Treća generacija stranih studenata na razmjeni u Vern’u

3aaec5081603942439bd52257a8a4a22

Veleučilište ‘Vern’ u programu razmjene studenata Erasmus sudjeluje od akademske godine 2011/2012. kada je prva generacija stranih studenta od listopada do veljače slušala predavanja hrvatskih profesora.

Studenti koji su 2013. u listopadu došli na razmjenu sada su na polovini svojeg studiranja na Vern’u i puni su dojmova o studiranju i životu u Hrvatskoj. Svi su složni da se sustav predavanja na Vern’u prilično razlikuje od onoga u njihovim zemljama, a posebno im se sviđa komunikacija s profesorima i opuštenost na predavanjima. Ipak, ističu da znanje koje dobivaju u Hrvatskoj nimalo ne zaostaje za njihovim i da kvaliteta kolegija ne zaostaje za drugim europskim sveučilištima. Razlozi odabira zagrebačkog veleučilišta različiti su, a mnogi su za Vern’ čuli tek kada su ga vidjeli na popisu svojih fakulteta kao potencijalnu školu u inozemstvu na kojoj mogu odraditi program Erasmus.

– Nisam pogriješila ni u jednom trenutku. Na Vern’u smo odlično prihvaćeni, profesori su iznimno susretljivi, a i grad je odličan za život. Predavanja su jako zanimljiva i dobro su koncipirana, tako da ih možemo lakše pratiti. Kada usporedim obrazovanje u Litvi i Hrvatskoj, nema velike razlike – objasnila je Marta Vaitekunaite.

Na engleskom ili hrvatskom I na Vern’u su zadovoljni kako program Erasmus djeluje kod njih. Osim u Zagrebu studente ugošćuju na Visu na ljetnoj školi. Ugostili su studente iz Francuske, Litve, Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Poljske i Finske, a nadaju se širenju programa.

– Jako smo zadovoljni provedbom programa Erasmus na Veleučilištu Vern’ jer potiče mobilnost stranih, ali i naših studenata te međusobnu i međuinstitucionalnu razmjenu znanja i vještina, što pridonosi razvoju mladih, širenju njihove perspektive. Provedba Erasmusa dodatno je naglasila našu posvećenost afirmaciji i razvoju Vern’a kao europskoga visokog učilišta, koje uspješno implementira sadržajno i administrativno zahtjevne europske programe. Budući da Erasmus pridonosi razvoju i rastu europskih ideja i vrijednosti, i dalje ćemo poticati i promovirati takve oblike mobilnosti – rekla je Aida Liha Matejiček, prodekanica za međunarodnu suradnju i cjeloživotno obrazovanje.

Neki su studenti prije dolaska odradili intenzivan tečaj hrvatskog, ali ipak predavanja prate na engleskom jeziku. Iznimka je Čehinja Karolina Bilanova, koja se ustvari vratila u svoju domovinu nakon 20 godina. Iskoristila je mogućnost koja joj se pružila da poboljša znanje jezika i dodatno se usavrši.

– Radim u uredu Hrvatske turističke zajednice i hrvatski mi treba. Ovo je bila odlična prilika da spojim dvije stvari u jednu – da popravim jezik i dodatno se obrazujem. Meni je mnogo lakše nego drugim studentima jer mogu pratiti predavanja na hrvatskom. Smatram da treba poticati studente na mobilnost jer na taj način šire obzore i stječu kontakte koji će im dalje trebati u životu – dodala je Bilanova.

Vrijedni kontakti Upravo je razmjena iskustava i kontakata bio jedan od razloga da Austrijanac Reinhard Vytlacil odabere Vern’. Blizina domovini bila mu je jedna od ključnih stvari prilikom donošenja odluke. Kao i ostali, iznimno je sretan što je odabrao Vern’.

– Osim odličnih predavanja i profesora impresioniralo me što su svi iznimno komunikativni i što smo ostvarili i mnogo kontakata u realnom sektoru. Pomogli su mi da posjetim nekoliko hrvatskih kompanija i upoznam se s njihovim modelom rada. To će mi koristiti u vlastitoj tvrtki, a nadam se da ću dobro iskoristiti kontakte koje sam stekao. Osim toga popravio sam svoj engleski i naučio malo hrvatskog. Nikad ne znaš kada će ti zatrebati – rekao je Vytlacil.

Vern’ već treću godinu sudjeluje u programu Erasmus, a svake godine pokušavaju ugostiti sve više studenata. I prodekanica je svjesna važnosti studentske mobilnosti.
– Broj dolaznih studenata kontinuirano raste iz semestra u semestar. Cilj nam je povećati broj dolaznih, ali i odlaznih studenata, te jačati međunarodnu međuinstitucionalnu suradnju. Osim studenata sve češće ugošćujemo i predavače sa stranih partnerskih institucija, a cilj nam je povećati mobilnost i u tom segmentu – istaknula je Liha Matejiček.

Nova povelja Prema europskoj praksi, jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete visokoobrazovne institucije jest njena međunarodna suradnja i funkcioniranje u svim segmentima: administrativnom, nastavnom i razmjenskom. Takav trend nastavit će se i dalje, pri čemu će stupanj internacionalizacije institucije biti ključni pokazatelj njene otvorenosti, transparentnosti i suvremenosti.

– S obzirom na europsku perspektivu Hrvatske, u strategiju Veleučilišta Vern’ ugradili smo europske smjernice u području visokog obrazovanja te istaknuli važnost programa mobilnosti. Čim se otvorila mogućnost za sudjelovanje u takvim programima, aplicirali smo za Povelju Erasmus, temeljni dokument koji omogućuje sudjelovanje u programu i propisuje načela sudjelovanja u okviru Erasmusa. Nedavno smo dobili i novu povelju, koja vrijedi za razdoblje od 2014. do 2020. godine – napomenula je Liha Matejiček u razgovoru za LiderPress.

I studenti koji su na razmjeni shvaćaju važnost studentske mobilnosti. Nadja Spermann izabrala je Zagreb iz dva razloga. Htjela je otići na razmjenu bez svojih kolega u potpuno novo društvo, a u Hrvatskoj joj je obitelj dečka. To ju je privuklo i na pola ‘mandata’ zadovoljna je svojom odlukom.

– Za razliku od onih u Njemačkoj, kolegiji su lakši, ali mnogo zanimljiviji. Ima interakcije s profesorima i prednost je što se radi u malim grupama. Velika prednost za strane studente je što i ljudi u gradu znaju engleski i lagano nam se sporazumijevati. Isto tako na fakultetu su nam spremni pomoć u svakom trenutku u vezi sa svim našim problemima. Poruka je svima da iskoriste prilike koje Erasmus nudi i da provedu jedan semestar u drugoj državi – zaključila je Spermann za LiderPress.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …