Više od 200 muzeja otvara vrata u Noći muzeja

Noć-muzeja

Više od 200 muzeja u gotovo 90 hrvatskih gradova posjetiteljima će svoja vrata otvoriti ovog petka od 18 do 1 sat iza ponoći. Riječ o svima dobro poznatoj Noći muzeja, kad se pred muzejima stvaraju redovi posjetitelja.

– Iz godine u godinu noć muzeja postaje manifestacija koja uključuje cijeli niz ustanova, a ove godine je broj uključenih partnera impresivan – rekla je Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrica za kulturu.

Uspjeh Noći muzeja u Hrvatskoj posebno je impresivan kad se usporedi s njenim počecima.

– Noć muzeja počela je 2005. godine kao gradska manifestacija u gradu Zagrebu, a uključeno je bilo šest muzeja – prisjetila se Dubravka Osrečki Jakelić, organizatorica Noći muzeja.

Ovogodišnji simbolički početak Noći muzeja bit će otvorenje prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar. Te noći grad će dobiti na korištenje niz obnovljenih objekata.

Iako je zagrebačka Noć muzeja najdugovječnija, zamjenica gradonačelnika smatra da cijeli grad te noći živi sa svojim muzejima i galerijama.

– Noć muzeja je velika svjetska manifestacija, a žar i energija koju organizatori ulažu u ovaj projekt svrstavaju nas u sam vrh međunarodne manifestacije. Zagrepčani dobivaju široku, kvalitetnu i zaokruženu kulturnu ponudu – rekla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Ono što će Zagrepčane dodatno razveseliti su tradicionalni ZET-ovi tramvaji i autobusi koji će voziti muzejskom rutom.

izvor: zagrebancija.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …