FOTO: Šetnja kroz najljepše europske kavane

1
Odmaknite se na trenutak od aparata za kavu i popijte jedan kratki Espresso u nekim od najljepših europskih kavana – barem virtualno. Na primjer u legendarnom Cafe Hawelka u središtu Beča gdje su se u 50-im godina okupljali pisci, kritičari i umjetnici, a i dan danas prevladava intelektualni duh. Tko se ne želi odati kao turist u ovoj kavani, treba koristiti posebne izraze za kavu na način da naručite einen kleinen Schwarzen ili einen grossen Braunen.

2

I nije toliko stara, koliko na prvi pogled možda izgleda. Riječ je o Book Cafeu u mađarskoj Budimpešti. Povijesni štih ovoj kavani daju freske na zidovima te veliki lusteri koji podsjećaju na one koji su se koristili u kućama 1880-ih godina. Cijelo 20. stoljeće je ovo bila pariška samoposluga te je tek 2009. poprimilo današnji izgled.

3

Prekrasan parket i mramor krase Cafe Central koji pripada istoimenom hotelu u centru Innsbrucka u Austriji. Otvoren je 1877. kao tipično mjesto za popiti kavu, tako da i dan danas pripada staroj školi. Ljubitelji čitanja ovdje svakodnevno mogu pročitati novine na čak 65 različitih jezika.

4

Cafe Tomaselli je jedna od najstarijih kavana u Austriji – već od 1700. godine imaju svoju ugostiteljsku dozvolu, a na današnjoj poziciji se nalazi od 1796. godine. Trenutno je vodi peta generacija obitelji Tomaselli.

5

U poznatom pariškom kvartu nalazi se Cafe-slastičarna Angelina. Svjetlo dana je ugledala 1903. godine nakon što ju je otvorio Austrijanac Anton Rumpelmeier koji je kavanu nazvao po svojoj unuci. Među poznatije goste ubrajali su se Marce Proust te Coco Chanel.

6

Marlene Dietrich, Emilie Zola, Oscar Wilde i Guy de Maupassant su samo neki od poznatih gostiju koji su posjećivali Cafe de la Paix u Parizu. Nakon što je otvorena 1862. godine, francusko ministarstvo kulture ju 1975. godine proglašava povijesnim mjestom i stavlja pod posebnu zaštitu.

7

Osoblje u Caffeu Giubbe Rosse u Firenzi ne možete ne prepoznati. Nose žarko crvene veste. Prije su u ovu kavanu izlazili pisci, slikari, novinari, a ni dan danas nije mnogo drugačije. Kavana je otvorena od strane dvojice Nijemaca 1897. godine.

8

Caffe San Carlo u Torinu je pravi mali mramorni dvorac. Ispijajući svoj topli napitak, gosti mogu uživati u posebnom povijesnom ugođaju koji krasi ovu kavanu koju su posjećivali poznati talijanski aktivisti, intelektualci i znanstvenici.

9

Caffe Zucca in Galleria u talijanskom Milanu su posjećivali Verdi i Toscanini nakon svojih opernih komada. Ova kavana je ovjekovječena od strane slikara Umberta Boccionia.

10

Crveni tepih za sve goste – jedna od najpoznatijih bečkih kavana jest Cafe Sacher u prizemlju istoimenog hotela u Beču. Ovdje je naravno nastala i legendarna Sacher torta. Jedan slastičar je u prošlosti svojom poslasticom oduševio mnoge političke vođe i intelektualce čime je ona ušla u povijest.

www.esava.info

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …