Vi pitate: Jasna Tomašić, upravitelj prehrane S.D. Stjepan Radić

Naš ovotjedni gost za intervju tjedna bila je gospođa Jasna Tomašić, upraviteljica prehrane S.D. Stjepan Radić. Kao diplomirani inžinjer biotehnologije radi u SC-u već oko petnaest godina, od toga na radnom mjestu upravitelja prehrane S.D. Stjepan Radić posljednjih 8 godina. Mnogo smo pitala zaprimili pa smo izdvojili najzanimljivija:

 

Zašto je tolika razlika u menzama na Savi i na Borongaju iako su obje pod okriljem SC-a?

jasnaUvijek su među studentima postojala uspoređivanja kvalitete pojedinih restorana u sustavu SC-a. Mišljenja su bila razlicita i svaki student ima svoj omiljeni restoran ili onaj koji mu je manje drag. Svaki restoran radi u razlicitim uvjetima tako da i rezultati toga nisu ujednaceni. Smatram da ne može biti tako velika razlika u obrocima pripremljenim na Borongaju u odnosu na druge pogone, a ako je to mišljenje većine studenata, ja to prihvaćam. Svi radimo po istim jelovnicima, a ako postoji razlika u pripremi hrane to znaci da su kolege na Borongaju maksimalno iskoristili svoju tehnicku opremljenost koje je za sada najbolja od svih pogona kao i kvalitetu osoblja. Njihova prednost je što rade samo jedan glavni obrok (rucak), tako da je lakše održati traženu kvalitetu.

 

Gužve su veliki problem…


Nažalost, gužve su veliki problem studentima, a i nama koji radimo ovdje. Problem ne možemo riješiti preko noći, narocito u ovoj situaciji gdje je recesija uzela danak i u investicijama koje bi poboljšale studentski standard. Otvaranjem novih paviljona taj se problem dodatno povećao, ali naša Uprava pokušava naći adekvatno rješenje za otvaranje još jedne linije kako bi se smanjila cekanja. Nadam se da će u skoroj budućnosti taj problem biti riješen na naše obostrano zadovoljstvo.

 

Studenti se žale na pogrešno otkucavanje racuna…

Vaše je pravo i obveza da nakon što dobijete racun, provjerite da li artikli na njemu odgovaraju onima na vašem pladnju. Ukoliko uocite nepravilnosti, morate odmah reagirati. Možete stati sa strane i pozvati šefa kuhinje ili poslovođu, a ukoliko ne uspijete riješiti problem, možete doći ovdje kod mene. Za sve pritužbe i prijedloge na raspolaganju smo tokom cijelog radnog dana. Budite sigurni da takvo ponašanje ne odobravamo i da svaki vaš opravdani prigovor rješavamo odmah i svaku osobu koja krši radna prava sankcioniramo.

 

Meniji se ponavljaju…

Radimo po normativima i jelovnicima koje su odobreni od Ministarstva znanosti i tehnologije. Ako se uzme u obzir da dnevno na Savi imamo 4 mesna i 2 vegetarijanska menija, teško je postići to da se neka mesna jela ne ponavljaju tokom dana. Kombinacijom mesnih jela i priloga koji se poslužuju uz njih, pokušavamo postići raznovrsnost koja bi zadovoljila sve studente.

 

Žohari?

Žohari su veliki problem Zagreba u cjelini, a ne samo naših restorana. Obavljamo redovito svaki mjesec, a po potrebi i cešće dezinsekciju pogona pri cemu zaposlenici Zvoda za javno zdravstvo vrše prskanje i dimljenje prostora. Međutim, žohari su jako otporni, cemu u prilog govori teza da na jednoj kaplji ulja mogu živjeti 30 dana. Činimo sve što je u našoj moći da kvalitetno rješimo taj problem i nadamo se da će u budućnosti biti manje takvih prigovora.

 

Koliko hrane dolazi dnevno i što se radi sa ostacima hrane?

Kada govorimo o kolicinama hrane koja dolazi dnevno u resotran, ona se broji u tonama mesa, voća i povrća. Imamo preko 5000 obroka dnevno samo u restoranima 1 i 2. Jelovnici se rade planski, dan prije, a tokom dana se rade eventualne korekcije. Vodi se briga o tome da pravilnim procjenama i kuhanjem manjih kolicina ostane što manje neprodane hrane. Ostaci svježeg mesa pohranjuju se u hladnjacima i tehnicki obrađuju slijedeći dan, a eventualni ostaci priloga uništavaju se u dehidratorima biološkog otpada. Zakonom o hrani je zabranjeno sakupljanje ostataka hrane iz sanitarno-higijenskih razloga, a Zakonom o veterinarstvu je zabranjeno hraniti domaće životinje otpacima sa stola.

 

Mogu li se cokoladna mlijeka i ostale slastice pojavljivati cešće za vrijeme rucka i vecere?

Na našim linijama svakodnevno imamo ponudu slastica i mlijecnog programa u okvirima mogućnosti pojedine linije. Linija 1 je, u rekonstrukciji koja je napravljena prije nekoliko godina, moderno opremljena vitrinama za hlađenje i na toj liniji imamo mogucnost ponuditi veći asortiman spomenutih proizvoda. Nažalost linija 2 je puno kraća i sa zastarjelom opremom tako da je i ponuda reducirana. Nemoguće je tokom cijelog dana imati kompletnu ponudu asortimana na svim linijama jer su takve kolicine koje naša skladišta ne mogu primiti. Svaki student u prosjeku uzima i veću kolicinu tzv. komadne robe od 5 komada koliko je dozvoljeno. Zato se neki vraćaju po nekoliko puta u liniju i traže dva odvojena racuna.

 

Kakva je kvaliteta hrane?

Svakodnevno radimo na tome, trudimo se iz dobivenih namirnica pripremiti kvalitetan obrok. Prije nego se hrana stavlja na linije, osim kuhara koji ju priprema, kontrolira ju šef kuhinje pa zatim i pomoćnik upravitelja – tehnolog. Naravno, dogodile su se razlike u nacinu pripreme tako da pojedini kuhari daju i neki svoj ,,štih” hrani koju kuhaju. Ono što je sigurno, da svaki student dobije zdravstveno ispravan i siguran obrok što potrvđuje i cinjenica da na toliki broj obroka nema nikakvih zdravstvenih problema koji bi upućivali na upitnu kvalitetu hrane koju poslužujemo.

 

Odakle se dobavlja hrana?

Dobavljaci se biraju putem javnog natjecaja koji se objavljuje krajem godine. Dobavljaci koji su prošli na tom natjecaju dostavljaju robu cijelu narednu godinu. To su provjereni dobavljaci koji uz najpovoljnije cijene nude i traženu kvalitetu, a osim toga zadovoljavaju i sve druge zakonske uvjete.

 

,,Ledo” dolazi?

Za prošlu je godinu putem rezultata javnog natjecaja ,,Podravka” dostavljala sladoled, a od ove godine je ,,Ledo”, iako smo mi u prošloj godini od ,,Leda” dobivali druge smrznute proizvode (zagorski štrukli, povrće i slicno). Što znaci da su velika poduzeća uvijek zastupljena kao naši dobavljaci za neku od vrsta proizvoda.

 

Što je s kutijama za žalbe?

U pocetku je to bio opće prihvaćen nacin komunikacije izmešu nas i studenata. Čak smo u dogovoru sa Studentskim odborom postavili papiriće i olovke na blagajne, jer je bilo primjedbi da studenti nemaju na cemu pisati svoju primjedbu ili pohvalu. Bilo je svakakvih komentara, od šala do konstruktivnih rješenja. Nažalost, taj vid komunikacije sada i nije baš prihvaćen što ne znaci da ga treba zapostaviti. Svi komentari se raspravljaju na našim redovnim sastancima, ako je moguće uvažavaju se prijedlozi, rješavaju problemi i nakon toga se arhiviraju u fascikl koji je posebno tome namijenjen.

 

Zakljucno…

Sretna sam što radim s mladim ljudima i drago mi je što imamo dobar kontakt sa studentima i Studentskim odborom. Na sastancima s njima u posljednjih 8 godina bilo je lijepih trenutaka gdje smo uspjeli ,,progurati” dosta novih stvari. Zajednicki su se pisale inicijative za rekonstrukciju restorana kao i za neke manje zahtjevne projekte. Ne možemo ocekivati velike stvari, ali korak po korak ćemo doći do stanja koje sve zadovoljava. Moramo se međusobno uvažavati jer nam je zajednicki cilj isti. Svi studenti moraju znati smo mi ovdje zbog njih i u svakoj situaciji mogu potražiti našu pomoć

 

Esava.info se zahvaljuje gospođi Jasni Tomašić na obavljenom intervjuu i želimo puno sreće i uspjeha u daljenjm radu.
esava.info

Provjeri ovo!

Intervju: Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Zovem se Danko Relić. Rođen sam u Slavonskom Brodu gdje sam pohađao osnovnu i srednju …