Veliki studentski prosvjedi u BiH zbog ERASMUS+ programa

protest

Zbog neuključivanja BiH u projekt Erasmus+ danas se na protestima ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu okupilo više od 200 studenata, koji su zahtijevali od vlasti da se pozabave problemom vezanim za Erasmus+ program te da ga u konačnici riješe. Protesti su se, također, održavali u Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci i Bihaću.

– Želimo poslati političarima poruku da se malo zauzmu za budućnost mladih, jer će neko morati nastaviti njihovim koracima. Mi želimo nešto više, želimo ići ka Europi – poručio je Ismail Šehić, student Mašinskog fakulteta.

Organizator protesta je neformalna grupa (R)EVOLUCIJA+ koja kaže da je nesudjelovanje BiH u programu Erasmus + “kap koja je prelila čašu”. Iz tog razloga je više od 8.000 potpisa prikupljeno online peticijom za uključenje BiH u Erasmus+ program, koja je uručena Vijeću ministara BiH.

– Potpisi su također poslani poštom i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a. Ukoliko vlasti ne budu reagirale, obratit ćemo se OHR-u te od njih zahtijevati da iskoristi svoje Bonske ovlasti. Ovo je prvi put da su svi studenti iz BiH ujedinjeni u ostvarivanju svog cilja – potvrdio je Feni Deni Čomaga, predsjednik Demokratskog omladinskog pokreta (DOP-a), koji je organizirao potpisivanje peticije.

Ismail Šehić, također je naglasio da su „danas čuli da Republika Srpska želi uplatiti jedan dio, koji ranije nisu željeli prihvatiti“.

– Međutim , da bi sudjelovali u projektu Erasmus+ moramo uplatiti oko pet milijuna eura. Erasmus + je projekt za sve mlade u Europi, a podrazumijeva mnogo programa o kojima je većina omladine u BiH neobaviještena – kaže Šehić.

Erasmus+ je program koji bi omogućio studentima iz BiH da se školuju, volontiraju i dobivaju stipendije u zemljama EU. Da bi BiH sudjelovala u programu, trebalo je odobrenje svih 13 nadležnih ministarstava obrazovanja, no Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je odbilo učešće. Ipak, vlada RS-a je dala suglasnost za sudjelovanje u programu Erasmus+, uz uvažavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske u oblasti obrazovanja.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …