Važnost doručka

Da ne znate koji je najvažniji obrok u danu?
Da vidim ruke tko zna? Ohoho, pa svi znate!
A koliko vas isti preskoci? Svi..super!
Ako netko nije prepoznao o cemu se prica. Da, prica se o dorucku. I na to bih danas htieo obratiti veliku pozornost budući da je zanemaren unutar cijele populacije.
Dorucak? Misliš onaj mali bezazleni obrok koji se odradi (ako) ‘nabrzaka’ pet minuta prije nego što izletimo iz stana? Pa što se ima tu puno pricati?
Puno toga! Kojeg god nutricionistu ili kvazi-nutricionistu danas da pitate, svi će se složiti sa jednim, a to je da je dorucak majka svih obroka.
Vidite, dorucak nije zbog reklame nazvan ‘najvažnijim obrokom u danu’. Pa koji je najbolji nacin krenuti u bitku koju donosi dan nego krenuti u nju sa punom ratnom opremom?
U prijevodu, dobar dorucak nam osigurava energiju da možemo izdržati naporan dan, kako u školi, tako i na poslu. Želim naglasiti ‘dobar’ po pitanju dorucka jer mnogi od nas smatraju doruckom nešto što se konzumira ‘s nogu’, pred izlaznim vratima, nekakvi petit ber keksi s bijelom kavom koja se još ohladila dok smo onako polu-otvorenih ociju pokušavali ukrotiti frizuru pred ogledalom (žene citajte šminku).
Pravilan dorucak mora biti bogat i sadržavati sve makronutrijente, jer iako se vi ne osjećate gladno, vaš organizam proteklih 8 sati vapi za hranom i ako mu sad ne damo nekakav izvor energije proći će i 12-14 sati do idućeg obroka. I što se onda dogodi? Organizam će poceti jesti sam sebe. Ovo poprilicno grubo zvuci, ali tako je. Sjećate se kad sam govorio prošli put što se dešava u stanju gladovanja? Organizam pocne razgrađivati svoje proteine (primarno) kako bi ih opet ukomponirao u one stanice kojima više treba. U neku ruku, razgrađivanje proteina i nije toliki problem kada nam fali makronutrijenata. Veći problem vuce manjak mikronutrijenata. E sad, nemaju svi mikronutrijenti zalihe u našem tijelu (zato ih zovemo esencijalnima, ne?), a kada dođe do njihovih nedostatka dolazi i do nepravilnog funkcioniranja stanica jer nije primila sve potrebne nutrijente za rad koji obavlja.
Mislim, sve se to odvija na mikro-razinama u našem tijelu i mi to primjećujemo tek kao pospanost, neprimjetne probleme u govoru, neprisjećanju nekih stvari, ali cinjenica je da nam je nekad baš ta minimalna koncentracija nekad toliko potrebna da bi obavili neku kljucnu stvar na našem radnom mjestu.
Od cega bi se tvoj dorucak trebao sastojati?
Zobene pahuljice, muesliji, kruh od punog zrna su samo neki od izvora ugljikohidrata koje je najbolje konzumirati za dorucak. Što je još bitnije, iste namirnice su građene od kompleksnih ugljikohidrata, što znaci da sporo otpuštaju šećer u organizam i tako održavaju nisku koncentraciju istog u krvi, taman onoliku da nas ne uhvati onaj poznati napadaj za slatkim. A sami znate što se tada dogodi.
Uhvatite se prvog slatkiša, skoci vam šećer u krvi, inzulin trci ko budala tražeći mjesto da to pospremi (što je najcešće u obliku masti), padne koncentracija šećera, i idemo opet…
Mlijeko prebacite sa 2,8% na 0,9% mm, bar vi koji pokušavate skinuti kile. Zašto? Ma, ne morate, ali ako si uzmete kalkulator i zbrajate 4 po 4 grama masti (kolika je i razlika u 200ml mlijeka onog od 0,9% i 2.8%) i pomnožite sa 9kcal koliko bi iznosila energija dobivena od jednog grama, dođemo do 35kcal po danu, što je po godini skoro 2kg cistog šlaufa! Znam, mislite: „pa mogu si onda radije uskratiti onaj kolac što navecer pojedem“ pa i možete, al’ ovako će manje boljeti jel’ da?
Uglavnom, želim reći da osiguravanjem dovoljne kolicine ugljikohidrata u kombinaciji sa nekim izvorima masti tipa mlijeko, jaja, (koji usporavaju apsorpciju u organizam dovoljno dugo da održavaju sitost) za svoj dorucak možete držati glad postrance dovoljno dugo do iduće pauze.
Dakle, muesliji sa mlijekom, šaka oraha, sok od narance (100-postotni!), i vi ste si zagarantirali kvalitetan pocetak dana. Tko ne voli, može uvijek probati sa nekim sendvicem od šunke (ona pureća, 1% masti ), salate, neku dukatelu ili abc sir, s tim da je kruh od punog zrna, zalije sve to sa malo mlijeka (0,9%!) i dobije opet kvalitetan obrok za pocetak dana.
I što sam trebao reći na pocetku, za pripremu i konzumaciju ovakvog obroka vam ne treba nit više nit manje nego 10 minuta! Tako da se okanite onih „nemam vremena“ i slicno! Manje spavajte! (šala)
Dobro jutro, dobar tek, i do idućeg tjedna!
Vaš Caz 

Provjeri ovo!

Članak o debljanju part 2.

Zadnji put sam zapoceo svoju pricu o takozvanom ‘debljanju’, i stao a da zapravo i …