Predstavnici Europske investicijske banke posjetili zagrebačke studentske domove

europskainvesticijskabanka

Ovih dana mogli smo čuti najave da nam danas stižu predstavnici Europske investicijske Banke. To je delegacija iz uprave Europskih sveučilišnih igara. Možemo reći da je njihov posjet predzadnji korak ka dobivanju nepovratnih sredstava za sanaciju studentskih domova Save i Cvjetnog.

Među gostima iz inozemstva bili su i predstavnici  uprave SC-a, sanacijski upravitelj Pejo Pavlović i arhitektica iz SC-a, predstavnik MZOŠ-a, uprava studentskog doma „Stjepan Radić“, te predsjednica studentskog odbora, Marijana Zubić.

Dobro raspoloženi i nasmijani gosti ranim jutrom stižu u upravu studentskog doma „Stjepan Radić“ gdje ih upravitelj gosp. Boženko Ćosić dočekuje i kao pravi domaćin provodi kroz sve segmente doma – 5. paviljon, zatim 12. paviljon, fitness, 4. paviljon, restoran 2, restoran 1, kino Forum, te natrag u Upravu gdje ih je čekala prezentacija o povijesti cijelog kompleksa.

Zanimljivo je bilo razgovarati sa našim gostima koji dolaze iz dalekog Luksemburga, Francuske i ostalih europskih zemalja. Kako kažu, njihov opis posla je posjećivati studentske domove, provjeravati kvalitetu smještaja te na temelju postojećeg stanja osigurati adekvatan iznos sredstava kako bi prijem sportaša, a kasnije i studenata, bio na visokom nivou. Iz razgovora doznajemo kako im se Sava jako svidjela.

Već pri samom ulazu u dom su osjetili dobru studentsku atmosferu, vidjevši studente koji žure na fax, pozdravljaju se na izlazu iz paviljona, idu zajedno na doručak. Pitali su kako je internet utjecao na nas, jesmo li se otuđili jedni od drugih, pozdravljamo li docimere, jer primijete da smo poprilično vedriji od ostalih studenata koje su imali priliku upoznati.

Navode kako se vidi da je Sava u derutnom stanju, 30 godina je učinilo svoje, ali da bi bilo šteta kad bi naš dom renovacijom izgubio na ovom studentskom ugođaju. Smiješno je bilo čuti kako čitaju riječi „tuš“, grafite po zidovima, zalijepljene obavijesti. Navode da je naš dom u odnosu na neke francuske smještaje puno bolji nego bi mi to i očekivali.

Iako novija istraživanja o kvaliteti studentskog života pokazuju poželjnijima jednokrevetne sobe, zasebne sanitarne čvorove, ipak naglašavaju da bi bilo šteta kad bi projektanti ugrozili taj društveni dodir zajedničkih prostora.

Najviše im se svidjela čajna kuhinja (ili bolje reći dnevni boravak), te „rešo“ (koji je vjerojatno star koliko i dom). Arhitekt iz Luksemburga je naveo kako je restoran 1 tehnički poprilično nezgrapno riješen, međutim, da noviji projektanti nastoje razbiti taj „vojnički“ izgled, te da pokušavaju osigurati prirodnu, vedru atmosferu koja priliči studentskim potrebama.

Potaknuo nas je, kao studente, da sudjelujemo u razvoju projekta Europskih sveučilišnih igara, kako bi našom studentskom perspektivom doprinijeli struci koja treba vodit brigu o našim studentskim potrebama.

Iz osobnog utiska i razgovora sa predstavnicima EIB-e, vjerujem da bi ova priča s Europskim sveučilišnim igrama mogla imati sretan kraj za nas studente, a pogotovo za buduće generacije koje će za par godina doći u obnovljeni dom.

Ovim putem se kao studenti zahvaljujemo upravi SC-a, a posebno upravitelju gosp. Boženku Ćosiću koji nas je pozvao da budemo dio ovog posjeta.

 Marijana Zubić/ Studentski odbor „Stjepan Radić“

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …