Univerzijada 2016.: Što sa smještajnim kapacitetima domova za vrijeme renoviranja?

univerzijada

Nakon sastanka po pitanju kvalitete smještaja s upraviteljem doma gosp. Ćosićem studentski odbor „Stjepan Radić“  sastao se s pomoćnicom ravnatelja SC-a  za smještaj, gđom. Ružicom Rajšić.

Studenti su ponovno izložili ovogodišnje prioritete i moguća rješenja, na koje su dobili odgovore:

  • Mogućnost produženog rada teta čistačica vikendom – upraviteljica je odgovorila da će provjeriti u upravi SC-a kako bi se financirali ti prekovremeni sati, ali da to pitanje nije u njenoj domeni.
  • Tv dvorane u 5. i 6. paviljonu – već prije božićnih praznika se planiraju otvoriti dvije nove učionice s kapacitetom od 13 mjesta (ukupno 26).
  • Igralište iza 9. paviljona – jedan od ovogodišnjih prioriteta po pitanju kvalitete smještaja je gradnja otvorenog igrališta iza 9. paviljona.

Studenti su predložili i teretanu na otvorenom, na što je upravitelj odgovorio da je on već osobno provjeravao teren za taj sadržaj iza 7. Paviljona i da taj prijedlog stoji.

  • Prijedlog za otvaranjem ljekarne u prostorima 12. paviljona – nažalost taj prijedlog je diskutabilan, zbog zakonske obaveze norme kvadrature za ljekarnu, ali će se ipak razmotriti prijedlog biljne ljekarne kao adekvatan nadomjestak.
  • Zetov display – prijedlog koji je prošle godine bio na pragu realizacije, ali nije doveden do kraja, ove godine je ponovno stavljen u fokus za primarnim rješavanjem zbog značajne potrebe (na tramvajskoj stanici nema displaya, što znatno otežava orijentaciju polaska).
  • Prostor pošte – prostor je renoviran i tu se uskoro planira smjestiti glavna porta, a na njeno mjesto poslovnica Student Servisa.
  • Proširenje praonice – jedan od osnovnih prijedloga što smjestiti u prazne prostore 12. paviljona zbog značajne potrebe za dodatnim perilicama  i sušilicama.
  • „Glazbena soba“ – prijedlog koji je objeručke prihvaćen i koji prema riječima gđe. Rajšić ne iziskuje veliki trošak i na čemu će se intenzivno raditi kako bi što prije „glazbena soba“ bila u funkciji. Prikupljanje potpisa suglasnosti o prijedlogu koje je proveo Odbor svakako je dalo poseban značaj ovom pitanju.

Od zadnjeg sastanka usvojeni su prijedlozi da blagajnice zaduže polog kako bi  na blagajni bilo više sitnog novca, okićen je bor na ulazu u dom. U utorak 10.12.2013. studentski kapelan don Damir Stojić će blagosloviti jaslice .

Na sastanku je otvoreno i pitanje Univerzijade. Naravno da je ovo hvalevrijedan projekt koji će značajno utjecati na kvalitetu smještaja u studentskim domovima grada Zagreba, međutim otvoreno je jedno pitanje – smanjenje kapaciteta smještaja u vrijeme gradnje, točnije sanacije paviljona, a pitanje je hoće li doći do smanjenja kapaciteta kada svi radovi budu gotovi.

Znamo da je smještaj  u domu, jedan od osnovnih preduvjeta života i studija u Zagrebu, tako da su studenti izrazili zabrinutost za buduće kolege kojima će smještajni prag biti viši u odnosu na ovogodišnji ukoliko se ne riješe problemi smještaja za broj mjesta koji će biti u gradnji. Svakako treba voditi brigu i o ukupnom kapacitetu kada se sve izgradi kako već iduće godine ne bismo osjetili promjene po pitanju smještajnog praga.

 Studentski odbor je izrazio zadovoljstvo što će se njihovo mišljenje uzeti u obzir po pitanju projektnih nacrta, međutim, preliminarno naglašavaju ovaj problem i prije nego što se bude raspravljalo o „finesama“ (izgledu doma, sadržaju, novitetima…).

Obnova svih paviljona se planira izvesti principom 3 po 3 paviljona u periodu od godine i pol dana, s početkom od srpnja 2014.

Studenti su ponudili jedno od rješenja. Studenti koji neće dobit dom, na račun renovacije, mogli bi se smjestiti u učeničke domove. Isto tako predlažu nadogradnju malih krila za jedan kat više.

Važno je naglasiti taj sinergičan stav i pristup da se ne smije dopustiti da se smještajni kapacitet smanji te da odgovorne osobe pomno vode računa prilikom odabira projektnih prijedloga.

 Ovo je tema o kojoj će se narednih mjeseci intenzivno voditi rasprava.

Nakon sastanka studentskog odbora „Stjepan Radić“ gdje se vodilo računa o tekućim, „lokalnim“ pitanjima po pitanju kvalitete smještaja, održan je i sastanak s voditeljima  sporta na razini SC-a. Na sastanku su sudjelovali i predsjednici studentskog odbora „Cvjetno“ i „Ante Starčević“.

Neka pitanja su bila svim odborima zajednička, neka posebna, međutim oko jednog su suglasni – postoji značajan interes za sportskim sadržajem i na njemu će se posebno raditi u ovoj akademskoj godini. Pet tisuća studenata se formalno, prema evidenciji SC-a služi SC-ovim sportskim sadržajem i  jasno je koliko su svake promjene i investicije značajne.

Predložene su mogućnosti korekcije radnog vremena (ranije otvaranje teretane), te eventualni rad nedjeljom u popodnevnim satima.  O stvarnoj potrebi korekcije će se razgovarati nakon provedenih anketa koje su Odbori već pripremili i provode ih.

Na Savi je jedan od problema i sadržaj teretane te značajna potreba nadomjestka kardio sprava (trake, bicikle, steperi) zbog velikog interesa žena za bavljenjem sportom te s tim i prilagodbe sadržaja.

Naglašen je problem prelaženja kapaciteta plesne dvorane, te da trenerice vode računa o broju kojeg mogu primiti, a u slučaju potrebe da se otvore novi termini za treninge.

Još jednom se posebno razmatrala potreba gradnje igrališta i teretane na otvorenom što su suglasno svi potvrdili da nedostaje u domu.

Značajno za dodati je to da se u odboru „Stjepan Radić“ uskoro formira podgrupa za sport, uz postojeće podgrupe za smještaj, kulturu i prehranu. Oni će posebno voditi računa o ovim pitanjima na korist kolega sustanara.

Studentski odbor „Stjepan Radić“

www.esava.info

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …