ZET snižava cijene karata!

0381007.48

Zagrepčani koji se voze javnim prijevozom za dva do tri tjedna doznat će koliko će ubuduće plaćati najavljene jeftinije karte. Iako su iz uprave Holdinga kazali da su tek počeli računati nove cijene, neslužbeno doznajemo da će biti jeftinije od 10 do 20 posto, piše večernji.hr.

Bolji sustav kontrole

Tako će pojedinačna karta umjesto 15, 12 i 10 kuna, ovisno o tome je li kupljena kod vozača, na kiosku ili je riječ o vrijednosnoj karti, pojeftiniti za kunu do dvije. Pojeftinit će i godišnje i mjesečne pa bi tako opća mjesečna karta umjesto 360 bila 300 kuna, srednjoškolska bi sa 90 pala na 80, a studentska i srednjoškolska umjesto 120 bila bi sto kuna. Poražavajući je podatak da unatoč subvenciji, od ukupno 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata koji će u rujnu dobiti još niže cijene karata, prosječno njih samo 42 tisuće kupuje karte, a svi se ostali “švercaju”. Ako se od 42 tisuće oduzme 16 tisuća karata, koliko ih prosječno Grad podmiri u cijelosti zbog lošeg imovinskog statusa tih učenika, broj prodanih učeničkih karata niži je od 30 tisuća.

– Nedopustivo je da se “šverca” netko tko ima pravo na subvencioniranu kartu. Smatram da se mora uvesti red pa bi takvima trebalo oduzeti pravo na subvenciju uhvati li ih se bez karte – kazao je Ante Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a. Budući da samo zbog tih 120 tisuća neprodanih karata ZET mjesečno gubi oko 10 milijuna kuna, kontrola tih karata bila bi opravdana. Jelić smatra da se stoga mora poboljšati sustav kontrole karata, i to ne po uzoru na svjetske gradove nego po na Samoborček ili Čazmatrans, čiji putnici strpljivo stoje u redu i čekaju da pokažu ili kupe kartu.

Pokazi za zaposlenike

Prve mjere na promjeni ZET-ova poslovanja već su učinjene. Oko 70 milijuna kuna godišnje Grad i Holding uplaćivat će na ZET-ov račun zbog odluke da se svim zaposlenicima gradske uprave i Holdinga umjesto novčane naknade u visini cijene mjesečnog pokaza kupuju ZET-ove karte. Niže su cijene drugi korak, kazali su iz uprave, a time žele potaknuti građane na vožnju javnim prijevozom.

– Cijene još nemamo jer se prijedlog tek počeo razmatrati, no on će već u rujnu biti na snazi – kazao je Ivan Tolić, član uprave Holdinga te nekadašnji, a izgledno je i budući čelnik ZET-a.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …