Studiram, Marija

marinarados

Moje kumče Marija ima četiri godine. U fazi je kada zatiče i svoje roditelje i mene šokantnim pitanjima. Tako je, nakon što je saznala čemu služi grudnjak, zašto se Petar srami ako ga ona poljubi, kako se stavljaju umjetne trepavice i nakon što sam joj slagala kako beba nastane ako samo i ako mama želi bebu i obožava tatu, upitala:

”Kume, šta ti radiš u Mostaru?”
”Krade Bogu dane.” – rekao je moj duhoviti brat, koji je dobio kutijom cigareta u glavu i prije no je izrekao ovu istinitu rečenicu.
”Studiram, pače.”
”A šta je to ‘sturidanje’?”

Zastala sam i evo danima razmišljam što reći djetetu, a ne slagati ga.

Piše: Marina Radoš

Ali, najzad shvatih. Studiranje je, Marija, prva materina suza, puna vjere u svog brucoša, koja pada na kofer u kojemu si spakirao snove i ambicije.

Studiranje je, Marija, prvo predavanje na koje dolaziš sama, uvjerena kako se ostali studenti poznaju godinama i kako su se već grupirali, a ti si usamljena jadnica koji se nikada neće uklopiti.

Studiranje je, Marija, kada uđeš u Hemingway u Mostaru i poželiš stati za šank, pa te šanker potjera kao zadnju seljanku uz riječi: ”Nije ti ovo kafana.”

Studiranje su, Marija, dvije nepoznate cure iz Gruda koje dobiješ za cimerice u studentskom domu i tajanstvene su mjesec dana, ali ti do prvih rokova postanu kao sestre.

Studiranje je, Marija, Tanja iz Žepča, koja ti objašnjava semantiku tri dana i tri noći i koja ti daje svoju bilježnicu da ju fotokopiraš, jer najbolje možeš naučiti čitajući samo njezin prelijepi rukopis.

Studiranje je, Marija, kad prvi put padneš ispit i plačeš u sobi, i onda ulazi Ante iz Širokog koji je već treća godina, pa zajedno psujete mater profesorici i tražite dodatnu literaturu.

Studiranje je, Marija, ona koza koja se domogla pitanja za prvi kolokvij i mučki ih naučila, i jedina položila, dok ste vi ostale budale zajedno učile kod Marijane iz Čitluka koja ima najveći dnevni boravak i klimu.

Studiranje je, Marija, Josipa iz Ljubuškog koga ti daje svojih zadnjih 15 maraka za kartu do kuće, jer ti je babu zabolilo, a mater je uvjerena da si puna ko brod jer ti je poslala pare prije tri dana.

Studiranje je, Marija, tvoj prvi studentski stan koji je trošan i vlažan, ali postaje tvoj drugi dom kad u njemu objesiš fotografije s mature.

Studiranje je, Marija, kad ti mater nedjeljom navečer pošalje pitu od tučenih krumpira, stavi crvenu mašnicu na kesu, i u omot od čokolade tutne dvadeset maraka.

Studiranje je, Marija, Igorova ruka ispod tvoje glave u hladnoj spavaćoj sobi, dok tvoja cimerica lomi kralježnicu na propalom kauču u dnevnom boravku.

Studiranje je, Marija, kad plačući praviš popis svatova jer ti kasni već tjedan dana.

Studiranje je, Marija, Andrea iz Duvna, koja te vodi kod ginekologa, i kad joj kažeš kako te je stid, ona veli: ”Nije te bilo stid kad si noge širila!!”

Studiranje je, Marija, podjeljena kutija cigareta i kilo mandarina, dok zajedno gledate kako Mostar leži pod najvećim snijegom u posljednjih 200 godina.

Studiranje je, Marija, 50 maraka potrošenih ponedjeljkom u Mepasu.

Studiranje je, Marija, kad razvlačiš 20 maraka od petka do ponedjeljka, a svaki ti dan trebaju tri marke za cigare.

Studiranje je, Marija, prelijep život, koji te trenira za neke loše dane.

Studiranje je, Marija, sklapanje iskrenih prijateljstava bez interesa.

Studiranje je, Marija, Martina iz Dubrovnika koja te uvjeri da ‘fetive Dubrovčanke’ nisu umišljene glupače koje će te iskoristiti, nego te ta Martina odvede kod sebe deset dana na more, da gledaš kako iz Crne Gore izlazi najljepše sunce na svijetu.

Studiranje je, Marija, vjerojatno jedno od posljednjih potpuno lijepih, čistih i zabavnih razdoblja koja te čekaju u životu.

Ako uz studiranje i učiš, malo je teže, ali je svejedno; Studiranje roman života u koji upisuješ najljepše rečenice, najsmješnije anegdote, najbolnija padanja na ispitima i najbolje ljubavne citate.

Marina Radoš/ www.esava.info

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …