Zašto Hrvatska mora pobijediti Island?

mh9ugosizdeeqqy7w9i1nfbskd02qr34

Pred nama je dan odluke za hrvatski nogomet – Idemo li u Brazil ili pak ne? No, osim za nogometni savez, odlazak na Svjetsko prvenstvo ima puno veći efekt nego što mnogi misle. Od sudjelovanja na najvećoj svjetskoj smotri najviše će profitirati ugostitelji, kladionice, turističke agencije, kuće koje prodaju tehničke uređaje – možemo slobodno reći – cijelo hrvatsko gospodarstvo.

Osim novčanih prihoda, odlazak na Svjetsko prvenstvo posebno je emotivno bitan. Dani se drugačije broje uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva – kao da ništa drugo više ne postoji. Tih mjesec dana barem nakratko zaboravimo na sve brige i probleme kao što su nezaposlenost, krediti, dugovi… Tih dana živimo u nekom drugom svijetu.

S toga je velika odgovornost na izabranicima Nike Kovača. Pola milijuna eura koje će u slučaju prolaska raspodijeliti između sebe ne bi trebali biti osnovni motiv pri igranju za reprezentaciju. Osim vlastitih i kolektivnih sportskih ciljeva, možda je najbolje od svega kada usrećite narod kojeg su politika i društvena kretanja doveli u stanje depresije.

Razlog 1: Profit Saveza

Savez će odlaskom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu odmah inkasirati milijun eura za troškove puta te dodatnih 10 milijuna eura ukoliko natjecanje završe u skupinama. Taj novac HNS dijeli u omjeru 60:40 s igračima. Za što će se taj novac iskoristiti – to nitko ne zna. U najboljem slučaju se može ulagati u budućnost hrvatskog sporta educirajući buduće trenere i nogometne stručnjake i osiguravajući što bolje uvjete za neke nove klince koji dolaze. Naravno u igri su i milijunski iznosi koje bi u slučaju plasmana doveli atraktivni sponzori.

Razlog 2: Ugostiteljstvo i pivovare

Utakmice će se sigurno najviše gledati u kafićima. U Republici Hrvatskoj je registrirano oko 16 000 kafića. Ukoliko oni naprave veći prihod za samo 1000 kuna zbog utakmica Svjetskog prvenstva (neki manje, ali mnogi i višestruko više) – to je dodatni prihod od 16 milijuna kuna. Pivovare zasigurno imaju najveću korist od najveće nogometne smotre – pogotovo kada je Hrvatska jedna od sudionica. Podaci iz 2006. godine kada je hrvatska posljednji put nastupala na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj govore da je tih dana prodano 40 000 hektolitara pive više nego u isto vrijeme godinu prije. Zarada je bila veća za 10%, a s obzirom na trend rasta potražnje za ovim alkoholnim napitkom – ne sumnjamo da će biti i veći! Ne treba zaboraviti kako se sve to oporezuje te dodano puni državni budžet.

Razlog 3: Prodaja TV uređaja

Možda ste i sami iskusili da ste uoči novog prvenstva otišli kupiti novu plazmu ili LCD – što šire to bolje! Razni ugostiteljski objekti, ali i ostali stanovnici Republike Hrvatske uoči velikih natjecanja imaju obvezu kupiti novi TV. Primjerice, uoči Eura 2008. u Republici Hrvatskoj je prodano oko 10 000 televizora. Naravno, nisu svi kupljeni iz istih razloga, ali zasigurno se velik broj njih odnosi na želje za što boljim ugođajem pri gledanju reprezentacije.

Razlog 4: Turističke agencije i avio-kompanije

Vrlo rijetka su potraživanja za putovanjima prema Brazilu. Iako se radi o egzotičnoj zemlji, visoke cijene leta i smještaja razlog su pronalaženja alternativa u bližim europskim destinacijama. Međutim, odlazak na Svjetsko prvenstvo je posebna prilika. Pola godine će biti dovoljno za najveće ljubitelje nogometa, ali i one dubljeg džepa da skupe novce za neki koliko-toliko povoljni aranžman. Statistike idu u korist avio-kompanija – Za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj je bilo angažirano dodatnih 16 čarter letova u Croatia Airlinesu, dok je slavne ’98 prema Francuskoj poletjelo dodatnih 20.

Razlog 5: Bolji smo!

Brojni su oni koji će još dobro proći, od kladionica preko marketing agencija i TV kuća do svih gore navedenih. To znači da će vjerojatno i njihovi zaposlenici uživati u redovitijim i većim plaćama kojima mogu uzdržavati svoje obitelji. No vratimo se onome zbog čega se nogomet igra (valjda). Unatoč igračkoj krizi i padu podrške nacionalnoj vrsti, Hrvatska ima kvalitetnije igrače, ali i igru od Islanda. Naravno, došlo je vrijeme kada svi znaju igrati nogomet, ali uloga favorita se ovdje jednostavno mora opravdati. Prema transfermarktu, Hrvatska vrijedi oko 178 milijuna eura, dok se vrijednost Islanda procjenjuje na oko 36 milijuna eura. Talent, želju i kvalitetu sigurno imamo – uz veliku injekciju samopouzdanja, jednostavno ne smije biti većih problema iako opasno visimo s rezultatom od 0:0 iz prvog susreta.

Na kraju, neopisivo je koliko običnim ljudima znači odlazak Hrvatske na jedno veliko natjecanje. Kao što smo na početku rekli, to je onih mjesec dana, ali i ono vrijeme uoči kada ste u nekom drugom filmu. Nadamo se da ćemo taj film gledati od sutra. Sretno Hrvatska!

www.esava.info
foto:
Hrvatski nogometni savez

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …