Republika Sava: Što nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju?

1

Ulazak Republike Hrvatske 1. srpnja u Europsku Uniju uvelike će utjecat i na Studentski dom Stjepan Radić. Svi dosadašnji trgovački ugovori između Republike Save i Republike Hrvatske se ukidaju te će na izlazu iz Republike Save biti potrebna valjana biometrijska putovnica.

Osim dokumenta uz sebe morate imati i 100 eura te valjanu ZET mjesečnu iskaznicu prema članku 45. zakona o Ponašanju unutar teritorija Europske Unije.

Stanari Save će morati svake godine produžiti svoju privremenu vizu ukoliko žele nastaviti studirati u Europskoj Uniji, odnosno na zagrebačkom sveučilištu. Jedino se ususret izašlo studentima KIF-a koji mogu uz predočenje osobne iskaznice ući u Europsku uniju, ali isključivo na svoj fakultet koji se nalazi u bescarinskoj zoni.

2

Što se tiče prehrane, zbog restrikcija koje se uvode na uvoz piletine i svježeg mesa, s menija do daljnjeg otpada pileći file. Stanari su sami prepušteni hrani koju ilegalno švercaju iz ostalih gradova Hrvatske (EU) ili pak susjedne Bosne i Hercegovine.

Postoje već neke indicije o stvaranju švercerske mafije u prvom i devetom paviljonu koji su najbliži službenom graničnom prijelazu. Računa se i na to da će se s osiguranjem na ulazu u Republiku Savu uvijek moći ”dogovoriti” oko nekih sitnica.

Kako javljaju telefonski operateri Hrvatskog telekoma doći će i do naplate roaminga izvan Republike Save. Veliku štetu snosit će i obližnji noćni klubovi koji nisu ni svjesni da su napravili pogrešni Choice odabravši ovu lokaciju jer više neće moći računati na žitelje Republike Save koji granicu mogu prijeći s najviše 0,5 promila u krvi.

Ipak da sve ne bi bilo loše, Republika Sava koja je poput Švicarske ”neutralan” teren pogodan ponajprije za bankarski sektor, u svijetu već podiže interes vodećih banaka. Mnogi hrvatski tajkuni traže novčanu oazu i utočište u porezno pogodnim zemljama. Ma nema Švajcarska ono što imamo draga ti i ja –  Republiku Sava. Kako doznajemo JuniCredit banka je već otkupila 12. paviljon za centralno sjedište svog poslovanja.

Nagađa se da bi i na sportskom polju moglo doći do velikih pomaka. Poput Monaca, Sava je kao buduće jet-set središte pogodno tlo za održavanje Formula 1 utrka. Za razliku od brodica koje su vezane u Monacu, na Savi možemo primijetiti veliki broj bicikli vodećih svjetskih brendova vezanih na svakom koraku uz paviljone. Očekuje se odgovor Ecclestonea.

Nadalje, malonogometne ekipe koje se natječu u Sveučilišnoj ligi, od sada u svom timu mogu računati na isključivo jednog stranca (iz Republike Save) dok ostali igrači moraju biti iz Europske Unije. Velika je to šteta za mnoge savske talente koji su se željeli dokazati na europskoj razini. Ipak, čelni čovjek JuniCredit banke, Giorgos Katsouranis, je već najavio u suradnji s Gašpromom stvaranje eminentne momčadi sačinjene od najbolje odabranih KIFovaca, FERovaca, građevinara i ekonomista koja bi, navodno, trebala harati nogometnim terenima na jugu Europe.

Iz Erasmus centra u Zagrebu je najavljeno da će nova destinaciju za razmjenu u akademskoj 2013./2014. godini biti i Republika Sava. Svi stanovnici zagrebačkog sveučilišta mogu se do 15. kolovoza prijaviti za razmjenu u Republici Savi.

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …