U obnovljenom Francuskom paviljonu i podno grijanje

uredenje-francuskog-paviljona-je-pri-kraju-pogledajte-kako-izgleda-slika-1234164

Užurbano se dovršava obnova Francuskog paviljona ovih dana kako bi sve bilo spremno za otvorenje predviđeno za kraj rujna pod budnim okom arhitekta Alana Brauna sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Braun, autor projekta obnove, inače se bavi poviješću arhitekture, posljednjih je šest godina angažiran na obnovi kružne građevine sagrađene prije 76 godina u stilu moderne, poznate kao Francuski paviljon u sklopu SC-a. Iako je njegova obnova počela 2009. godine, trebalo mu je, kako otkriva, pune dvije godine da snimi stanje, pripremi dokumentaciju i razradi projekt na kojemu su se okušali prije njega i drugi arhitekti poput Vjenceslava Richtera i Nenada Fabijanića, no samo na razini ideje.

uredenje-francuskog-paviljona-je-pri-kraju-pogledajte-kako-izgleda-slika-1234160

Europska vrijednost

– Ta građevina nadilazi lokalno značenje, ima europsku vrijednost. Uz pravu koordinaciju tu se može puno toga napraviti u programskom smislu. Oplošje je kompletno završeno i sad se radi na elementima interijera. Sljedeća je faza – podno grijanje, uređenje podrumskih prostora, okoliš i rasvjeta. Interijer će biti jednak izvornom s betonskim podom – kazao je Braun.

Najveći izazov bio mu je, kaže, rekonstruirati elemente koji nedostaju.

– Morali smo mnogo toga ponoviti u skladu s izvornikom, poput vrlo fragilnih stupova od tromilimetarskog lima koji su bili oštećeni od korozije te ulaznog dijela koji je kompletno rekonstruiran prema izvornim nacrtima – istaknuo je Braun te dodao kako mu je jedan od najvećih izazova bio kada je pronašao neke originalne dijelove za koje je mislio da više ne postoje.

Drveni rukohvati

– Od devet vrata koliko ih ima u Paviljonu našli smo, sasvim slučajno, jedan rukohvat te smo se prilično iznenadili kad smo vidjeli da je napravljen od drva, a ne od metala kako smo mislili na temelju fotografija. Pri rekonstrukciji poštovali smo materijal, način izvedbe, boje. Sve smo to istražili uz pomoć restauratora – kaže Braun.

Kad je riječ o samoj namjeni Francuskog paviljona smatra da bi on u budućnosti trebao imati različite funkcije, no zamišljen je prije svega kao suvremeni izložbeni prostor, što je bio i u svom izvornom obliku, i o tome se vodilo računa:

– To je prostor specifične namjene i izložak je sam na neki način. A nakon što se otvori, Braun smatra nužnim obnoviti i paviljone koji ga okružuju.

– Trebalo bi obnoviti Talijanski i Češki paviljon kao odlične primjere talijanskog racionalizma, odnosno srednjoeuropske moderne. Nadam se da je ovo tek početak – poručuje arhitekt.

Povijest

Sagrađen za Zagrebački zbor

Francuski paviljon godinama nije u funkciji, od Drugoga svjetskog rata kada su, navodno, upravo s toga mjesta odvodili Židove u logore, iako je bilo više pokušaja njegova oživljavanja počevši od 80-ih. Sagrađen je 1937. prema projektu francuskih arhitekata Roberta Camelota i Jacquesa & Paula Herbéa te građevinskog inženjera Bernarda Lafaillea, projektanta konstrukcije, kao francuski nacionalni izložbeni paviljon na sajmu Zagrebački zbor.

izvor: vecernji.hr, foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …