,,Visoka očekivanja”: Ovi građevinski projekti će biti dovršeni u 2014. godini

Frankfurt, Monaco, New York, Mekka, Sao Paulo i Shangai samo su neki od svjetskih gradova koji će u 2014. predstaviti prave građevinske gigante. Donosimo pregled nekoliko najzanimljivijih.

Frankfurt am Main

U istočnom dijelu grada, uz rijeku Mainu, dovršit će se nova zgrada Europske centralne banke. Premještaj se očekuje sredinom 2014. godine. Bečki arhitekt Coop Himmelbau je dizajnirao ovaj ogromni kompleks koji se sastoji prostorije za povijesne znamenitosti, kantina i niza poslovnih ureda. Glavni ured Europske centralne banke nalazi se na 41. katu. Gotovo 1,2 milijarde eura je uloženo u ovaj projekt što je 350 milijuna više nego što je planirano u 2005. godine.

european_central_bank_c171209_i3

Monaco

U ovoj mediteranskoj kraljevini  će tik uz Sredozemno more nastati projekt prave superlative. Do sredine 2014. godine svjetlo dana će ugledati ,,Tour Odeon” – 170 metara visoka zgrada s luksuznim apartmanima, penthouseom, bazenom i popratnim sadržajem. Cijena kvadrata u gotovo 25 apartmana iznosi 75 000 eura, dok je cijena 3300 kvadrata velikog penthousea vrtoglavih 250 milijuna eura što ga svrstava među najskuplje stanove u svijetu.

monako

New York

Nakon što je prošlo više od 12 godina od tragičnog 11. rujna 2011. godine kada su u New Yorku srušeni tornjevi blizanci, početkom 2014. godine otvorit će se novi World Trade Center. Gotovo i da neće imati sličnosti s izvornom građevinom, a čak će imati i novi naziv – ,,Freedom Tower”. Ova glomazna zgrada je visoka 1776 stopa (1776, dan američke neovisnosti) što je čini najvišom zgradom u SAD-u iako 124 metra od ukupnih 541 čini vrh tornja. Gotovo 2,7 milijardi dolara je cijena ovog giganta.

wtc11

Sao Paolo

12. lipnja 2014. godine će cijeli svijet svoje oči usmjeriti ka Brazilu i Svjetskom nogometnom prvenstvu, a ponajprije u ,,Arenu Corinthians” gdje će Hrvatska i Brazil otvoriti najveću nogometnu smotru. Iako je stadion trebao biti gotov do 31. prosinca 2013. godine, nesretni slučaj rušenja krana i tragična smrt dvoje radnika krajem studenog, glavni su uzroci što će ovaj objekt biti gotov tek u travnju 2014. godine. Cijena stadiona se procjenjuje na 263 milijuna eura i prima maksimalno 68 000 gledatelja.

stadion

Saudijska Arabija

Iako imaju mnogo milijunskih projekata, u Saudijskoj Arabiji je ipak jedan ispred svih: Kralj Abdullah je u kolovozu 2011. godine postavio kamen temeljac za nadogradnju džamije u Mekki. Ukoliko sve bude išlo po planu, ovaj projekt bi trebao biti okončan krajem 2014. godine. Muslimanski svijet je pozdravio proširenje i nadogradnju iako su se neki i bunili jer će novi izgled narušiti onaj tradicionalni.

mekka (1)

Kina

I u Kini bi se u novoj godini trebalo srušiti nekoliko rekorda. 60 od 100 najvećih građevina se radi upravo u ovom azijskom divu. U samo sedam mjeseci tamošnji arhitekti žele u vis podići najveći neboder na svijetu, koji bi sa svojih 838 metara bio 10 metara viši od trenutno najveće ,,Burj Khalifa” u Dubaiju.

deee

Nakon što je gradnja u centralnom dijelu Kine, u Changshai, krenula, naglo je obustavljena zbog grešaka u projektu čime se realizacija cijelog projekta dovodi u pitanje. Paralelno s tim se pak u Shanghaiu dovršava najveći kineski neboder visok gotovo 632 metra. Impresivno.

www.esava.info

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …