Kako preživjeti ispite?

6. i 7. mjesec su najstresnije vrijeme za svakog studenta. Rijetko tko ispitno vrijeme dočeka s osmijehom, jer smo svi uglavnom kampanjci  koji cijele godine planiraju kako će i kada učiti, ali se knjige uglavnom prihvatimo tek tjedan ili dva prije službenog početka ispita. Tada smo svi nervozni, nenaspavani i iscrpljeni i svaki dan zažalimo što nismo na vrijeme počeli učiti.

 

 

Za kajanje je sada kasno, ali kada bismo se pridržavali nekih pravila za vrijeme ispitnih rokova možda bi 15.7. mogli dočekati s osmijehom na licu i zadovoljni postignutim.

 

1. Budite hrabri!

Ne izaći na ispit uvijek je najgora opcija. Čak i kada nismo 100% spremni  ili kada naučimo samo pola od svega što imamo možda nam se baš taj put posreći i uspijemo položiti ispit. To osobito vrijedi za predrokove kada su pitanja obično puno lakša, a kriteriji niži. Tko ne riskira, ne profitira!

 

2. Informirajte se!

Jako je bitno na vrijeme skupiti sve informacije o ispitu, načinu na koji profesor ispituje, kakve kriterije ima, što morate znati, a bez čega se možete provući. Tako ćete znati na što se trebate fokusirati i uštedjeti i vrijeme i energiju!

 

3. Opskrbite se kavom!

Kava je najbolji prijatelj svakog studenta tijekom ispitnog vremena. Jedna šalica ujutru i jedna poslijepodne dokazano pridonosi održavanju koncentracije i radne energije.  

 

4. Time menagment!

Stručnjaci kažu da je sat i pol vremena najviše koliko bi se trebalo učiti nakon čega obavezno treba napraviti manju pauzu. To svakako treba uvijek imati na umu jer ćemo praveći manje pauze puno više naučiti i zapamtiti nego da učimo 4-5 sati u komadu. Učenje do dugo u noć obavezno treba izbjegavati; radije se natjerajte da ustanete rano ujutru – tijelo i um su tada odmorni i zasigurno ćete u puno kraćem vremenu zapamtiti puno više.

 

5. Ne odričite se stvari koje volite!

Mnogi se tijekom ispitnog razdoblja odriču facebooka, izlazaka, kava s prijateljima. No, to je velika greška! Odricanjem od stvari koje vole i koje ih ispunjavaju samo stvaraju kontraefekat – biti će puno nervozniji i konstantno će se žaliti na postojeće stanje i htjeti biti na bilo kojem drugom mjestu osim za radnim stolom. Zabranjeno voće uvijek je najslađe tako da je najbolji savjet ničeg se ne odricati već reducirati izlaske i korištenje interneta.

6. Sistem nagrađivanja!

Uvijek, ali baš uvijek nagradite se nečim za uspješno položen ispit. Ne mora to biti ništa veliko, tek sitnica koja će nas podsjećati na uspješno izvršen zadatak. Na kraju  ispitnog roka mogli bi se počastiti i nečim večim npr. odlaskom na more ili kupnjom nekoliko komada odjeće – toga nikad nije previše

.

7. Postavite realne ciljeve

Ako ste za ispite počeli učiti nekoliko dana prije naravno da nećete stići položiti sve. Stoga budite realni i ne očekujte nemoguće nego zacrtajte ispite koje morate položiti, a ako igrom slučaja uspijete položiti još jedan ili dva vašoj sreći neće biti kraja.
Stoga, puno sreće svima i zapamtite: trud se uvijek isplati!

 

www.pogled.ba

Odgovori