Za žene u znanosti: Četiri hrvatske mlade znanstvenice nove su članice stipendistice

zeneuznanosti

Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti mlade znanstvenice Nevena Cvetešić, Ivana Mikolašević, Anamarija Rogina i Ksenija Uroić proglašene su stipendisticama devetog po redu Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“. Program se već tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal-a ADRIA. Tešku odluku odabira najboljih donijelo je Izborno povjerenstvo programa dodijelivši znanstvenicama jednokratnu stipendiju u iznosu od čak 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u Hrvatskoj je prisutan od 2006. godine te je do sada nagradio čak 34 izvanredne hrvatske mlade znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija.  Program stipendiranja „Za žene u znanosti“ uz financijski potporu, predstavlja priznanje mladim nadama hrvatske znanosti za dosadašnji i budući znanstveni rad, ali i svojevrstan poticaj znanstvenicama da ustraju u svojem znanstvenom radu.

Nevena Cvetešić sa Prirodoslovno–matematičkog fakulteta u Zagrebu, Ivana Mikolašević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Anamarija Rogina s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu te Ksenija Uroić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, proglašene su ovogodišnjim dobitnicama ove vrijedne nagrade.

zeneuznanosti2

”Ova stipendija pruža nam značajnu financijsku potporu, no još i više, poticaj da cijenimo svoja dosadašnja postignuća te da hrabro nastavimo razvijati svoje znanstvene karijere. Smatram da ona predstavlja veliku motivaciju znanstvenicama da budu ustrajne u svojem radu, unatoč velikoj energiji i mnoštvu vremena koje on iziskuje. Kao mladoj znanstvenici i majci, želja mi je ljubav prema znanosti prenijeti i budućim generacijama te im poručiti da je uistinu sve moguće kada se to snažno želi, u što i sama čvrsto vjerujem”, izjavila je Ksenija Uroić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Kroz devet godina prisutnosti u Hrvatskoj, stipendija programa „Za žene u znanosti“  stekla je izniman ugled u akademskim krugovima zbog čega se iz godine u godinu prijavljuje sve veći broj mladih znanstvenica.

Izborno povjerenstvo na čelu s predsjednikom HAZU-a, akademikom Zvonkom Kusićem, članovima kojeg  čine akademkinja Sibila Jelaska, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Katica Biljaković, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Ivan Vicković te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić, između 58 prijava odabralo je četiri znanstvenice koje su postale ovogodišnje dobitnice vrijednih stipendija u iznosu od 5.000 eura.

Primitkom ove stipendije, mlade su znanstvenice postale članice svjetske obitelji stipendistica programa „Za žene u znanosti“ kojeg su još davne 1998. godine pokrenuli L’ORÉAL i UNESCO s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu. Vrijednost ovog programa prepoznalo je  pedesetak zemalja svijeta te je u 15 godina postojanja nagradio preko 1300 mladih znanstvenica  koje su svojim radom ustrajno dokazuju kako svijet treba znanost – a znanost treba žene.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …