Uspon od fakultetske ekipe do 1. hrvatske malonogometne lige

Nakon nedavno završenog Europskog prvenstva u futsalu koje se održavalo u Hrvatskoj, puno se govorilo o svijetloj budućnosti ovog dvoranskog sporta. No blještavilo i svakodnevna medijska pozornost nisu dugo trajali pa je mali nogomet ponovno vraćen na margine. Da bi se napravio korak naprijed, potrudio se hrvatski prvoligaš OVB Allfinanz, koji svoje utakmice igra u zagrebackoj dvorani Martinovka. Decki koji su krenuli od fakultetske ekipe danas ponosno koracaju prvoligaškim parketima.

Cijela je prica o današnjem OVB Allfinanzu krenula 2002. godine kada su se na Fakultet elektrotehnike i racunarstva upisali Vlatko Brnić, Petar Cota, Milan Martulaš, Hrvoje Penava i Jakov Ungarov. Oni su udarili temelje prema osnivanju kluba, a krenuli su nastupati po kvartovskim turnirima. Prvo ime ekipe bilo je ”Tražimo sponzora”, a po tome su ubrzo postali prepoznatljivi. Ubrzo su dobivena i prva međunarodna iskustva na europskim sveucilišnim prvenstvima.

– Kao osnivaci pristupili smo klubu kao dugogodišnjem projektu, na 10 godina uz određene etape. One su se dijelile na dvije velike grupe. Prva je osnivanje kluba, okupljanje seniora, pokretanje omladinskog pogona, pokretanje programa izvannastavnih aktivnosti u osnovnim školama. Druga je grupa ulazak u 1. ligu, stvaranje igraca (odrastanje juniora u seniore), ulazak u doigravanje, zauzimanje prva tri mjesta u redovnom dijelu natjecanja, borba za prvaka u doigravanju, osvajanje lige, osvajanje kupa, Liga prvaka. Za ulazak u 1. HMNL postavili smo cilj od pet godina. No njega smo ostvarili i prije vremena – poceo je Milan Martulaš, predsjednik MNK OVB Allfinanza, koji se osvrnuo na same pocetke:

– Većina nas se s futsalom prvi put susrela na FER-u u sklopu sportske sekcije. Tada vođeni legendarnim Petrom Jelincićem (MNK Elab) zavoljeli smo futsal i poceli trenirati. Nastupali smo za svoj fakultet, kasnije za reprezentaciju Zagrebackog sveucilišta i išli na brojna sveucilišna natjecanja. Paralelno smo poceli igrati futsal u MNK Martinovci u 2. HMNL, gdje je tada svaki igrac, kao student, davao 50 kuna kako bi se pokrili troškovi službenih osoba i kako bismo se mogli natjecati. Nakon toga smo se raspršili po klubovima, neki u 1. HMNL, neki u 2. HMNL i to redom Zagreb Puljić, Zagreb Zapad, Petar, Uspinjaca….

Razocarani uvjetima treniranja, neorganizacijom klubova, odlucili smo uzeti stvar u svoje ruke i stvoriti pravi organizirani klub. Nismo imali sredstva kakva danas ima jedan Medvešcak da smo mogli krenuti agresivno, već smo polako, ali sigurno gradili i širili temelje kluba i to sve na bazi volonterstva i ljubavi prema sportu.

U proljeće 2008. godine osnovan je klub MNK FutsalFER, a nekoliko tjedana kasnije je registriran u Gradskom poglavarstvu. Održana je i prva osnivacka skupština kluba na kojoj su sudjelovali Vlatko Brnić, Petar Cota, Tomislav Dragicević, Saša Ledinšcak, Dragan Lukić, Milan Martulaš, Ivan Runje, Hrvoje Penava, Bruno Šagud i Jakov Ungarov. Za predsjednika je izabran Milan Martulaš, za potpredsjednika Bruno Šagud, a za tajnika Dragan Lukić. Ubrzo je došlo i do promjene imena, pa je u rujnu iste godine ono promijenjeno u MNK OVB Allfinanz, po imenu glavnog sponzora. Prošlu sezonu popularni “direktori” osvojili su 2. HMNL i osigurali izravan ulazak u najelitnije hrvatsko klupsko malonogometno natjecanje. Specificnost u klubu jest da su igraci ujedno i u vodećim tijelima kluba.

”Kao jedan od voditelja prodaje i konzultant za osobne financije u tvrtki OVB Allfinanz cesto sam bio u doticaju s upravom. Tako i s tadašnjim predsjednikom, sada bivšim, Vladom Ackarom, koji je ujedno i bivši nogometaš. On je jedan od zaljubljenika u sport, a prvenstveno u kvalitetne projekte, koji imaju jasno postavljene ciljeve i etape za njihovu realizaciju. Njemu sam predstavio cijeli projekt, a pozitivno je odgovorio i tu smo poceli dugorocnu suradnju. Pravo ime kluba i dalje MNK FutsalFER, ali je trenutacno samo zamijenjeno imenom generalnog sponzora OVB Allfinanza. S obzirom na to da su se uprava i planovi tvrtke mijenjali, pitanje je hoćemo li ostati svih 10 godina vezani za spomenutu tvrtku.

Specificni smo po tome što klub vode igraci, koji su ujedno i osnivaci. Tocnije, Upravni odbor kluba danas broji sedam clanova, od kojih pet igraca, Skupština 17 clanova, od kojih 14 igraca, Nadzorni odbor sedam clanova (predstavnici sponzora i dva pocasna clana kluba). Igraci su svjesni da neće vjecno moći igrati, jer će s vremenom doći i brži i mlađi i jednostavno bolji igraci, stoga uvijek stavljaju interese kluba na prvo mjesto, a tek onda osobne interese”, objasnio je nacin funkcioniranja Milan Martulaš, klupski predsjednik.

Aktivnost na internetskoj stranici i društvenim mrežama

Svi u klubu svjesni su mogućnosti koje pružaju novi mediji i žele ih do kraja iskoristiti. Naime, suradnjom s nekoliko studenata novinarstva s Fakulteta politickih znanosti iz Zagreba dodatno je pojacana aktivnost na medijskim platformama. Uz aktivnu internetsku stranicu www.mnkovb.hr, koja je nedavno redizajnirana, klub je aktivan na društvenim mrežama Facebook (profil je bio donedavno aktivan, a sada se sve prebacuje na stranicu) i Twitter. Uz to, klupski racun aktivan je i na YouTubeu, gdje se redovito postavlja videomaterijal s nedavno odigranih utakmica. Tamo se postavljaju i autorski prilozi kluba, a u budućnosti se planira napraviti korak naprijed. Zbog nešto manje zastupljenosti hrvatske publike na Twitteru, na spomenutoj društvenoj mreži iz kluba žele pokušati uspostaviti kontakte s drugim europskim malonogometnim klubovima i steći prijateljske odnose.
”Ako nitko ne zna za tebe, što onda vrijedi biti prvak države i igrati Ligu prvaka? Ništa.

Stoga smo i krenuli s ovom aktivnošću. Prvo svi moraju znati za nas. Da bismo to postigli, klub treba prvo investirati u marketing, kao i svaka druga firma koja ima proizvod. Naš su proizvod futsal i studenti. Krenuli smo s nekoliko ideja, tako da nema naplaćivanja ulaznica sve dok futsal u Hrvatskoj ne postane praćen sport. Članovi kluba i naši navijaci zovu se Direktori. Za 100 kuna godišnje clanarine dobiju navijacku majicu i narukvicu te iskaznicu sa slikom. Svaki clan kluba može koristiti kod naših partnera i sponzora određene pogodnosti, konkretno popuste na proizvode i usluge. Na taj nacin omogućujemo sponzorima povrat uloženih sredstava, a navijacima za minimalnu naknadu razne popuste i pogodnosti kod sponzora kako bi svakako profitirali osim što uživaju u futsalu i vikendom se druže.

