Zbog promjena u troškovima školarina, FER-ovci se pismom obratili javnosti

SONY DSC

Nekoliko stotina studenata FER-a, koji su se našli u teškoj financijskoj situaciji zbog neočekivanih promjena u pravilima plaćanja školarina, ovih bi dana moglo ostati bez studentskih prava

Ističu da su mjesecima čekali da se njihov problem riješi, kao što je to učinjeno na ostalim fakultetima, no čini se da njihova uprava nije imala dovoljno volje ili socijalne osjetljivosti da im ozbiljnije izađe u susret. Ponuđene su im neke olakšice, međutim, ne i prava rješenja, a nejasan im je, kažu, i kriterij prema kojem bi se trebala odabrati nekolicina najugroženijih koji će biti oslobođeni plaćanja. Budući da je gotovo nemoguće procijeniti koliko je teška financijska situacija nekog studenta, pitaju se hoće li oni biti izabrani kao na lutriji, odnosno ‘na bubnju’?

Očajni zbog ovakve situacije, studenti su se odlučili medijima obratiti otvorenim pismom.

Prenosimo vam ga u cijelosti.

Poštovani,

obraćaju Vam se studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, pogođeni izmjenama u sustavu participacija u troškovima studija, a potom i odnosom Uprave FER-a prema ovom problemu. Voljeli bismo da mediji skrenu pažnju na naš problem i tako nam pomognu, jer smo iscrpili gotovo sve mogućnosti koje su nam bile na raspolaganju. Ukratko, upisi u akademsku godinu 2012./13. trajali su do 14. 09. 2012., a 25. 09. 2012. je objavljena Odluka o novom sustavu školarina. Prema njoj studenti koji su u prošloj akademskoj godini skupili više od 30 ECTS bodova morali su platiti ECTS bod ponovno upisanog predmeta pomnožen sa 140 kn. Do nove odluke vrijedio je model prema kojem je student, neovisno o prikupljenim ECTS bodovima, plaćao 250 kn po ECTS bodu ponovno upisanog predmeta. Sada oni studenti koji imaju manje od 30 skupljenih ECTS bodova u prošloj godini moraju platiti punu školarinu od 8.400 kn.

Dakle, do upisa je vrijedio stari model, a 11 dana nakon toga školarina se nekima iznenadno višestruko povećala. Novi model pogodio je oko 500 studenata, dok se za 800 studenata školarina smanjila. Zanimljivo je da su ukupna sredstva koja moraju platiti studenti koji nisu prikupili 30 bodova, mnogo veća od iznosa smanjenja koje vrijedi za ostale.

Smatramo da je model dobar jer subvencionira redovite studente, a kažnjava neredovite. No nezadovoljni smo zato što je izmjena nastupila iznenadno i primijenjena retrogradno tako da u obzir uzima godinu u kojoj je student nije mogao očekivati.

Pozdravljamo odluku Vlade o ujednačavanju školarina, no budući da je do sada svaki fakultet imao drugačiji sustav obračuna bodova i naplate školarina, smatramo da je trebalo ostaviti dovoljno vremena za prilagodbu. Sve bi bilo u redu da se nova odredba primijenila od akademske godine 2013./2014. ili da je Uprava zatražila odgodu kako bi studenti bili upoznati s novim modelom i pripremili se za njega. Osim toga, studenti bi imali vremena i financijski se pripremiti. Kako FER ima razgranat sustav preduvjeta u kojem su mnogi predmeti preduvjeti za više predmeta, studenti koji ne polože neki ispit na vrijeme (mogu ga položiti kasnije na roku, ali kako su na FER-u predmeti semestralni, moraju čekati dok ponovno ne dođe semestar za upis predmeta) vrlo se lako nađu u situaciji da ne mogu upisati 60 ECTS bodova u godini već znatno manje i bliže granici od 30 ECTS bodova. To, kao i ostale posljedice nove odluke pokušali smo objasniti dekanu našeg fakulteta u listopadu no on nas je odbio i uputio studentskim predstavnicima s kojima od tada do danas imamo stalnu komunikaciju.

Uprava FER-a odobrila je određene olakšice. Uvela je plaćanje u tri rate – 10. 10. 2012., 31. 10. 2012. i 30 .11. 2012, međutim, od njih su dvije u istom, a tek jedna u sljedećem mjesecu. No još veći problem je to što studenti koji nisu u mogućnosti platiti školarinu gube studentska prava kao što su primjerice rad u Student servisu kojim bi mogli platiti školarinu, studentska prehrana u menzi kojom bi smanjili troškove, zdravstveno osiguranje, subvencija prijevoza itd.

Nakon nekog vremena saznali smo kako je navodno usvojen Fond za poravnanje od 100 milijuna kuna iz kojeg bi fakulteti uzimali novac za prilagodbu novom sustavu. U njemu smo vidjeli priliku da studenti plate po starom modelu, a da Uprava ipak naplati razliku. Organizirali smo prikupljanje molbi za plaćanje po starom modelu i skupili preko 150 molbi s imenima studenata i argumentiranim razlozima zbog kojih traže povrat ili mole neplaćanje razlike u odnosu na stari model. U međuvremenu, uprave drugih fakulteta izašle su u susret svojim studentima na više načina koji se mogu svesti na dva ključna. Jedan je povrat novca i neplaćanje razlike između starog i novog modela, a drugi odgađanje roka za plaćanje do kraja godine kako bi se utvrdilo može li se povući novac iz Fonda ili na neki drugi način riješiti problem. Ako to ne uspije, studenti ipak imaju vremena financijski se pripremiti. Nama bi i ovaj drugi način bio odličan.

Naše molbe zaprimljene su preko studentskih predstavnika, ali službenog očitovanja nije bilo. Umjesto toga donesena je odluka da se dvije trećine školarine mora platiti do upisa u ljetni semestar 13. 02. 2013., a ostatak za mjesec dana.

Uz to 11. 02. 2013. objavljen je natječaj na kojem socijalno ugroženi studenti mogu molbama zatražiti pomoć za školarine do 17. 02. 2013. Prema našim saznanjima plan je da studentski predstavnici, po nama nejasnim kriterijima, izaberu samo 5 studenata koji ne bi trebali platiti ništa. Ove dvije odluke pomažu studentima, ali ne rješavaju bit problema. Mi ne tražimo nikakve povlastice, oslobađanje plaćanja školarina, niti ostavku Uprave ili slično, već plaćanje po starom modelu kako je to bilo uvjetovano do upisa 14. 09. 2012. Stoga odgađanje roka smatramo neprihvatljivim jer je ostao problem studenata koji ne mogu platiti ni dvije trećine školarine. Odgađanje ima smisla samo ako će se u međuvremenu raditi na traženju pravog rješenju kao na drugim fakultetima.

Od kad je ovaj problem nastao, svaku smo informaciju dobro proučili, dobronamjerno prihvatili i prenijeli je svojim kolegama. S naše strane održavali smo visoku razinu komunikacije s predstavnicima i upravom preko predstavnika. Problemu smo pristupali i pristupamo smireno i racionalno. Svih ovih mjeseci sve smo željeli riješiti razgovorom. Strpljivo smo čekali i slušali sve koji su nam bili voljni pomoći no dobili smo dojam da se stalno odugovlači raznim davanjima nade novim sastancima i obećanjima o većem angažmanu oko ovog problema. Budući da smo iscrpili gotovo sve mogućnosti voljeli bismo da mediji shvate zašto smo nezadovoljni te da, pravilnim informiranjem, odnosno skretanjem pozornosti javnosti, pokušaju potaknuti Upravu FER-a na ozbiljnije traženje rješenja situacije u kojoj su se neočekivano našli njihovi studenti.

izvor: tportal.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …