11 izumitelja koji se nisu okoristili od svojih izuma

Science-Wallpapers-HD-Desktop

Mnogi znanstvenici i izumitelji nikada nisu nagrađeni za svoje izume koji su postali poznati u svijetu. I dok neki na njima danas zarađuju milijune, ovi izumitelji gotovo da se i ne spominju. Hufftington post donosi 11 izumitelja koji su ostali praznih ruku:

Edwin H. Armstrong, FM radio
Armostrong je svojim izumom izbjegao smetnje koje su slušatelje ometali putem AM radija. Izumio frekvencijski radio (frequency-modulated ili FM), tako da zvučni signal može izbjeći smetnje do kojih dovodi električna oprema i atmosfera. Nažalost, njegov je izum ugrozio Radio Corporation of America nakon čega je uslijedila sudska i pravna borba koja je Armstronga dovela do toga da počini samoubojstvo 1954. godine.

John Walker, šibice
Bio je kemičar koji je šibicu izumio sasvim slučajno dok se osušeni komad kemijske otopine zapalio prilikom miješanja drvenim štapom. Izum je pokazao svojim prijateljima koji su mu odmah rekli da ga patentira no njemu je to bilo previše trivijalno. Danas se samo u SAD-u godišnje koristi gotovo 500 milijardi šibica.

Aleksej Pažitnov, Tetris
Pažitnov je izumio igru Tetris u državno-sponzoriranom laboratoriju 1980-ih godina u Rusiji, ali nije imao koristi od svog izuma sve dok 1996. godine nije otišao u SAD. Tek je odlaskom iz matične domovine ostvario barem neku dobit od svog izuma.

Mihail Kalašnjikov, AK-47
Izumitelj je kazao da je bio motiviran odanošću prema domovini, a ne novcem, kad je 1947. godine izumio legendarnu automatsku pušku. Iako je od Rusije primio brojne nagrade, nije se financijski okoristio od svog povijesnog izuma. Procjenjuje se da na svijetu ima više od 100 milijuna ovakvih pušaka. Umro je krajem 2013. godine.

Harvey Ball, smajlić
Danas prepoznatljivi žuti logo (smile), Bell je smislio 1963. godine za jednu oglašivačku kompaniju. Unutar jednog desetljeća stvoreno je više od 50 milijuna različitih predmeta s likom smajlića, ali Bell je za svoj dizajn primio tek mizernih 45 dolara.

Geoffrey Dummer, mikročip
Ovaj britanski izumitelj svoju je ideju o mikročipu iznio na jednoj konferenciji 1952. godine, ali nitko nije iskazao poseban interes za ovim izumom. Šest godina kasnije, kompanija Texas Instruments je patentirala ideju i ostvarila veliku dobit.

Rosalind Franklin, DNK
Rosalind Franklin bila je prva znanstvenica koja je fotografirala strukturu DNK, što je pomoglo njenim kolegama Watsonu i Cricku da dešifriraju njenu strukturu. No, Watson je tek 40 godina kasnije priznao da je koristio fotografiju DNK-a koju je snimila Rosalind i da je upravoona bila ključna u oblikovanju njihove teze o dvostrukoj zavojnici DNK.

Nepoznati tvorac Monopolyja
Iako se držalo da su igru smislila braća Parker nakon Velike depresije u SAD-u, povjesničari su našli slične verzije igre koje datiraju još iz 1903. godine. No, tko je u to doba i mogao pomisliti da će poprimiti ovoliku popularnost.

Richard Pearse, zrakoplov
Braća Wright nisu bila prvi ljudi koji su poletjeli zrakoplovom. To je napravio Richard Pearse, farmer s Novog Zelanda, koji je upravljao avionom par mjeseci prije nego je poletio legendarni Kitty Hawk. Ipak, treba napomenuti da neki povjesničari tvrde da je prvi let izveo Gustave Whitehead, Nijemac koji je živio u Connecticutu, koji je poletio čak dvije godine prije spomenute braće Wright. Bilo kako bilo, nitko od njih nije unovčio svoje znanje.

Louis Le Prince, pomične slike
Za ovaj je izum slavu pobrao Thomas Edison, iako je francuski izumitelj Louis Le Prince bio taj koji je prvi iskoristio papirnati film kako bi snimio promet na ulicama Leedsa 1888. godine. Le Prince je nestao 1890. godine, a tijekom Edisonove pravne bitke za patent, ubijen je Le Princeov sin, zbog čega se sumnjalo i u potencijalnu urotu.

Daisuke Inoue, karaoke
Inoue je bio bubnjar u bendu koji je dopuštao publici da pjevaju vokale. Na ideju za karaoke, što na japanskom znači ‘prazan orkestar’, došao je 1971. godine kad nije mogao stići na nastup benda, pa je snimio svoju dionicu na traku. Nažalost, svoju ideju nije zaštitio patentom te je zaradu prepustio velikim kompanijama koje danas na tome zarađuju miijune.

Provjeri ovo!

U Zagrebu pre’stavljanje eroGAG rječnika

Ono što smo do sada gotovo svakodnevno mogli pratiti virtualno putem društvenih mreža, posljednjih dana …