Danas je jedan od najboljih oblika komunikacije koristiti društvene mreže te se naša ekipa za odnose s javnošću uz novi web koji ima na raspolaganju, aktivirala i na društvenim mrežama i to potpuno planski i s ciljem da se upozna širu populaciju s futsalom, s klubom, sa sponzorima, te se isto tako rade razne ponude i akcije sponzora za naše vjerne prijatelje i navijace. Dodatno smo krenuli s nagradnim igrama pod poluvremenom na utakmici, gdje naši sponzori daju razne darove sretnim i spretnim gledateljima. Uskoro je u planu i pokretanje humanitarnih akcija, a ovo je pred samom realizacijom. No još ne možemo u javnost iznositi detalje”, rekao je predsjednik Martulaš.

Uz seniorsku momcad u klubu aktivno treniraju kadetska i juniorska, a radi se i na pokretanju drugih mlađih kategorija. Upravo su juniori pod vodstvom mladog trenera Saše Ledinšcaka, koji je ujedno i igrac, napravili velik rezultat i osvojili finale regije sjever i osigurali odlazak na državno prvenstvo. Trener prve momcadi je Marinko Mavrović, popularni Buraz, ujedno i pomoćni trener u hrvatskoj malonogometnoj reprezentaciji. Klupski ciljevi za ovu sezonu su stabilizacija u 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi.

”Odradili smo teške utakmice. U nekima smo propustili svoje šanse za iznenađenja, a tome je prethodila cinjenica da smo još uvijek mlada i neiskusna momcad. Pred nama ostaju sad sve utakmice u kojima možemo parirati za tri boda. Uspinjaca je prva takva utakmica. Vjerujem da će trener Marinko smiriti naše glave i složiti ih u jedan opaki stroj koji će ostatak prvenstva, pa tako već od subote ostvarivati maksimalne rezultate i pobjede te vratiti klub na prave staze i ostvarenje ciljeva. Ovim bih putem pozvao sve zainteresirane da dođu u subotu u Martinovku na pravi zagrebacki derbi i futsal-spektakl”, rekao je klupski predsjednik Milan Martulaš i za kraj se osvrnuo na planove za budućnost:

Projekt uvođenja futsala u osnovne škole

”Dugorocno gledajući nastavljamo sa svojim ciljevima koji su bili i postavljeni, a to je ostanak u 1. HMNL, konsolidacija redova i širenje tehnickog kadra kluba, izmjena generacija igraca, pokretanje projekta ‘Futsal u osnovnim školama grada Zagreba’ pod okriljem ZNS-a i HNS-a. Playoff bi već ove sezone samo bio nagrada igracima za rad i trud. Važniji cilj je približiti futsal djeci u dobi od 10 do 14 godine i omogućiti im kroz izvannastavnu aktivnost u školi besplatno treniranje futsala pod vodstvom profesionalnih trenera, a prvenstveno pedagoga – profesora kineziologije. Klub bi u potpunosti pokrio troškove trenera i profesora koji bi vodili tu nastavu. Osim što bi vodili nastavu, vodili bi ih i pratili na natjecanjima koja već postoje u sustavu osnovnih škola, a rađeni su i pod programom vikendom u sportske dvorane. Na taj nacin bi školi omogućili potpuno besplatno jedan novi program koji bi mogla ponuditi svojim ucenicima. Trenutno smo u procesu predstavljanja programa i njegovih prednosti osnovnim školama, kako bi za sljedeću školsku godinu imali u pogonu za pocetak pet osnovnih škola”.

Utakmice u Martinovki odlicno su posjećene i na svaku dođe tristotinjak gledatelja. Idealna je ovo prilika svima zainteresiranima da ovu subotu (20.45 sati) dođu u dvoranu, koja se nalazi u neposrednoj blizini FER-a, te se uvjere u ljepotu koje može pružiti mali nogomet. Za razliku od većine klubova koji svoje ulaznice naplaćuju, to nije problem kada je u pitanju MNK OVB Allfinanz zato jer je ulazak na sve utakmice kao što smo rekli – besplatan.


izvor: vecernji.hr

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …