Biti pápak…

inception05

Papak je vrsta u ekspanziji, korov našeg vrlog muževnog društva koji se obavija oko stamenitih nogu šarmancije i nonšalancije. Kulerstva. Etimološki i moderni papak nemaju previše veze, da se razumijemo.

Osobno sam bio papak, u više navrata. Bio sam korov vlastitome sebi. Netko tko ne želim biti. Najveća ispovijest papka do sada, rekao bi Jesenjin. Projekt papanluka je neodrživ i samouništiv. Papak je stanje. Trenutno.

Sljepilo mladog mužjaka, gluhoća ženke tetrijeba. Postoji i nadrazina papka – čovjek koji je uza svu hladnoću racionalnosti i dalje papak, ali ne zaslužuje osobitu pažnju. Tek ga je dobro navesti kao loš i najgori primjer. Dakle bio sam papak.

Papak znači biti zaljubljen i dopustiti da te zaljubljenost obuzme i prožme do te mjere da ni u jednom jedinom trenutku ne možeš donijeti hladnu odluku. Svoju odluku. Biti papak znači biti dobar prema curi, paziti o njenom svakom ožiljku, svaki atom negativne energije presumptno označiti kao klicu potisnutog problema kojeg baš ti, u pola četiri ujutro, moraš riješiti. Biti uglađen i fin i hitro odgovarati na poruke. Paziti da se ljepotica ne naljuti. Sjetiti se da je danas 77. dan veze jer je sedmica vaš zajednički broj a prijestupna je godina pa se računica pomjerila.

Biti papak znači biti dobar s prijateljicama i sestrama, biti dobar. Papak si ako danonoćno, u iščekivanju, provjeravaš sms ulazni spremnik iliti inbox , misleći naivno da je možda poruka uletjela u inboks, zaobišla zaslon kao lopta Roberta Carlosa živi zid, i uslijed djelovanja turbulencije uletjela u vašu inboks mrežu, iza leđa vas, Fabiena Bartheza. Ogoljelog i oćelavitog do kosti. Sve poradi toga da se madam Voljena ne bi naljutila zbog neažurnosti. Sve poradi toga da joj odmah odgovorite tekstom potkrijepljenim smajlom.

Ako ima tri imendana, bitno je popamtiti sva tri. Ne prospavati masu sati i napisati pjesmu. Biti papak. Papapakum sunt, est. Biti papak znači biti nježan i ne misliti pritom da si nježan. Biti nesvjestan sebe. Biti ukomiran. Kada nježnost postaje realnost, realnost postaje papanluk. Biti papak stanje je prvog lica. Naracija iz prve ruke, ako ona dopusti. Naravno. Pogled iz trećeg lica je nemoguć događaj.

Biti papak znači brojati dane, ove ili one. Držati se rituala, pravila iz prvih dana. Ne zaboraviti davno dano obećanje. Biti papak znači zamijeniti svoje prijatelje s prijateljima njene sestre. Namjerno preskačem level, jer njena sestra je bitnija od samoga tebe, tj. sebe. Biti osjetljiv na šprdanciju tvoje ekipe o njoj, znači biti papak. Ne zapiti se ko stoka kao nekad, i kao nekad u budućnosti. Odbaciti ekipu iako imaš vremena za nju. Držati njenu sliku kraj radnog mjesta, na zaslonu mobitela, svugdje osim u novčaniku ispod je svake razine zdravog, nepapanskog ukusa.

Društvena mreža plave boje na slovo f masovno je otkrila papke. Ledeno precizno detektirala. Papci imaju i cover i profilnu s njom. Broje lajkove, gledaju i uhode. Analiziraju ljubavni status muških udijeljivača lajka. Oni motre iz prikrajka, iz lažnih profila.

Biti papak znači biti ljubomoran. Na sve i svašta. I nemoj da mi se vadiš na zaštitu nje. Svi znamo da se radi o samozaštiti uslijed pojave da si jednostavno-papak. Papak je neracionalan. Antilogičan i nekompetentan. Gotovo nepopravljiv u trenutku opsjednutosti. Otriježnjenje dolazi sutra. Ili za pet godina. Tada dobivate preduvjete da prestanete biti papak i pokušate definirati problem.

Shvaćate da ste bili u snu. Sanjar lutalica. Druga razina Danteovog čistilišta, treća razina sna iz filma Inception. Shvaćate da vam je papanluk netko usadio poput mrkve.

U Inceptionu imate zvrk. Stvar koja se u snu vrti beskonačno dugo, a u realnosti pada na stol. Služi akterima kao pomoć da razlikuju san i javu. Nabavite svoj zvrk, i u stanju najvećeg papanluka ga zavrtite. Gledajte kako se beskonačno vrti, kako je vječno održiv. Gledajte kako je vaš princip beskonačno i nužno neodrživ. I u tom trenutku postanite svoji, u tom trenutku ne budite papci.

Bask / esava.info

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …