Sveučilište u Zagrebu po prvi puta uvršteno na listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta

 

Prema podacima koje je objavilo Sveucilište Jiao Tong iz Šangaja, Sveucilište u Zagrebu po prvi je puta uvršteno na listu 500 najboljih svjetskih sveucilišta. 

 Sveucilište u Zagrebu rangirano je na Šangajskoj listi u kategoriji sveucilišta koja su plasirana između 401. i 500. mjesta. Uz brojna americka i azijska, te cetrdesetak europskih sveucilišta, u ovoj se kategoriji nalaze Sveucilište u Zagrebu i Sveucilište u Ljubljani.

Akademsko rangiranje svjetskih sveucilišta koje od 2003. provodi Sveucilište Jiao Tong iz Šangaja, objavljujući svake godine listu 500 najboljih svjetskih sveucilišta, temelji se na ocjeni nekoliko pokazatelja i podataka. Između ostaloga, prilikom rangiranja se vrednuje broj alumna i profesora dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje, broj istraživaca koji su objavili radove u prestižnim znanstvenim casopisima, te njihova citiranost u drugim znanstvenim publikacijama, broj clanaka koji su evidentirani u najvažnijim znanstvenim bazama te ukupan akademski uspjeh institucije u odnosu na njezinu velilicinu i broj stalno zaposlenih istraživaca.

Centar Sveucilišta Jiao Tong koji objavljuje Šangajsku listu svake godine vrednuje 1000 svjetskih sveucilišta, nakon cega objavljuje listu od 500 najboljih. 

Prema ovogodišnjim podacima, prvo mjesto zauzima Harvard University, za kojim slijede Stanford University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California Berkeley, University of Cambridge, California Institute of Technology, Princeton University, Columbia University, University of Chichago i University of Oxford.

Od 500 svjetskih sveucilišta koji su se ove godine našli na listi najboljih, njih oko 200 su europska sveucilišta.

Ukoliko se promatra plasman 12 zemalja koje su Europsku uniju ušle od 2004. godine do danas, na ovogodišnjoj su se listi najboljih sveucilišta našla dva sveucilišta iz Poljske (Uniwersytet Warszawski UW, Uniwersytet Jagielloński), dva sveucilišta iz Mađarske (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem SZTE), jedno sveucilište iz Češke (Univerzita Karlova v Praze) te jedno sveucilište iz Slovenije (Univerza v Ljubljani UL).

Uz Hrvatsku koja je Šangajskoj listi zastupljena sa Sveucilištem u Zagrebu, Turska je također, kao zemlja kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, zastupljena s jednim sveucilištem (Istanbul Üniversitesi IÜ).


izvor: www.unizg.hr
foto: www.unizg.hr 

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …