Započela montaža nosive konstrukcije Francuskog paviljona u Studentskom centru.

Zapocela montaža nosive konstrukcije Francuskog paviljona u Studentskom centru.

Jucer, 3. svibnja 2012., postavljena su prva cetiri od dvanaest celicnih stupova koji će držati krovnu konstrukciju Francuskog paviljona, jedinstvenu paviljonsku građevinu izgrađenu davne 1937. godine.


Francuski paviljon izgrađen je za potrebe Zagrebackog zbora (Zagrebackog velesjama) koji se u to doba nalazio u prostoru Savske 25, a zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi svrstava se među znacajnije građevine 20. stoljeća te se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Postavljanjem stupova najavljuje se završna faza obnove paviljona, u kojoj se već prije pripremljeni drveni, stakleni i celicni elementi montiraju, nakon cega će paviljon, napokon, poprimiti svoj izvorni oblik. Uz (faksimilnu) rekonstrukciju originalne građevine, koja je s obzirom na prilicno loše stanje ocuvanosti paviljona prije pocetka obnove odabrana kao najprimjerenija, pri korištenju materijala pazilo se i na nove tehnološke standarde koji će omogućiti njegovo što bolje održavanje. Jedna od specificnosti ovog zdanja upravo je vanjska, prilicno tanka, celicna konstrukcija koja u potpunosti preuzima teret krova cime se omogućuje korištenje stakla i drva u većem dijelu ove impozantne jednoprostorne građevine kružnog tlocrta površine oko 600 m2.

Nastavak radova na obnovi Francuskog paviljona donosi nam i vesela predviđanja o završetku radova u jesen ove godine, cime će SC dobiti još jedan multifunkcionalni prostor kojim će obogaćivati kulturnu ponudu Grada Zagreba.

Autor fotografije u prilogu je Damir Žižić.


izvor: sczg.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …