Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah!

Ovaj citat sam naveo kao jedan od mojih najdražih što se tice prehrane, koji u jednoj recenici govori puno o nacinu prehrane i odabiru namirnica tokom dana, od onih energijom i ugljikohidratima najbogatijih za dorucak, malo manje za rucak i najmanje (ali ne i nutritivno manje važne) za veceru.

Sjećate se kako sam rekao da 20-30% energetskog unosa treba sadržavati dorucak a 50% rucak? Ne treba vam puno matematike da zakljucite kolika vam vecera treba biti..

O veceri bi se dalo raspravljati danonoćno, njen sastav, vrijeme njenog konzumiranja, da li uopće vecerati?

Ajmo od natrag!

Vecera? Da! Obavezno! Zašto? Pa ako gledamo obrok kojeg ćete idućeg konzumirati najmanje 8h je udaljen od vašeg želuca, preskocite li veceru može lako proći i 20h do vašeg idućeg obroka, a tada se vraćamo na onu poznatu pricu o gladovanju, razgradnji mišićnog, cuvanju masnog tkiva i uništavanju vaše slike o vitkoj liniji…

Vrijeme konzumiranja vecere? Nebitno. Dok god vecerate nekih sat do dva prije spavanja, cisto iz razloga da vam se hrana ne vraća iz želuca u jednjak što uzrokuje žgaravicu, a to je tek najblaži oblik takvog simptoma. Zaboravite onu poznatu da se ne jede iza 7h, 8, ili koliko već sati jer ne idu svi na pocinak u iste sate, a ako konzumirate nešto u 6h i na pocinak idete iza 1 sat ujutro sigurno nećete zanemariti glad kada se javi, a pogotovo leći sa kruljenjem u želucu.

Najbitnije sam ostavio za kraj jer se o odabiru namirnica koje će ulaziti u vašu veceru mora jako pažljivo pristupiti.

Prvo, bureci, kebabi, hamburgeri i ostale junk gluposti izbacite iz vašeg jelovnika pogotovo što se tice vecernjeg obroka! Sokovi, cole i ostali napitci koje sadrže dosta šećera također! Nema gore stvari od vecere bogate ugljikohidratima i zasićenim mastima ciji su predstavnici uglavnom ovi nabrojani. Gledajte ugljikohidrate i masnu hranu kao ogromne kolicine energije, a ako ne planirate na Tour de France nakon vecere, zaboravite na nju! Mada bi i takva hrana bila ubojica za nekakav maraton al o tom drugom prilikom…

Tolika kolicina energije, ako se ne iskoristi nakon vecere ide u zalihe, a do sada smo mislim svi naucili gdje je to. Vaša vecera bi trebala biti što lakša na ugljikohidratima i masnom hranom, koja, osim što sadrži veliku kolicinu energije, opušta glatke mišiće jednjaka i tako omogućava sadržaju želuca da se lakše vrati u jednjak i uzrokuje prije spomenutu žgaravicu.

Dakle, riža, krumpir i tjestenina su najprihvatljiviji izvor ugljikohidrata, ali usprkos tome bi trebali biti u maloj kolicini kao dio vecere ili nikakvoj. Kuhano povrće kao izvor vlakana uz neko nemasno meso (perad bi bila najbolji izbor), svježa salata, ili ako imate druge navike, posni sir, neki sendvic od integralnih žitarica sa purećom šunkom ili tunjevinom, jaja i obrano mlijeko su samo neke od namirnica od kojih se može sastojati vaša vecera a imaju minimalno ugljikohidrata, dovoljno proteina (koji su inace neizostavni dio prehrane) i taman dovoljno masnoće da uspori probavu i tako osigura hranjive tvari organizmu tokom cijele noći.

Tako da, dragi moji, ako niste vecerali, slobodno ucinite to bez grižnje savjesti, bez obzira koliko je sati, jer samo pridržavanjem par osnovnih pravila možete puno uciniti za sebe i vaše tijelo.

Do idućeg puta! Caz.

Provjeri ovo!

Članak o debljanju part 2.

Zadnji put sam zapoceo svoju pricu o takozvanom ‘debljanju’, i stao a da zapravo i …