Zajedničko priopćenje Ministarstva i predstavnika studenata nakon sastanka o novom Pravilniku o studentskoj prehrani

1857

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas poslijepodne održan je višesatni sastanak s predstavnicima studenata i studentskih centara na temu novoga Pravilnika o studentskoj prehrani. U nastavku objavljujemo zajedničko priopćenje:

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas su se sastali predstavnici Ministarstva, studenata i studentskih centara. Cilj sastanka bila je analiza dosadašnje provedbe Pravilnika o potpori za pokriće troškova studentske prehrane i rješavanje uočenih problema nastalih njegovom primjenom.

Sastanak je otvorio ministar dr. sc. Željko Jovanović, koji je naglasio nužnost promjena u sustavu studentske prehrane. Dosadašnji sustav prehrane, koji se nije mijenjao 11 godina, pojedine je studentske centre doveo na rub bankrota te zaustavio razvoj sustava. Ministar je naglasio da je Ministarstvo otvoreno za dijalog o svim pitanjima provedbe Pravilnika, osim o onima financijskog karaktera, koja bi negativno utjecala na prijelaz prema direktnim potporama za one kojima je takva potpora najpotrebnija.

Tijekom sastanka, koji je protekao u konstruktivnom i dinamičnom ozračju, studentski predstavnici tražili su povećanje subvencija s razine 1, 2 i 2,5 na 1,5, 2,5 i 3, odnosno povećanje za pola obroka dnevno.

Nadalje, zatražena je promjena načina obračuna  subvencije s tjedne na mjesečnu. Također, zatraženo je da se pojedina jela po izboru, koja studenti najčešće konzumiraju, ne subvencioniraju s 50 nego sa 71,24 posto. Studentski predstavnici zatražili su i uvođenje menija za doručak. Zaključeno je da Pravilnik želi osigurati kvalitetan sustav prehrane, a kao problem izdvojili su nedostatne uvjete za njegovu dosljednu primjenu u svim restoranima u državi, kao i previsoku cijenu jela izvan sustava menija.

Predstavnici studentskih centara složili su se da se Pravilnik nije odmah svugdje počeo dosljedno primjenjivati, no naglasili su da je potrebno vrijeme prije nego što se provedu sve promjene i nadograde kapaciteti.

Sudionici sastanka složili su se da bi se više pažnje trebalo posvećivati upoznavanju studenata s odredbama Pravilnika te je dogovoreno da će što ranije biti imenovana lokalna povjerenstva za prehranu studenata. Dogovoreno je i da će se svi problemi uočeni u reformi sustava prehrane rješavati zajednički.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, najavila je mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, uz naglasak da će točne promjene biti moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika. Studentski centri najavili su da će dosljedno osigurati ponudu artikala koji su subvencionirani sa 71,24 posto cijene. Najavljen je nastavak dijaloga studenata i  predstavnika Ministarstva. Novi sastanak bit će održan početkom studenoga, kada bi se trebale dogovoriti konkretnije promjene u Pravilniku, stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …