Teologija tijela: Kuda idemo?

Da bismo upoznali nekoga moramo upoznati identitet te osobe. Na prvom mjestu njegovu/njezinu prošlost, sadašnjost, ali i budućnost koja je predodređena kroz našu sadašnjost. Svatko oko nas je Božje dijete i kakvi god njegovi propusti bili trebamo imati svijest kako Bog ima plan za tu osobu. Bilo bi predivno kada bi svatko u odnosu sa drugima pristupao tako, samo sa tim predznanjem.

Kako na Nebu tako i na Zemlji

Već smo ustanovili kako je naša budućnost predodređena kroz sadašnjost. Također, naša svijest o tome gdje idemo trebala bi utjecati na našu sadašnjost i ako spoznamo našu budućnost u potpunosti, naša sadašnjost postaje gotovo beznacajna. Najvažnije pitanje postavlja se pred nas – kuda odlaziš? Kada spoznamo Nebo kao našu pravu domovinu iz naše osobnosti proizlaziti će stvari kojima ćemo uljepšavati ovu našu zemaljsku domovinu. Stoga, naše oci trebaju biti uprte u Nebo.

Ovo je vrlo zanimljiva, ali i važna tema. Nitko, naime ne može sa sigurnošću svjedociti o Nebu jer nije bio tamo, ali s druge strane Isus se je žrtvovao na križu i time pobijedio smrt i stvorio život nakon zemaljske smrti. Stoga, Nebo postoji i to je mjesto vjecnoga života. Govoriti o tome znaci svjedociti pravi put i istinu da bismo stigli do tamo, što može biti i rizicno. Naime, papa Ivan Pavao II o ovoj temi napisao je samo devet kateheza i kada je došao trenutak da govori o tome doživio je pokušaj atentata. To nikako nije slucajnost.

Papine kateheze o Nebu

Najprije analiziramo kako dokazati Nebo. Ocito da ne postoji znanstvenih dokaza o tome, ali to jednostavno nije dovoljno. Trebamo se zapitati jeli postoji nešto što mi posjedujemo, što je utkano u nama, a da to ovdje na zemlji ne možemo u potpunosti iskoristiti? Postoji i to nešto je cežnja. Čežnju u potpunosti nikada nećemo moći ispuniti ovdje na zemlji. Stalno za necim ceznemo. Kada ispunimo jednu stvar koju smo silno željeli sljedeći dan kreće sve ispocetka.

Ako se sjetimo naših osnovnoškolskih ili srednjoškolskih dana. S nestrpljenjem išcekuješ praznike, kraj škole, ali kada to sve dođe i ispuni se, već idući dan stvari se vraćaju na pocetak. U studentskim danima želja nam je završiti sve u rekordnom roku, ali nakon toga stupamo u novi izazov – pronalazak posla, osnivanje obitelji, osnivanjem obitelji jedva cekamo djecu i tako dalje. To nikada neće prestati i nikada se u potpunosti neće moći ispuniti, ne ovdje na zemlji.

Isus naucava o Nebu

“Ucitelju, Mojsije rece: Umre li tko bez djece, neka se njegov brat oženi njegovom ženom te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako u nas sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez poroda ostavivši ženu svom bratu. Tako i drugi i treći, sve do sedmoga. A nakon svih umrije i žena. Kojemu će dakle od te sedmorice biti žena o uskrsnuću? Jer sva su je sedmorica imala. Odgovori im Isus: “U zabludi ste jer ne razumijete Pisama ni sile Božje. Ta u uskrsnuću niti se žene niti udvaju, nego su kao anđeli na nebu. A što se tice uskrsnuća mrtvih, zar niste citali što vam rece Bog: Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih! Čuvši to, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom.” Mt 22, 24-33

Isus na kraju kaže da Bog nije Bog mrtvih nego živih. Bog nas dakle ne stvara da bismo mi umrli, nego da bismo živjeli. Smrt je stoga najneprirodnija stvar koja postoji dok je uskrsnuće, s druge strane, najprirodnija. Također, naša vjera zasniva se, između ostalog, i na uskrsnuću tijela. To jest, postoji određena forma u kojoj ćemo uskrsnuti, a to nije niti leš niti duh jer niti jedno od toga ne posjeduje zajedno tijelo i dušu.

Što nas ceka u Nebu?

• U Katekizmu Katolicke Crkve pisano je kako ćemo gledati Boga:
”Ondje ćemo pocinuti; ondje ćemo gledati; gledat ćemo i ljubiti; ljubit ćemo i slaviti. Eto, to će biti na kraju bez kraja. I koji drugi cilj imamo, ako ne doći u kraljevstvo kojemu neće biti kraja?” KKC, 1720
Ako malo razmislimo ima nešto i u gledanju. Zagledamo se najcešće u stvari koje su nam lijepe i fascinirajuće poput, na primjer, vatrometa. Također, žene su nam lijepe za oko jer one su ikona Neba.
• Nadalje, da bismo spoznali što nas to tamo gore ceka pomaže nam Marija. Sveta Marija ukazala se više puta razlicitim ljudima. Ona nije netko tko je Bog, ona je samo svetica na Nebu i kada netko doživi njezino ukazanje bude totalno u ekstazi. Štoviše, promatrajući osobu koja promatra Mariju, kao nekoga tko nije sam Bog, gotovo da i sami padamo u ekstazu. To nam samo govori o tome koliko snažno i moćno je Nebo zapravo.
• Postoje i brojna svjedocanstva o osobnim iskustvima i objavama na druge nacine. Jedan od onih koji je mogao tako svjedociti bio je i don Bosco, osnivac salezijanškog reda. Poznat je po svojim realisticnim snovima i sposobnosti da grijeh osjeti kroz njuh.
• ”Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada – licem u lice! Sada spoznajem djelomicno, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat! Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada – licem u lice! Sada spoznajem djelomicno, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!” Kor 13, 12
Ovo je iz prve Pavlova poslanica Korinćanima. Ovdje možemo zakljuciti da, ne samo da ćemo Boga gledati u Nebu, nego i da ćemo dobiti potpuno ispunjenje.
• Već jednom nogom kroćimo u Nebo stupanjem u brak. Bilo bi odlicno kada bi svatko u bracnoj zajednici bio u stanju isreno reći dvije stvari, prvo kako tu drugu osobu ne trebamo već ju volimo, a drugo kako volimo Isusa više. Suludo je ocekivati da ćemo od supružnika dobiti potpuno ispunjenje svih naših cežnji. To nas jedino ceka u Nebu. Ali to ne znaci da je brak nepotreban ili loš. Upravo suprotno, to bi trebala biti zajednica koja živi u ljubavi. Onoj pravoj ljubavi kakvu je Pavao opisao, ljubav koja sve pokriva, pa tako i propuste jedne drugih, koja sve podnosi… Brak je stoga put međusobne potpore i razumjevanja, ali kako Isus govori, braka u Nebu nema nego je tamo stvarno i vjecno zajedništvo u kojem nas Bog prožima
• Jedna od najvažnijih i najljepših stvari koje nas ceka u Nebu je zajedništvo svetih. Na pocetku smo spominjali da upoznavanjem nekoga nastojimo što više upoznati njegov identitet, ali nikoga na zemlji nećemo baš pravo upoznati. Niti cijeli život nije nam dovoljan da nekoga baš dubinski upoznamo. Na taj nacin ljude cemo jedino upoznati u Nebu i to je zajedništvo svetih.

Kako u Nebo?

To je najvažnije pitanje koje se sada postavlja. Najcešći odgovori, a ujedno i krivi, koje možemo cuti od drugih su na primjer, cista mi je savjest ili Bog je milosrdan ili dobar sam covijek i sl. Da bismo pronašli pravi odgovor moramo ga tražiti u Svetom pismu, a da vas ne bi pogodio grom iz vedra neba dok ovo citate bez Biblije pri ruci da pronađete odgovor, dati ću vam malu pomoć. Kada je Pavao izašao iz zatvora jedan ga upita kako da se spasi, a on mu odgovori – vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se. Do sljedećeg tjedna, lijep pozdrav!


David Bošnjak

Provjeri ovo!

Umjesto studentskog vjeronauka, ovaj tjedan duhovna obnova!

U srijedu će se održati duhovna obnova pod geslom: SVETI SE IME TVOJE! Srijeda, 18. 12. …