Sveučilištu u Zagrebu 73 milijuna kuna manje nego lani

Sveucilište u Zagrebu je u prijedlogu državnog proracuna za 2012. dobilo 1,181 milijardu kuna, što je u odnosu na proracun iz 2011. iznos koji je nominalno niži za oko 73 milijuna kuna.

 

Smanjenje se dobrim dijelom tice primanja zaposlenih, dodataka za posebne uvjete rada, dodataka na plaća, prekovremenog rada i rada na određeno vrijeme, kazala je prorektorica za poslovanje Vesna Vašicek na konferenciji za novinare na kojoj su vodeći ljudi Sveucilišta izvijestili o aktualnim temama koje je razmatrao Senat na jucerašnjoj sjednici.

Iznos smanjenja otvorio je pitanje koje ćemo razriješiti s Ministarstvom znanosti, vidjeti kako provesti traženo smanjenje te ga uciniti održivim, kazala je prorektorica, upozorivši da se povećavaju i cijene komunalnih usluga i energenata, što je je dodatni pritisak na vlastite prihode Sveucilišta.

»Nadamo se da će pregovori dovesti do izvršenja kroz te projekcije jer ćemo inace biti u problemima«, kazala je Vašicek podsjetivši na obaveze ovrha za božićnice iz 2001., kako i na ovrhe za dodatke na posebne uvjete rada na racunima fakulteta koje su »dostigle ozbiljnu razinu«. Upozorila je kako postoje pravomoćne presude u iznosu većem od 5 miljuna kuna te utuženi zahtjevi u visini 30 milijuna kuna.

Vašicek se osvrnula i na gubitke u poslovanju Studentskog centra, napomenuvši da je Ministarstvo znanosti na mjesto clana Upravnog vijeća predložilo Vjekoslava Bratića, kojega je Senat jucer i potvrdio, a koji bi kroz upravno vijeće trebao utjecati na razrješenje trenutne financijske situacije u SC-u.

»Ukupne obveze SC-a su 98,9 milijuna kuna, a potraživanja su preko 54 milijuna kuna. Dospjele obveze koje predstavljaju financijski teret su oko 49 milijuna kuna«, rekla je Vašicek isticući da taj nesrazmjer priljeva i odljeva dovodi do trenutne nelikvidnosti.

Rektor Sveucilišta Aleksa Bjeliš osvrnuo se na postupak odabira znanstvenih projekata koji bi se mogli financirati iz fondova EU, zauzevši se za transparentnost u tim postupcima. Govoreći o projektu Sveucilišta u Rijeci, koji je Ministarstvo znanosti podržalo, a vrijedan je 19 milijuna eura, kazao je da su zatražili od prosvjetnih vlasti dokumentaciju o tom postupku kako bi se vidjeli kriteriji po kojima je projekt odabran, upozorivši da će u suprotnom tražiti reviziju cijeloga postupka.

Senat je izjavom podržao rektora i njegova nastojanja da ukaže na potrebu uspostavljanja transparentnog postupka prijave i odabira projekata s unaprijed određenim kriterijem, sukladno EU standardima, što će pospješiti ucinkovitije povlacenje sredstava iz europskih fondova.

Također, podupire osnivanje inicijativne skupine HAZU-a za izradu nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja, kao i odluku o pokretanju rada povjerenstva koje će osmisliti reformski dokument strategije razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije, što je podržao i ministar Jovanović. Senat ocekuje da će strateški dokumenti predstaviti hrvatske znanstvene potencijale, definirati prioritete pri ukljucivanju u europski prostor i biti podlogom za prijave na razlicite europske projekte.


izvor: vjesnik.hr, HINA

 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …