izvođaci te da usporedno zaigraju misaonu i teatarsku dramu, da se suoce s prošlošću i sadašnjošću, progovore o iluziji i stvarnosti.


Naziv: Mauzer
Mjesto: Zagrebacko kazalište mladih
Vrijeme: 08. studenog 2011. u 20:00
Cijena: 60 kuna

Opis:

Rijec je o autorskom projektu inspiriranom Grobnicom za Borisa Davidovica Danila Kiša i Mauzerom Heinera Müllera u režiji Boruta Šeparovića. Polazeći od cuvene pripovijetke Danila Kiša Grobnica za Borisa Davidovića, predstava se postepeno udaljava od predloška kako bi utemeljila mogućeg heroja današnjice. Pri tom istražuje je li moguće ocistiti cinjenice od fikcije bez ostatka, koliko je zapravo prisan taj odnos u konstrukciji necije biografije, te zašto ponekad dovodi do zamućivanja razlike između ocigledne istine i bjelodane laži.


Naziv: Kako misliš mene nema?
Mjesto: Teatar Exit
Vrijeme: 08. studenog 2011. u 20:00
Cijena: 50 kuna uz iksicu

Opis:

Kroz dva sata “nabrijane” farsicne i iskrene, kalamburicne i dramaticne, istodobno smiješne i gorko-tužne igre, glumci putuju kroz niz svojih unutrašnjih i zamišljenih identiteta i pretvaraju ih alkemijom svoje igre u niz osoba, situacija, realnih i fantasticnih događaja koje prepoznajemo kao naše vlastite, kao stvarnost koja nas okružuje i koju u svom apsurdu, konfliktu i dramaticnosti živimo.


Naziv: Koko u Parizu
Mjesto: Zagrebacko kazalište mladih
Vrijeme: 08. i 09. studenog 2011. u 11:00
Cijene: 60 kuna uz iksicu

Opis:

Kada je Ivan Kušan pisao serijal romana o djecaku Koku – junaku naše i vaše mladosti – još nisu postojali kompjutori, internetske stranice, iPodovi, mobilni telefoni, laseri, sateliti, pojmovi poput virtualne stvarnosti ili cyber prostora. Nije postojao svijet cije bi okvire ispisivao otuđeni rukopis uvijek nove tehnologije, niti su se po informatickim diktatima neumoljivo uspostavljali ritmovi naših života.


Naziv: Tišina mog šuma
Mjesto: Hrvatsko narodno kazalište
Vrijeme: 09. studenog 2011. u 19:30
Cijena: Na upit

Opis:

Jubilarnu sezonu Balet će otvoriti praizvedbom djela nastaloga prema poetskim motivima velikoga hrvatskog pjesnika 20. stoljeća Dobriše Cesarića. Autor koji je iza sebe ostavio pregršt prelijepih, naizgled jednostavnih stihova, ispunjenih izvornim pjesnickim doživljajem i rijetkom iskrenošću, poslužio je kao inspiracija mladom koreografu Leu Mujiću za balet pod nazivom Tišina mog šuma.


Naziv: Ja, Tata
Mjesto: Teatar Exit
Vrijeme: 09. i 10. studenog 2011. u 20:00
Cijena: 50 kuna sa iksicom

Opis:

Urnebesna je i dirljiva ispovijed covjeka bacenog u avanturu donošenja novog života na svijet. Kada ga jednog zimskog dana žena, mašući mu testom za trudnoću ispred nosa, upita: “Dragi, koje je boje trudnoća?”, njegov savršeno uređeni život okreće se naglavacke.


Naziv: Dundo Maroje
Mjesto: Gradsko kazalište Gavella
Vrijeme: 09. i 10. 2011. u 19:30
Cijena: 70 kuna

Opis:

Seks, hrana, piće i dukati su željeno dobro; o ljubavi, roditeljskoj ili bracnoj, odanosti ili velikodušnosti neusporedivno se manje govori. Važno je utažiti glad, namiriti se – ostalo će se već nekako riješiti. Nošeni tim valom, Dundo Maroje, sin mu Maro, kurtizana Laura, njena sluškinja Petrunjela, ili pak sluge Popiva i Pomet, dolaze u situacije u kojima je borba jedini nacin da se preživi, a sukob što se vodi lišen je obzira.


Naziv: Rat i mir
Mjesto: Hrvatsko narodno kazalište
Vrijeme: 10. studenog 2011. u 19:00
Cijena: Na upit

Opis:

Slavni roman o obiteljima i njihovim životima u ratu i miru, nastao iz pera velikog ruskog pisca Lava N. Tolstoja, ne govori samo o Rusiji u vrijeme napoleonskih ratova, o ljubavi lijepe Nataše Rostove, o tuzi i nesreći Andreja Bolkonskog, o Pjeru Bezuhovu, i brojnim drugim likovima, nego i o patnjama i nadama, cežnjama i boli ljudi uhvaćenih u mrežu velikih povijesnih događaja.


Naziv: Ovo bi mogla biti moja ulica
Mjesto: Zagrebacko kazalište mladih

Vrijeme:

10. studenog 2011. u 10:00 i 15:00

11. studenog 2011. u 11:00

Cijena: 60 kuna

Opis:

Kada smo odlucile napraviti ovu predstavu, nismo znale kako će se ona zvati, koji će se likovi u njoj pojaviti, ni što će oni govoriti. Prije bilo kakva djelovanja znale smo da moramo upoznati roditelje Luke Ritza i pitati ih što oni misle o tome da napravimo predstavu inspiriranu oni- me što se dogodilo Luki. Prije gotovo godinu i pol okrenule smo njihov broj telefona. Da Reno Ritz tada nije bio kod kuće, možda više nikada ne bismo smogle hrabrosti da ih nazovemo. Sljedeći dan našle smo se na kavi sa Suzanom i Renom. Razgovarajući s njima o bitnim i nebitnim stvarima, nismo ni znale da je već tada proces rada na predstavi zapoceo.


Naziv: Gospoda Glembajevi
Mjesto: Hrvatsko narodno kazalište
Vrijeme: 11. studenog 2011. u 19:30
Cijena: Na upit

Opis:

Jedno od najpoznatijih i najizvođenijih dramskih djela velikana hrvatske moderne književnosti Miroslava Krleže – Gospoda Glembajevi – tekst je o usponu i propasti ugledne bankarske obitelji u kojoj tijekom proslave obljetnice banke zapocinje nezadrživ splet događanja koji će mnoge clanove obitelji zauvijek promijeniti. Drama Gospoda Glembajevi paradigmatsko je Krležino djelo u kojem se naš veliki pisac nemilosrdno razracunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu.


Naziv: SHAKEspeare
Mjesto: Teatar Exit
Vrijeme: 11. studenog 2011. u 20:00
Cijena: 50 kuna

Opis:

Pred vama stoje tri mlada glumca koji su pokušali tako nešto i tijekom svoga puta cesto su se zaustavljali upravo iz gore navedenih razloga. U pocetku postojala je stanovita želja da se, poput ranije poznatih kazališnih primjera, obuhvate svi Shakespeareovi dramski tekstovi kroz određeni broj scenskih krokija. Taj revijalni nazivnik se malo-pomalo transformirao u potrebu da se u Shakespeareu zaustavljamo upravo na mjestima koja lakše isklizavaju iz povijesnih odrednica i uklizavaju u kontekst svakodnevice naših glavnih junaka: Živka, Marka i Jerka.


Naziv: Leda
Mjesto: Gradsko kazalište Gavella
Vrijeme: 11. studenog 2011. u 19:30
Cijena: 70 kuna

Opis:

“Ništa što se može dogoditi između jednog muškarca i jedne žene nije tako važno te bi o tome trebalo narocito razbijati glavu.”, govori nam Miroslav Krleža kroz usta jednog od svojih likova, dok nam cjelinom “Lede” porucuje upravo suprotno. Ovaj ponajprije glumacki komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznacnih odnosa, podjednako je komedija, koliko i salonska drama; “ljubavna igra”, koliko i egzistencijalna melodrama.


Naziv: Građanin plemić
Mjesto: Hrvatsko narodno kazalište
Cijena: Na upit
Vrijeme: 12. studenog 2011. u 18:00

Opis:

Komedija-balet najvećeg francuskog komediografa Molièrea i velikog majstora barokne glazbe, skladatelja Lullyja jedno je od najboljih djela iz tog specificnog žanra. Uz komediju u prozi na sceni se odvijaju plesne međuigre uz pjevane dijelove. Građanin plemić djelo je koje na izuzetno duhovit nacin govori o mahnitoj želji bogatog skorojevića za uspjehom u društvu, uvjerenog kako se novcem sve može kupiti od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa.


Naziv: Teatar Exit
Mjesto: Balon
Vrijeme: 12. studenog 2011. u 20:00
Cijena: 50 kuna

Opis:

Čini li posve određeni balon posve određenim balonom dah osobe koja ga je napuhala? Čini mi se da je srž ove predstave upravo taj dah. Dah kao jedno od osnovnih sredstava glumackoga izraza. Dah kao reprezent Glume i kao reprezent Života. Pirandelovski isprepletene paralelne realnosti ove predstave propituju moć glumacki razigranoga storytellinga.


Naziv: Izbori
Mjesto: Gradsko kazalište Gavella
Vrijeme: 13. studenog 2011. u 19:30
Cijena: 70 kuna

Opis:

Kada bi se reklo da tekst govori o korupciji na najvišem državnom nivou, skupljanju crnih fondova za financiranje izbora, iznuđivanju milijuna iz državnih poduzeće, izbornim manipulacijama koje idu za tim da se prodati može sve što se dovoljno puta vidi na televiziji ili procita u novinama, onda bi svaki suvisli covjek u startu zakljucio kako je neki domaći pisac uhvatio trenutak koji se zove hrvatska politicka stvarnost, kako predstava zapravo govori o aktualnoj politickoj vlasti u našoj zemlji, no rijec je o urnebesnoj komediji o reizboru americkog predsjednika koja je lokalizirana i akutalizirana “biserima” s naše politicke scene.

Provjeri ovo!

Studentcuts

Program prvog dana Studentcuts festivala u S.D. Stjepan Radić

Kao što smo već najavili prethodnih dana, 14. i 15. svibnja Studentski dom „Stjepan Radić“ na …