Smijte se jer smijeh je lijek!

smjeh-djevojka-kapa

Jeste li se probudili dobro raspoloženi? Bolje je da jeste, i smijte se cijeli dan jer danas se obilježava Svjetski dan smijeha! Današnji dan utemeljio je doktor Madan Kataria 1998. godine, a cilj Svjetskog dana smijeha, je da se ljudi što više smiju jer je smijeh najbolji lijek.

Što smo stariji dolazi nam više odgovornosti pa se odrasli smiju puno manje nego kada su bili mali. Jeste li znali da se odrasli dnevno smiju oko 17 puta, dok se malena djeca nasmiju i do 300 puta dnevno? Znate li da se žene muškarcima smiju dvaput češće nego muškarci ženama? Istraživanja su pokazala kako su Židovi najveći šaljivci, a Japanci ponajmanje zabavni jer skoro uopće nemaju nacionalnih viceva!

Od davne povijesti poznata je činjenica da je smijeh dobar kao lijek. Ta spoznaja seže stotine, pa čak i tisuće godina u povijest, u doba kada su dvorske lude imale zadatak zabavljati kraljeve i državne poglavare. Ako je dvorska luda bila dobra u svojem poslu i uspješno zabavila moćnike, bila je obilno nagrađena, a ako je izvedba bila slaba, postojala je velika mogućnost da izgubi glavu – doslovno izgubi glavu! Međutim, s vremenom su ti dvorski šaljivci spoznali da biti smiješan znači mnogo više od pukog zabavljanja.

Iako Sigmund Freud, otac psihoanalize nije vrednovao humor kao vrhunsku ljudsku psihičku funkciju, posvetio mu je više od dvadeset godina proučavanja i na neki način humoru prešutno odao iznimno priznanje. Freud je smatrao da su smijeh i duhovitost uvijek koncizni, jezgroviti i sažeti te da preferiraju konkretno na štetu apstraktnog.

Dr. William Fry sa Sveučilišta Stanford znanstvenu je karijeru posvetio istraživanju dobrobiti smijeha. Među ostalim je zaključio i kako samo 20 sekundi intenzivnog smijeha u tijelu i mozgu proizvodi učinak jednak trominutnom vježbanju aerobika: poboljšava cirkulaciju, povećava otkucaje srca, a osim što pokreće gotovo svih stotinu mišića na licu, pokreće i rad mišića prsišta, abdomena, ramena, vratnih te mišića glave.

Prema Fryu, smijanje smanjuje opću napetost i oslobađa nas stresa i bijesa pa smanjuje mogućnost infarkta, a time što poboljšava cirkulaciju, i najčešće uzroke moždane kapi.

U podskupini od 2015 osoba oboljelih od raka 70 posto onih koji su svoj smisao za humor ocijenili visokim pobijedilo je bolest ili produljilo životni vijek.

Stoga dragi naši, smijte se što više možete, smijeh će vam sigurno pomoći! 🙂

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …