Intervju tjedna: Lidija Smes

Jedna nova stvar koju sve cešće možemo vidjeti u medijima, a i u domu su ISIC iskaznice. Neki je već imaju, drugi su culi za nju dok postoje i oni koji ne znaju što je. Kako su ISIC iskaznice jako korisne za nas studente, odlucili smo malo detaljnije upitati voditeljicu ISIC Hrvatske, gospođu Lidiju Smes o povijesti ISIC-a i planovima za budućnost.

1. Ukratko o sebi i agenciji STA Zagreb…

Lidija Smes – voditelj agencije STA Zagreb gdje sam pocela s radom 1998. godine na prodaji avio karata. U zadnje dvije godine sam na mjestu voditelja agencije. STA Zagreb (Student Travel Agency) dio je svjetskog lanca STA Travel, sa sjedištem u Londonu i uredima u preko 80 zemalja diljem svijeta. Trenutno je vodeća kompanija za individualna putovanja. Znacajno je istaknuti da STA Zagreb u ponudi ima preko 2000 hotela i hostela diljem svijeta, a osnovna razlika u odnosu na sve ostale agencije je to što jedini imamo u ponudi avio karte sa posebnim tarifama i popustima za studente i profesore.

2. Kako ste došli na ideju osnivanja ISIC Hrvatska?

Prije desetak godina, ISIC kartica se sama po sebi nametnula u našoj ponudi s obzirom da STA Travel i ISIC u svijetu usko surađuju. Dakle 2002. godine naša je agencija dobila licencu kao issueing office, odnosno kao prodajno mjesto i kao tvrtka za potpisivanje ugovora sa tvrtkama u Hrvatskoj radi davanja benefita i u Hrvatskoj. Od 2010. godine STA Zagreb postaje ovlašteni zastupnik za ISIC u Hrvatskoj i osnovna zadaća je razvoj i širenje prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

3. Koje su osnovne karakteristike ISIC iskaznica?

ISIC (International Student Identity Card) je jedina međunarodno priznata identifikacijska iskaznica koju od 1953. godine propagira i UNESCO. To je tri u jedan kartica. Dakle, osim što je identifikacijska, ona je i benefit odnosno putna iskaznica. Osim ISIC u ponudi su još i ITIC (InternationaL Teacher Identity Card) jedina međunarodna iskaznica za profesore i nastavnike te IYTC (International Youth Travel Card) međunarodna putna iskaznica za mlade do 26. godina starosti (koji nemaju status studenta).

4. Kolika je popularnost ISIC iskaznica u svijetu?

ISIC se izdaje i vrijedi u 120 zemalja svijeta i broji preko 4.500. 000 korisnika godišnje. U mnogim zemljama, pogotovo Europe, to je jedina iskaznica koja zamjenjuje mnoge kartice koje su nametnute studentima. Bitno je naglasiti da u svijetu postoji preko 40.000 mjesta na kojima je potpisana suradnja ISIC-om, s time da su i mnoge svjetske firme poput Microsofta u uskoj suradnji sa ISIC-om.

5. Kakva je pozicija ISIC-a u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je godišnje 6.000 clanova (podaci 2010.), s time da su u znatnom uzlaznom trendu i prognoze su da će se godišnje gotovo udvostruciti clanstvo. Trenutno je i 200 tinjak popusta u Hrvatskoj koje vrijede ne samo za naše korisnike nego vrijedi i za sve ISIC kartice izdane diljem svijeta, što je velika stvar za promociju našeg turizma i kulture u citavom svijetu. Gotovo svaki studentski grad u Hrvatskoj ima po jedno prodajno mjesto za ISIC, jer plan STA Zagreb je da se što više decentralizira prodaja iskaznica koja je do prošle godine uglavnom bila bazirana na Zagreb.

6. Kakve su ovogodišnje pogodnosti za nove korisnike?

Pocetkom ove akademske godine STA Zagreb i ISIC nagrađuju sve nove clanove vrijednim jednokratnim benefitima (vrijednost preko 1000 kn) objedinjenim u knjižicu koja se može dobiti na prodajnim mjestima ISIC kartica uz kupnju ISIC, ITIC ili IYTC iskaznice. Akcija je u tijeku i traje do kraja studenog ove godine. Lista benefita i sve informacije mogu se dobiti na www.isic.hr ili na esava.info.

7. U petak je i veliki ISIC party?

Ovim putem STA Zagreb poziva sve studente, pogotovo brucoše na: Veliki ISIC party (live koncert JOLE) u petak 21.10.2011. godine od 22h u Club ROKO & AKADEMIJA
Cijena ulaznica: 50 kn
Za korisnike ISIC kartica popust na ulaznice 50 %

Ulaznice u pretprodaji:
– Club ROKO & AKADEMIJA
– STA Zagreb, Krvavi most 3

Također, kolege s esava.info portala poklanjaju dvije ulaznice za najsretnije. Vidimo se!

Zahvaljujemo se Lidiji na odvojenom vremenu, a vi brzo na naš facebook zid ukoliko želite karte za Jolu 🙂

Provjeri ovo!

Intervju: Danko Relić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

Zovem se Danko Relić. Rođen sam u Slavonskom Brodu gdje sam pohađao osnovnu i srednju …