Tri studentice pokrenule firmu: ‘Kriza nam je stigla u paketu s najvećom prilikom’

fb471a5e537c9bd2bdd4a05df00d3658 (1)

One su studentice i već imaju svoju tvrtku! Optimus Consulting nalazi se u vlasništvu triju studentica-poduzetnica čija se poslovna ideja pretvorila u pravo malo poduzeće koje je nedavno krenulo djelovati u sklopu Studentskog poduzetničkog inkubatora na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli.

Nada Katić, Kristina Rabar Andrea Praznik prepoznale su idealan trenutak te su još kao studentice pokrenule vlastitu konzultantsku tvrtku čija se primarna djelatnost temelji na pisanju i realizaciji projekata financiranih iz EU i nacionalnih fondova. Kao takva, tvrtka Optimus Consulting posluje puna dva mjeseca te je do sada ostvarila nekoliko relevantnih projekata kao i poslovnih suradnji, otkriva nam Andrea Praznik, koja u tvrtki obavlja poslove organizacije i projektnog menadžmenta, piše poslovni.hr.

Što je to student-poduzetnik?

Andrea nam je opisala i što im je predstavljalo najveću prepreku pri pokretanju biznisa. “Naši su problemi, i to svi od reda, bili pravne prirode. Prvenstveno se to odnosilo na nepostojanje termina „student-poduzetnik“ u hrvatskom rječniku što nam je značajno otežalo prikupljanje potrebnih informacija za pokretanje poduzeća. Kasnije nam je problem predstavljala i registracija imena koju je tjednima kočio zakon o stranim imenima u nazivu tvrtke”, kaže.

Kriza u zemlji nije ih spriječila u otvaranju tvrtke. “U našem slučaju kriza je stigla u paketu s najvećom poslovnom prilikom. Naime, naš je posao ovisio o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji tako da, kriza ili ne, nije bilo mjesta odgodi. Osim toga, kriza je uzdrmala i naše vladajuće što je pokrenulo niz olakšica ali i financijskih pomoći koje se nude start up-ovima”, ističe Andrea.

“Jedini segment u kojem i mi osjećamo teret krize predstavljaju financijski problemi mnogih naših potencijalnih klijenata kojima je zbog nelikvidnosti onemogućen pristup nacionalnim fondovima kao i onima Europske Unije”, dodaje.

Uzor im Sense Consulting

Nada Katić, koja u tvrtki zadužena za administrativne poslove te također poslove projektnog menadžera, otkrila nam je pak koju tvrtku smatraju svojim uzorom. “Naš uzor jest tvrtka Sense Consulting iz Zagreba koja je po svemu sudeći najuspješnija tvrtka u RH u ovoj branši. Riječ je o tvrtki koja je uspjela okupiti izvrsne stručnjake različitih područja, koji su svoje znanje i dosadašnje iskustvo usmjerili na ostvarenje misije i vizije poduzeća te se time uzdigli iz mase konzultanata. Svaki konzultant, pa tako i mi, mogao bi zavidjeti na njihovom radu budući da se odlikuju velikim brojem uspješno odrađenih projekata te klijenata kakve bi svaki konzultant želio imati”, ističe Nada, koja nam je nešto više rekla i o dosadašnjih uspjesima mlade tvrtke.

“U naš dosadašnji uspjeh uvrstile bi prepoznatljivost od strane profesora koji su nas potaknuli i ponudili nam izvanrednu priliku za otvaranje vlastitog poduzeća. Zahvalni smo i ponosni na sve mentore koji nas podupiru u našem poslu i pomažu nam u svim pogledima. Budući da otvaranje studentskog poduzeća nije uobičajena praksa, našom smo se odvažnošću, željom za uspjehom, daljnjim učenjem i radom te pomaganjem drugima uspjele istaknuti među gomilom studenata na našem fakultetu. Optimus Consulting d.o.o. prva je tvrtka koja posluje unutar SPIN-a Pula, te kao takva pridobiva svu potrebnu pažnju i pomoć. Kao jedan od naših uspjeha istaknule bi i to što smo u vrlo kratkom roku uspjele formirati bazu klijenata i suradnika koji su s druge strane prepoznali našu pozitivnu energiju, sav naš potencijal”, ističe Nada Katić.

Njihovu ciljanu skupinu klijenata prije svega čine obrti, mikro i mala poduzeća, OCD-i (udruge, zaklade, nevladine organizacije, mreže, fondacije), obrazovne institucije, muzeji te jedinice lokalne (općine, gradovi) i regionalne (županije) samouprave. “Svojevoljno smo se upustile u poduzetničke vode, u preuzimanje rizika za svoje postupke, a pozadina Fakulteta za ekonomiju i turizam ‘Dr. Mijo Mirković’ u Puli značajno olakšava naš posao pomažući nam u pridobivanju klijenata. Između ostalog, od ostalih se konzultanata ističemo povoljnijim i fleksibilnijim cjenovnim modelom (fiksni + varijabilni dio)”, kaže Nada.

Kristina Rabar, koja ima funkciju organizatora i projektnog menadžera, opisala nam je kakav bi trebao biti njihov idealan zaposlenik. “Naš idealan zaposlenik jest kreativna osoba sa samoinicijativom i željom za stjecanje novog znanja i iskustva. Moram napomenuti da trenutno za nas rade tri studenta (dva informatičara i jedna financijerka) koji imaju sve te odlike te cijenimo kada su tako mladi ljudi željni iskustva i imaju samoinicijativu za rad jer se u takvom okruženju stvara pozitivna energija u kakvoj je pravo zadovoljstvo raditi”, kaže.

Žele pružiti praksu studentima

Kao studentsko i novoosnovano poduzeće trenutno ne zapošljavaju nove radnike. “Ideja našeg poduzeća jest pružiti praksu studentima kako bi stekli iskustvo i pripremili se za nemilosrdno tržište rada te postali konkurentniji nakon završetka studija, ne samo s diplomom u ruci već i znanjem iz prakse. Tako želimo pridonijeti smanjenju nezaposlenosti među mladima koja postaje sve veći problem u našoj državi”, kaže Kristina Rabar.

Kristina nam je otkrila i koji je njihov recept za sve koji žele pokrenuti biznis. “Svaka je tvrtka, kao i osoba, individua te ne postoji univerzalan „recept“ koji će svima jamčiti uspjeh. Ono što je bitno jest da radite ono što volite jer ćete jedino tako dati sve od sebe da uspijete u poslu, biti spremni na odricanja koja Vas čekaju ali unatoč tome biti zadovoljni i ispunjeni. Svatko kroji svoju sudbinu, stoga preuzmite inicijativu u svoje ruke i odvažite na taj korak, krenite u poduzetničke vode, stvorite sami sebi posao i okruženje kakvo želite. Vjerujte u svoju ideju, budite ustrajni i nikada ne dozvolite da vam neko kaže kako je nešto nemoguće”, ističe.

Kristina nam na kraju otkriva i koji je bio najbolji poslovni savjet koji su dosad dobile. “Najbolji poslovni savjet koji smo ikada dobile je da vjerujemo u sebe, da budemo uporne i da se umrežavamo s drugima. Ovim putem htjele bi se zahvaliti Mileni Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. koja je izvanredna osoba te nam je dala mnogo savjeta i time postala jedna od naših uzora”, zaključuje.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …