Zagrebačko sveučilište tek na kraju liste najboljih svjetskih sveučilišta

Sveuciliste-u-Zagrebu-u-nedjelju-dobiva-391-novog-doktora-znanosti

Centar za prestižna sveučilišta pri sveučilištu Jiao Tong u Šangaju i ove je godine napravio listu najboljih sveučilišta, a na njenom vrhu su, kao i inače, našla američka sveučilišta.

Među top deset nalazi se osam američkih i dva britanska sveučilišta. Prvi na ljestvici je Harvard, a potom slijedi Stanford, Berkeley, MIT, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago i Oxford.

Što se tiče ostataka Europe, najbolje rangirano sveučilište je ETH Zuerich koje je na listi ARWU-a zauzelo 20. mjesto. Od europskih još su se visoko rangirala francuska sveučilišta Pierre & Maria Curie i Paris-Sud zauzela (37. i 39. mjesto), te njemački TUM iz Munchena i Heidelberg (50 i 54. mjesto).

Dva najbolja talijanska sveučilišta, ono u Pisi i rimska La Sapienzia, a nalaze se u skupini od 101. do 150. mjesta. U skupini od 151. do 200 mjesta smjestilo se bečko sveučilište.

Iz regije najbolji Beograd

Ono što je nama najzanimljivije je da se na popisu našlo i Sveučilište u Zagrebu koje se nalazi u skupini od 401. i 500. mjesta. U istoj skupini je i Sveučilište u Ljubljani, dok je Univerzitet u Beogradu napredovao te se sada nalazi u skupini sveučilišta od 301. do 400 mjesta.
Kod ocjenjivanja i rangiranja sveučilišta na tzv. šangajskoj listi u obzir se uzimaju znanstveni i istraživački radovi studenata, utjecaj na znanost, citiranost radova i još nei drugi kriteriji.

Izvor: Danas.net.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …