Mali dućan, daj mi duvan, pet kolača, šest banana…

Na žalost, asortiman dućana iz poznate nam pjesmice  s našom trgovinom „Student“ slaže se jedino u kvadraturi prostora. Potaknuti tim dugogodišnjim problemom-cijenama i ponudom sazvali smo sastanak s odgovornima iz SC-a koji su se rado odazvali našem pozivu.

Naš domski studentski Odbor je u srijedu 21. studenog, 2012., imao sastanak s gđom Željkom Jukić, voditeljicom službe gospodarskih poslova. Sastanak je pozdravnim govorom otvorio Upravitelj doma, gosp. Ćosić, navodeći da je ovo dobar primjer u kojem naša nadležna tijela institucije SC-a pokazuju da imaju obavezu doći, odgovoriti nam na naša pitanja, jer su oni prije svega tu zbog nas, nama na usluzi.

Tema razgovora je bilo područje djelovanja (u djelokrugu našeg doma) gđe. Jukić – trgovina „Student“, trafika te najam prostora u 12. paviljonu.

Prije svega da se svi zajedno uputimo u rad i financijsku konstrukciju trgovine – isključivo neprofitabilna dodatna usluga SC-a –prikaz troškova rada u konačnici treba biti 0. Financijski izvještaj se prati odvojeno od ostalih prihodnih dijelova SC-a (prehrane, smještaja), te nema „prelijevanja“ sredstava iz jedne u drugu granu.

Odbor je prije sastanka pripremio anketu cijena nekoliko trgovačkih lanaca (posebno navodeći samoposlugu GM, koja se nalazi u blizini doma „Cvjetno Naselje“, kao najboljeg primjera malog marketa). Iz tabličnog prikaza se vidio očiti, kod nekih proizvoda i drastični nesrazmjer cijena, s posebnim naglaskom da su van svih „studentskih okvira“.

Naše osnovno pitanje: „Zašto su cijene naše trgovine, uspoređene s cijenama drugih lanaca, znatno više?“

Odgovor: „Mi kao mali potraživač, kao takvi ne možemo konkurirati velikim lancima kao što je Konzum, Mercator, Plodine, Diona, Billa…Mi smo mala trgovina i usporedba treba biti sa malim lancima-primjer trgovina na okretištu, gdje su cijene i više spram naših.“

Nakon toga upitali smo ju da objasni cijene u marketu Gm, gdje je svaki odabrani artikl jeftiniji i da pri tom u obzir uzme to što je maloprije rekla da su oni neprofitni, da bilanca na kraju mora biti 0 i da ne plaćaju najam prostora, a trgovina GM je i profitna i ima najam, a opet ima manje cijene?

Gđa Jukić je na to rekla da ona ne zna kako ta trgovina posluje i da li ostvaruje prihod, ali da oni sa trenutnim dobavljačima ne mogu sniziti cijene na tu razinu jer im se onda ne bi poklapala bilanca, tj. ne bi bila pozitivna 0, već bi bili u gubitku.

Naše sljedeće pitanje je bilo, kako je onda u interesu da trgovina Student bude u vlasništvu SC-a ako ne ostvaruje prihod, a najmom prostora bi imali siguran novac?

Odgovor je bio da ona nije odgovorna za to, ali da se razmišlja i o tome.

Nakon „ekonomske rasprave“ (rabat, bilanca, nabavna cijena, ponuda, dobavljači…) zaključak je da je SC slab konkurent u nabavi spram ostalih lanaca (u tome veliku ulogu igra malo tržište, slab promet i slaba potražnja konzumenata-nas studenata). Gđa. Jukić je navela da cijena naše trgovine ne može biti niža nego što je, jer bi postojeće poslovanje palo u dugovanje (jer u poslovanje ulaze i plaće 10 zaposlenih radnika, troškovi održavanja, popravaka…), što si ne smiju dopustiti – zbog politike neprofitnog djelovanja (neovisno radi li se o plusu ili minusu).

Ono na čemu će se trenutno raditi, kako je dogovoreno kroz 2-3 tjedna, je smanjenje cijena (prema popisu prioriteta koje će Odbor dostaviti nadležnima) koje bi se trebale približiti postojećim nižim cijenama ostalih lanaca. Uz to bi svaki tjedan bila akcija određenih proizvoda.

Jednako tako će se raditi na tome da se razmotre novi dobavljači, s boljom ponudom (ali sa zadržavanjem postojeće kvalitete i šarolikosti ponude), jer ovi trenutni očito ne idu u prilog studentskoj populaciji.

Uz to će se razmotriti i pitanje uvođenja objekta jednostavnih usluga (po primjeru SC-a Split –  http://www.scst.hr/prehrana.html) – „mala menza“ – trgovina sa subvencioniranim proizvodima.

Nakon dugotrajne rasprave o „smislu“ postojanja trgovine, koja iz naše perspektive više negativno, nego pozitivno doprinosi radu SC-a, postavilo se pitanje alternative kao zadnje opcije, a to je – najam postojećeg prostora prihvatljivijem lancu (naravno vodilo bi se računa o tome da postojeći kadar zaposlenih ne izgubi posao). O tom prijedlogu Odbor se obvezao javiti nadležnima, te im predložiti „čisti, zdravorazumski dobitak-dohodak putem najma prostora, za koji se naizgled ne vide prepreke“, pozivajući se na pisanu mogućnost koja se navodi u Statutu rada SC-a.

U područje djelovanja rada gđe. Jukić ulazi i rad kioska. Postavilo se pitanje nedostatka osnovnih proizvoda – cigareta, mobilnih bonova i novina. Odgovor na to je bio da se „ponekad zna dogoditi da zbog zajedničke blagajne SC-a koja podmiruje i troškove prehrane i smještaja, izostavi manje važan segment-nabavu kioska.“ Prema njenim riječima, taj problem će se također nastojati riješiti.

Što se tiče poslovnih prostora unutar 12. paviljona-postavilo se pitanje zašto od otvorenja paviljona stoje neiskorišteni. Navodi se da je objavljen natječaj za voćarnu, ljekarnu… međutim, osim kopirnice, frizerskog salona, agencije, praonice rublja, nije se nitko javio na postojeći natječaj. Odbor se na to obvezao da će ponovo, u narednoj godini tražiti otvorenje natječaja za pekaru i voćarnu (s obzirom da znamo da za ljekarnu nema dovoljno kvadrature prostora).

Pozitivno za stanare 11. i 12. paviljona –  radit će se na tome da se ponovo uvedu aparati za kavu i mix aparati. (Zašto dodatno uvođenje samo u 11. I 12. paviljonu?  Zato jer se navodno u ostalim paviljonima pokazao slab promet rada.)

Što se tiče samog sastanka, možemo reći da je bio konstruktivan, konkretan, u jeku žustre rasprave, jer se ipak, prije svega radi o potrebama preko 4000 studenata koji žive na ovom malom prostoru. Iako Odbor postojeću situaciju u SC-u smatra nezadovoljavajućom, navodeći niz primjera na kojima bi nadležni trebali urgirati, jednako tako im nudi niz prijedloga i alternativa na obostranu korist i zadovoljstvo rada i suradnje. Odgovorni iz institucije SC-a su se pokazali otvoreni za raspravu i razmatranje svih prijedloga, navodeći to jako pozitivnim i pohvalnim.

M.Z.

Provjeri ovo!

Dan kad je Zagreb izgubio Sidro

 Igor Kralj/PIXSELL Tekst je prenešen s bloga “Vagonašica”, Dubravke Glavine, koji možete posjetiti ovdje! Predugo …