Rekonstrukcija studentskih domova povodom održavanja Europskih sveučilišnih igara: Što možemo očekivati?

10911353_773053179427645_2088664944751674015_o

Redovni sastanak Studentskog odbora Stjepan Radić, održan je u srijedu 28.01.2015 u 19h, na temu „Rekonstrukcija studentskih domova u sljedećoj akademskoj godini povodom održavanja Europskih igra“

Važnost smještaja studenata u domove nije uopće upitna. Svakom studentu smještaj u domu je izuzetno važan, ali smo svi svjesni da s obzirom na postojeću situaciju, odnosno plan rekonstrukcije domova Stjepan Radić i Cvjetnog naselja, stvari će iduće godine ipak izgledati malo drugačije.

Upravo ova tema bila je povod za sastanak predstavnika Studentskog centra, među kojima su bili gospođa Ružica Rajšić (pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj), gospodin Mirko Bošnjak (upravitelj prehrane Studentskog centra), arhitekt Damir Ivišić koji je izabran za tehničkog savjetnika Sveučilišta za ovaj projekt, a također se bavio izradom studije izvodljivosti projekta; te naš upravitelj gospodin Boženko Ćosić, kojemu zahvaljujemo na tome što izrazito pokazuje želju da i mi sudjelujemo u toj fazi jer smo sami mi, studenti korisnici tog prostor.

Sastanku su prisustvovali članovi Studentskog odbora Stjepan Radić koji su imali niz upita o tome koje promjene možemo očekivati vezano za smještaj u idućoj akademskoj godini s obzirom na viziju koju i plan koji su zacrtani.

Ono što vjerojatno sve najviše zanima, jest vremenski rok izgradnje u kojoj će se cijeli proces odvijati. Radovi počinju 15. srpnja i previđeni rok za završetak građevinskih radova je 15. listopad  2015. Dakle, 90 kalendarskih dana.

Ono što je važno napomenuti jest da se prilikom obnove, smještajni kapacitet domova neće smanjivati u samom natječaju. Što se Studentskog doma na Savi tiče, proces rekonstrukcije će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi obnovit će se 2758 mjesta u starim paviljonima, a u drugoj fazi rekonstrukcije – obnavljat će se 5. i 6. paviljon s kapacitetom od 852 mjesta.

Važno je napomenuti da studenti useljenje u stare paviljone na Savi mogu očekivati u 12. mjesecu, oko Božića, jer se rekonstrukcija ne radi samo u vidu građevinskih radova, nego je potreban vremenski rok u kojem će se sobe urediti i svaki student će prilikom useljenja zateći u potpunosti nove sanitarne čvorove, funckcionalnu sobu, novi namještaj, a svaka soba također će imati hladnjak, rolete…

studentskiodbor

Važan aspekt cijele priče je i energetska učinkvitost te sigurnost. Naime, prema standardima Europske Unije koja financira ovaj projekt, energetska učinkovitost i sigurnost moraju biti na listi prioriteta prilikom obnove, a to će se postići dobrom i kvalitetnom izolacijom, novim prozorima, regulatorima na radijatorima u svim sobama. U svakom paviljonu će biti jedno računalo s brojilom potrošnje vode i struje, kako bi se kvalitetno mogli utvrditi realni troškovi i to će biti jedna od odrednica prema kojoj će se formirati cijene smještaja.

Što se sigurnosti tiče, osigurat će se adekvatan pristup tome na način da će studenti dobiti master ključ, kojim će moći otključati vrata paviljona i prostorije na katu, a istim tim prostorijama pristup neće imati nitko osim njih. Zaštita od požara, vatrodojava i izgradnja požarnih stuba također su neophodni kako bi sigurnost bila na vrhunskoj razini.

Na sastanku je bio prisutan predstavnik studenata s invaliditetom, koji je dao svoje sugestije djelatnicima SC-a i gospodinu Ivišiću, a oni su itekako bili za dijalog u tom području, jer žele osigurati kvalitetan i neometan život studentima s invaliditetom. O tom pitanju će se voditi posebna briga, a sve kako bi se osigurala funkcionalnost i mobilnost.

Što se Cvjetnog naselja tiče, prizemlja u dva paviljona će biti prilagođena životu studenata s invaliditetom. Također, svaki paviljon u Cvjetnom naselju će se obnavljati na način da svaka soba ima svoj wc.

U razgovoru s gospodinom Bošnjakom, doznali smo da će se u Cvjetnom naselju obnavljati cijeli kompleks studentskih restorana, odnosno menzi, koje će dobiti najnoviju opremu te liniju s pizzeriom i fast food programom. Spominje se čak i mogućnost uvođenja bezgotovinskog plaćanja barem na jednoj liniji, po uzoru na funkcioniranje takvog sustava u studentskim restoranima u Varaždinu.

Zbog svega navedenog, na Savi će biti otvorena još jedna privremena linija za samoposluživanje u prostoru Pauka „treća linija“, kako bi se smanjile gužve i čekanja u redu, zbog toga što restorani u Cvjetnom naselju neće raditi izvjesno vrijeme. Prostor Pauka se nakon toga vraća u prvobitno stanje.

1801390_769694079763555_3153641020944365350_o

Gospodin Bošnjak je također rekao da će, bude li za to potrebe, SC prilagoditi radno vrijeme restorana ondje gdje koncentracija u to vrijeme bude najveća, kako bi se studenti mogli kvalitetno hraniti bez prevelikog čekanja u redovima za menzu. Studentski restorani na Savi će također biti obnovljeni u onoj mjeri koliko je to potrebno, ali treba istaknuti to da ipak imaju moderniju opremu u odnosu na Cvjetno naselje, pa to neće biti potpuna rekonstrukcija u vidu opreme, nego će se osim tog dijela, pozornost posebno posvetiti i uređenju interijera restorana.

Okoliš na Savi također će se urediti i to na način da će se oko cijelog kruga doma izgraditi trim staza koja će biti posebno osvijetljena, a spominje se i izgradnje sportskog igrališta, ali to ovisi o razgovoru s predstavnicima Ureda za zaštitu spomenika kulture, jer je područje Studentskog doma Stjepan Radić zaštićeno kao spomenik kulture u Republici Hrvatskoj.

Slijedi raspisivanje natječaj za projekt te bi kroz mjesec dana uzevši žalbeni rok u obzir, projekt trebao biti gotov i znati će se konkretnije informacije.

Ono što vjerojatno jako zanima sve studente, jest način raspisivanja natječaja za smještaj u studentske domove za sljedeću akademsku godinu. Dobili smo informaciju, da će, nakon što se utvrde kriteriji u ministarstvu, natječaj biti raspisan kao i dosad, tj. da sva mjesta ulaze odmah u natječaj s obzirom da je rečeno da se kapacitet mjesta ne mijenja, s tim da će studenti koji dobiju mjesto u domu, moći redovno useliti na Šaru i Lašćinu, te u peti, šesti, jedanaesti i dvanaesti paviljon na Savi, imajući u vidu kapacitete tih paviljona.

Svi ostali studenti koji ostvare pravo na mjesto u domu, dobivat će od ministarstva subvenciju dok budu stanovali u različitim vrstama privatnog smještaja, a kada faza rekonstrukcije bude završena, moći će birati hoće li živjeti na Savi ili u Cvjetnom naselju, te će ih se tako i rasporediti, sukladno onome što su zaokružili na prijavnici na natječaj.

Na kraju, djelatnici Studentskog centra su još jednom izrazili činjenicu o tome kolika je zapravo vrijednost ovog projekta, te utjecaj koji će imati na sve buduće naraštaje. Treba imati na umu i koliko će projekt Europskih sveučilišnih igara pridonijeti promociji naše države i to da će ova faza rekonstrukcije imati za posljedicu povećanje standarda studenata koji će imati uvjete za život kao i njihovi kolege u velikim europskim gradovima. U idućoj akademskoj godini svi ćemo se morati malo strpiti i imati razumijevanja, imajući na umu generacije koje dolaze poslije nas i računajući na to da je cijeli ovaj projekt i osmišljen zato da studenti dobiju kvalitetnije uvjete za život i učenje u studentskim domovima.

Kako uskoro planiramo još ovakvih sastanaka, molimo vas da na mail ili facebook profil Odbora pišete vaša pitanja, prijedloge, sve što vam u ovom trenutku nije jasno. Imamo priliku, iskoristimo ju i zajedno učinimo ovaj prostor ugodnijim i funkcionalnijim za nas i buduće generacije.

Vaš Studentski odbor Stjepan Radić

(www.esava.info)

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …