SPLIT: Sveučilišni forum – U dodiru znanosti i vjere

sveucilsni

Tri splitske udruge mladih, Skac_St (Studentski katolički centar Split), SplitMisli i Studentski đir, pokrenule su projekt  sveučilišnih foruma na splitskom Sveučilištu. Projekt će se odvijati kroz nekoliko foruma godišnje, a ovogodišnji ciklus naslovljen je: “Sveučilišni forum – U dodiru znanosti i vjere”.

Prvi forum iz tog ciklusa nosi podnaslov: “Moji uvidi o post-kvantnoj fizici i o Bogu”, a u njemu gostuju: gost predavač prof. dr. sc. Davor Pavuna, i gost moderator prof. dr. sc. Ivan Tadić.

Održati će se u srijedu, 22. siječnja 2014., u 18.30 sati, u Amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu.

Svi zainteresirani za praćenje foruma koji nisu u mogućnosti prisustvovati forumu moći će ga pratiti putem besplatnog prijenosa uživo (live stream-a) na internetu. (link će biti objavljen na stranici: https://www.facebook.com/skac.st )

Manifestacija će imati i humanitarni karaktersakupljat će se dobrovoljni prilozi za humanitarnu udrugu „Ivan Merz“ koja stipendira studente slabijeg imovinskog stanja.

Detaljnije o projektu

Smatrajući se zakinutima za otvorenu, argumentiranu raspravu te dijalog znanstvenika i profesora koji različito gledaju na pojedine fenomene, a istodobno smatrajući interdisciplinarni pristup najboljim mogućim pristupom – tri splitske udruge pokrenule su ovaj projekt – u partnerskoj suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Studentskim centrom, sveučilišnim Studentskim zborom te još nekim udrugama i institucijama.

Projekt “Sveučilišnih foruma” postavljen je na liniji studenti – profesori, a usmjeren promišljanju i produbljivanju određenih pitanja iz perspektive humanističkih i prirodnih znanosti.

Cilj projekta jest potaknuti razmišljanje o najkompleksnijim pitanjima na razini odnosa znanosti i vjere, domena i međusobnog položaja istih, dijalog te intelektualnu atmosferu i tradiciju koja će, u određenoj temi, pred publikom sučeliti ugledne i svjetski priznate znanstvenike našeg govornog područja u verziji dijaloškog tipa foruma. Na kraju akademske godine pod vodstvom kompetentnog tv voditelja/ice, zaključni forum će okupiti sve dotadašnje sudionike znanstvenike: biologe, etičare, filozofe, fizičare, teologe i dr.

Želja je uspostaviti komunikaciju sa svjetovnošću, a tome u prilog ide i smjernica da predavanja ne budu religiozne prirode u smislu propovijedi već sa stajališta znanosti.

Projekt ovakvih foruma pokušat će odgovoriti na neka pitanja suvremene znanosti i susresti ih s vjerom, sa teologijom: konačno, produbiti komunikaciju teologije i drugih znanstvenih područja te disciplina.

To uključuje:

– definirati stanje današnje znanosti iz perspektive vjerskoga; pokazati kakva je verzija današnje znanosti (ne/vjernička?), ali i stajališta znanosti sučeliti sa vjerom.

– upoznati laike sa temeljnim govorom znanosti, sa novim spoznajama te paralelizirati dogme i jedne i druge.

– promišljati pitanja na koja teško/nikako možemo dati/dobiti odgovor, u prvom redu pitanje postojanja Boga, postojanja i nastanka svega; prije svega, što o Bogu mogu reći znanost, a što znanstvenici. Je li svijet prepreka spoznaji Boga ili priroda govori o Tvorcu? Kako pomiriti Bibliju i znanost u pitanju nastanka svijeta, čovjeka, atoma…?

– diskutirati mogu li količina spoznatog i nove informacije o prirodi izbaciti Stvoritelja iz igre svijeta. Ili se tresu temelji znanosti? Nije li vjera opasanost za znanost ili je možda obratno? U kakvoj su korelaciji i koliko su danas pomirena ta dva pola?

– po primjerima znanstvenika/vjernika iz povijesti razmotriti pojačava li vjera razvoj znanstvenika i znanosti. Tko su ti znanstvenici koji su znanost izgrađivali te neizbrisivo utkali svoju genijalnost, rad i imena u njene Temelje.

– razmišljati o tome hoće li u budućnosti znanost biti u stanju sve objasniti, hoće li znanost jednom presuditi nad postojanjem Boga. Ili Boga znanost otkriva?

– saznati znanstvena tumačenja Velikog praska i događaja nakon njega, sve do trenutka nastanka žive stanice, DNK… Je li Svemir: puki slučaj, kozmički incident? Što pokazuju simulacije početnih uvjeta?

Ako nije Slučaj, nije li se evolucija odigrala prema nekom Planu, a svemir svrhovito isplaniran?

– saznati odgovore „-izama“ na postavljena pitanja.

– sagledati odnos materije i uma; kako nematerijalni Bog može utjecati na materijalni svijet.

– rasvijetliti paradokse  suvremene znanosti.

– iz prve ruke čuti blokira li vjera jednog znanstvenika u njegovom pristupu znanosti i radu. Kako znanstvenik to dvoje povezuje; je li to u njemu kolidira, harmonira ili koegzistira?

 Cilj je potaknuti mlade na više razina:

– postavljanjem fundamentalnih ljudskih pitanja podići akademsku kulturu na jednu, za naše okruženje, novu razinu

– uspostaviti nove oblike suradnje u akademskom okruženju kao i znanstvenu kreativnost koju Republika Hrvatska kao nova članica Europske unije mora njegovati među akademski obrazovanim građanima.

– uzdrmati uspavanog mladog vjernika, protresti temelje njegove vjere….kako bi umio racionalno propitati/misliti vlastitu vjeru i razloge zbog kojih (još uvijek) vjeruje u Boga.

– pomoći sazrijevanje intelektualaca unutar pluralnog društva, napose katolčkih mladih intelektualaca koji će svoju vjeru i stavove umjeti vjerodostojnije živjeti, artikulirati, argumentirano braniti i životno svjedočiti.

Svi mladi pozvani su da se aktivno uključe u forum!

www.esava.info

Provjeri ovo!

Održana četvrta ”Kampusijada”

Kampusijada je projekt pokrenut od strane Studentskog centra, a u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Fakultetom …