Vedran Miletić: 17-godišnjak koji oduševljava svojim origami modelima

Vedran Miletić origami

Umjetnik je ništa bez talenta, a talent ništa bez rada. Vedranu Miletiću, sedamnaestogodišnjaku iz Fojnice u srednjoj Bosni, ne nedostaje ni rada ni talenta, a ono čime nas je ovaj dečko zaintrigirao je činjenica da se bavi origamijem. Da, dobro ste pročitali, jer Vedran ima pomalo neobičan i netipičan hobi za ove krajeve, tim više što se origami tehnikom bavi samo oko 700 ljudi u cijelom svijetu.

Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira, a povijest origamija seže u daleku Kinu i 2. stoljeće pr. Kr. – doba koje se povezuje sa izumom papira. Origami je procvat doživio u Japanu, gdje se smatra nacionalnom umjetnošću. Origami se obično pravi od papira, iako se mogu koristiti i drugačiji materijali, primjerice tkanine. Za vježbu i neke jednostavne modele često se koristi papir za fotokopiranje standardne gramaže 70-90 g / m². Pored toga, moguće je koristiti i razne druge vrste papira – foliju, papir za zamatanje, hamer.

Postoji i specijaliziran papir za origami, koji je najčešće dvobojan i već isječen u oblik kvadrata. U Japanu se često koristi “vaši” – specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe dobivene iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta, koje rastu u Japanu.Zanimljivo je da postoji i posebna grana origamija, koja koristi novčanice za izradu modela i to najčešće američki dolar.

Vedran se origamijem počeo baviti prije šest godina, a ističe da su s vremenom znanje i vještine bivali sve veći, a to se odrazilo i na izgled i veličnu figura, u smislu da su postajale raskošnije. Kaže da je do danas napravio tisuće figura, a inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu i crtanim filmovima. Većinu figurica koje izrađuje je osmislio sam, a za neke je inspiraciju pronašao u radovima svojih kolega.

Za izradu manjih figurica potrebna su mu dva do tri dana, a izrada onih zahtjevnijih zna potrajati tjednima, ponekad i mjesecima. Edukacije o izradi figurica na našem području nema, tako da je Vedranu internet najbolji izvor informacija o tome kako nešto napraviti. Dosad je imao četiri izložbe svojih radova i bio organizator brojnih radionica koje su ljudima bile jako zanimljive. Zanimalo nas je kako su Vedranovi vršnjaci reagirali na njegov hobi i kaže da je većina njih u tom pogledu bila vrlo skeptična i da su ga ponekad gledali začuđeno, ali da su se nakon izložbi i održanih radionica uvjerili u to da je origami dio njega i nešto čemu se odlučio posvetiti i što jako voli.

Promocija origamija je nešto čemu se Vedran također aktivno posvetio, pa je tako ove godine za Dan žena podijelio ljepšem spolu u BiH stotinu ruža izrađenih origami tehnikom, a sljedeće godine planira napraviti 1000 ruža i podijeliti ih za Dan žena, ali ovaj put u Hrvatskoj – kako bi promovirao origami, a to je svakako dokaz koliko je predan onome što voli.

Na kraju smo Vedrana upitali kakvi su mu planovi za budućnost i rekao nam je da bi najviše želio studirati u Zagrebu, ali da još nije donio odluku o tome koji studij će pohađati, ali ističe da su mu trenutno ekonomija, psihologija i kriminalistika na listi prioriteta, te će u tom pravcu i napraviti svoj izbor. Vedranu želimo puno sreće i uspjeha u nastavku školovanja, znamo da motivacije neće nedostajati i sigurni smo da će nas i dalje oduševljavati svojim origami figuricama koje su odraz neizmjerne kreativnosti i uloženog truda i vremena!

Manuela Ivić/esava.info

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …