Sastanak koji će mnogo toga promijeniti

kipU utorak, 29.03.2011. godine, u prostorijama Uprave S.D. Stjepan Radić, održan je sastanak Studentskog odbora S.D. Stjepan Radić  s upraviteljem doma, gospodinom Boženkom Ćosićem te gospodinom Ivanom Leškovićem, voditeljem centra za smještaj u Studentskom centru Zagreb. Povod održavanja sastanka bila je rasprava o trenutnom stanju u domu (sigurnost, infrastruktura, okoliš, pokretanje radija…).
Nakon kratkih uvodnih rijeci prisutnih, krenulo se, po zamišljenom dnevnom redu, razgovarati o problemima na Savi.

Sigurnost u domu

Prva tocka dnevnog reda bila je sigurnost imovine stanara u domu. Ponajprije se željelo ukazati na sve cešće krađe laptopa i bicikala u proljetnom razdoblju. Osim nepažnje stanara, koji znaju ostaviti otkljucane sobe, za što su sami krivi, jedan od problema jesu kljucevi soba u starijim paviljonima. I sami znate da ih je vrlo lako kopirati za 10 kuna te postoji mogućnost da prijašnji stanari imaju pristup sobi u kojoj više ne borave. Kako su istaknuli gospodin Ćosić i gospodin Lešković, svjesni su tog problema. Međutim, trenutna financijska situacija u SC-a im ne dozvoljava mogućnost mijenjanja brava svake nove akademske godine. Naglašeno je, ipak, da probleme s kljucevima nemaju stanari novih paviljona, upravo zbog karakteristicnih svojstava tih kljuceva te njihovo kopiranje dođe poprilicno skupo (cca. 270 kuna) i prilikom kopiranja mora se predociti identifikacijska isprava. U upravi SCZG-a pokušavaju iznaći sredstva za što skoriju zamjenu starih brava, novim, s suvremenijim i sigurnijim kljucevima.

Problem s biciklima je svake godine aktualan. Već je i ove godine dolaskom ljepšeg vremena otuđen manji broj. Problem je u tome što se bicikli nalaze u hodniku na ulazu u paviljon. Ne pokriva ih video nadzor te je u noćnim satima, kada nema većeg kolanja ljudi, vrlo lako izvršiti krađu. Prijedlog Odbora, koju su prihvatili gospodin Ćosić i gospodin Lešković, jest da se odvoji dio parkirnih mjesta kod glavne porte i prenamijeni kao mjesto gdje možete ostaviti svoj bicikl. Blizina porte te frekventna lokacija mogu zasigurno jamciti veću sigurnost. Za pocetak je planirano postaviti držace za oko 100 bicikala, a ovisno o potrebama postojeći kapaciteti se mogu proširiti. 

Po pitanju sigurnosti doma, Odbor je predložio i povećani broj zaštitara. Prema izjavama gospodina Ćosića, u domu se dnevno nalaze tri, odnosno pet redara, ovisno o danu u tjednu. Optimalan broj zaštitara bio bi jedan po paviljonu, ali je opet novac taj koji sputava namjere Uprave i SC-a. Mogućnost da sami studenti borave izmjenicno na portama svojih paviljona odbacena je jer se došlo do zakljucka da studenti nisu spremni volontirati osam sati dnevno. Studentski odbor će ipak uputiti dopis ravnatelju SCZG-a povodom navedenog problema, kako bi se postavio kao prioritetan u nadolazećem razdoblju.

Renoviranje paviljona

Loše stanje starijih paviljona i sve ucestaliji kvarovi bili su povod da se porazgovara i o mogućnosti njihova renoviranja. Kako je naveo gospodin Lešković, to je kapitalan, ali realno i nužno ostvariv projekt, no, pitanje je vremena kada će se zapoceti s obnovom. Što se tice samog renoviranja, koncept je zamišljen na nacin da bi se smanjili postojeći kapaciteti doma za 386 mjesta (toliko prima jedan stari paviljon) te bi se obnavljao jedan paviljon. Po zvaršetku tog paviljona, studenti bi se uselili u njega, a zapocelo bi se s obnovom drugog paviljona. Tim ritmom je moguće godišnje obnoviti dva do tri paviljona. Sam koncept obnove sveo bi se na to da bi dvije sobe dijelile zajednicki WC (kao u petom i šestom paviljonu), slicno konceptu po kojem je preuređen studentski dom na Šari.

Zelene površine i okoliš

”Najkreativniji” dio sastanka i onaj s najviše ideja odnosio se na temu iskorištenja zelenih površina doma. Ponajprije se odnosilo na veliku zelenu površinu iza sedmog, osmog i devetog paviljona. Prijedlog Odbora, koji su prihvatili gospodin Ćosić i gospodin Lešković, jest da se navedena lokacija pretvori u mali park u kojem bi bilo više klupica i stolova, u kojem bi se uredile šetnice i izgradila trim staza s pripadajućim sportskim spravama i terenima. Tako su iznesene ideje o izgradnji igrališta za odbojku na pijesku, boćanje, stolni tenis i slicno. Primjećeno je kako se studenti u zadnje vrijeme sve više zatvaraju u sobe i fali onog studentskog duha i svakodnevnog druženja i upoznavanja, pa je dogovoreno da se u sam projekt izgradnje ukljuce svi stanari doma koji to žele, po uzoru na prijašnje studentske akcije gdje bi se uz rad moglo ugodno družiti i zabaviti. 

Nadalje, porazgovaralo se i o problemu južnog ulaza (prema Roku) koji je konstantno blatnjav i prljav. Upravitelj i gospodin Lešković odlucili su izaći u susret te omogućiti sredstva i materijal za sanaciju navedenog prilaza, iako je izvan prostora doma. Problem glasnih ptica (vrana) na koji je S.O. već ranije upozoravao i slao dopise je u procesu rješavanja i prema rijecima g. Leškovića uskro bi se trebalo pronaći rješenje s kojim će svi biti zadovoljni. Postavljen je zahtjev za postavljanje dodatnih koševa za smeće u krugu doma i postavljanje reciklažnih koševa kako bi se povećala ekološka svijest unutar akademske zajednice. Upravitelj je naglasio kako se koševi redovito postavljaju, ali cesti su napadi vandala koji ih trgaju ili kradu te i ovim putem moli studente i goste SD „Stjepan Radić“ da to ne cine. Usprkos tome, postavit će se dodatni koševi, a uputit će se i dopis nadležnim institucijama za postavljanje reciklažnih koševa.

Proširivanje kapaciteta menzi, prenamjena PAUK-a i problem gužvi u menzama

O ovoj problematici se već potrošilo dovoljno rijeci i ponovno je naglašeno kako je prijeko potrebno riešavanje navedenih problema. Od g. Leškovića dobili smo informaciju kako se razrađuje projekt prenamjene dijela PAUK-a u još jednu liniju menze. Također, u dogovoru s portalom esava.info dogovoreno je osposobljavanje kamera koje bi pružale livestream prijenos reda ispred menze kako bi se studenti lakše prilagodili situaciji i posjetili menzu kad nema gužve. Upravitelj i g. Lešković podržali su ovu inicijativu te se ocekuje njena skora realizacija.

Poslovni prostori u novim paviljonima

Otvaranjem novih paviljona došlo je i do otvaranja novih poslovnih prostora cija namjena još nije određena. Studentski centar će u suradnji sa Studentskim odborom S.D. Stjepan Radić utvrditi što je neophodno da se nalazi u domu. Tako u navedenim prostorijama u bližoj budućnosti možemo ocekivati kopiraonu, papirnicu, ljekarnu, praonicu, frizeraj i sendvic bar. Dano je do znanja kako su cijene u samoposluzi ”Student” previsoke te da će se i povodom toga poslati dopis upravi SCZG-a. 

Radio Sava

Osnivanjem portala esava.info, stanari su u mogućnosti i medijski pratiti događanja i aktualnosti u domu. No, ide se i dalje. Ideja o osnivanju lokalnog radija za stanare doma, koja je prihvaćena od gospodina Leškovića i gospodina Ćosića, mogla bi se također ostvariti već u bližoj budućnosti. Prostor bi se nalazio u okviru doma, dok je preostalo riješiti još tehnicku infrastrukturu i pravnu regulativu.

Informatizacija sustava za prijavu za smještaj u domu i plaćanje doma

Prijave i predaja papira za smještaj u domu muka je svakog studenta na kraju akademske godine. Kako bi se ubrzao sami proces prijave, u SC-u je odluceno uvesti online primanje zahtjeva za smještaj u studentske domove. Tako ćemo već ove godine moći putem interneta predati dio dokumentacije i predati zahtjev za smještaj u dom.  Svakako hvale vrijedan potez Studentskog centra koji će olakšati i uštedjeti vrijeme studentima. Također, S.O. predložio je da se uvede mogućnost internet plaćanja doma kako bi se još malo podigao standard korištenja domskih usluga.

Stanje kadrova u domu

U zadnje vrijeme primjetan pad razine kvalitete održavanja cistoće doma. U razgovoru s cistacicama došli smo do zanimljivih pokazatelja. Broj cistacica je u odnosu na prethodne godine uvelike smanjen iako se kapacitet doma višestruko povećao. Danas dom na Savi broj oko 60 ljudi koji imaju mukotrpan posao održavati paviljone i okoliš cistim i ispravnim. Za usporedbu, do prije 6-7 godina (po rijecima cistacica i uprave doma) ta brojka je bila puno veća, oko 100. Primjerice, na jedan paviljon idu tri ili cetiri cistacice, iako bi po nekim normama taj broj trebao biti veći – optimalno pet ili šest. Studentski odbor će uputiti dopis ravnatelju SCZG-a kako bismo izašli u susret cistacicama te na taj nacin im olakšali posao, što bi zasigurno doprinijelo i većoj efikasnosti i kvalitete usluge održavanja higijene i cistoće doma.
Stanje s majstorima je drugacije. Upravitelj je zadovoljan s trenutnim brojem, a i jedan od razloga jest taj što se zatvaranjem doma Ivan Meštrović, dio majstora preselio upravo na Savu.

Tulumara

Osim ucenja, studenti se vole i zabaviti. Domskim redom je utvrđeno da od 23:00 treba vladati mir na katovima. Kao tradicionalno okupljalište prije je služila Tulumara, koja je srušena izgradnjom novih paviljona. Studentski odbor je ponovno aktualizirao temu otvaranja tulumare. Problem je u adekvatnom prostoru, koji mora zadovoljavati određene tehnicke i sanitarne norme, tako da se kao jedina mogućnost navodi stara dvorana Fitness centra, ali o tome će biti govora još naknadno.

Kao što i sami možete zakljuciti, sastanak je bio bogat raznim temama i donesen je veliki broj rješenja,koja će, nadamo se, biti provedena u skorije vrijeme.
Zahvaljujemo se Gospodinu Ivan Leškoviću te gospodinu Boženku Ćosiću na odvojenom vremenu i spremnosti za pomoć pri rješavanju studentskih problema.
Pohvale idu i za Studentski odbor Stjepan Radić koji je i ove godine nastavio sa svojim aktivnostima i nadamo se da će ustrajati u tome za dobrobit svih stanara.

www.esava.info 

Provjeri ovo!

Intervju: Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Zovem se Danko Relić. Rođen sam u Slavonskom Brodu gdje sam pohađao osnovnu i srednju …