Svaki alpinist s Mt. Everesta mora ponijeti 8 kg smeća

croppedimage555400-Everest3

Hrabri alpinisti koji se odluče na osvajanje krova svijeta, 8.848 metara visok vrh Mt. Everest, morat će na silasku u dolinu ponijeti sa sobom osam kilograma smeća, priopćile su nepalske vlasti, prenosi HRT, koje na ovaj način žele očistiti najvišu planinu na svijetu koja je ujedno i najposjećeniji vrh iznad osam tisuća metara.

Nova odredba odnosi se na sve alpiniste koji kreću u osvajanje Eversta iz baznih logora i primjenjivat će se od travnja, kada počinje sezona ekspedicija. Ekspedicije će morati predati svoje smeće na posebno određenom odlagalištu, u blizini baznih logora, gdje će dežurati pripadnici nepalske policije i vojske.

Iako ekspedicije prije samog pohoda na vrh moraju ostaviti depozit od 4.000 dolara koji im se vraća nakon što vrate sve što su sa sobom ponijeli na planinu, problem je uvijek bila provedba te mjere.

Everest je već više desetljeća alpinistička meka, ali to za sobom povlači i posljedice: ostavljene boce s kisikom, šatori, pogubljena oprema, limenke od piva, plastične boce ali i tijela poginulih penjača koja se zbog ekstremne hladnoće ne raspadaju.

Zbog ekstremnih uvjeta, pogibije u Himalaji i drugom visokom gorju nisu rijetkost, no akcije spašavanja ili izvlačenja tijela je vrlo teško izvesti.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …