SVEUČILIŠTE SJEVER: Osmo javno sveučilište spremno za razvoj sjeverozapadne Hrvatske

sveucilistesjever

Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Ovim činom bi se osnivačka prava prenijela s Koprivnice i Varaždina na Republiku Hrvatsku što bi značilo da bi Sveučilište Sjever postalo osmo javno sveučilište kojem je osnivač država.

Jedan od glavnih ciljeva strateškog dokumenta Europske unije Europa 2020 je dostići do 2020. godine 40% visokoobrazovanih u populaciji 30-34 godine. Republika Hrvatska postavila je cilj do 2020. dosegnuti udio od 35% visokoobrazovanih u toj populaciji. Prema popisu stanovništva iz 2011. RH je imala 26% visokoobrazovanih u ovom indikatoru, a županije sjeverozapadnog dijela RH u prosjeku 17%, što upućuje na to da sjever RH zaostaje za prosjekom RH.

Osnovni razlozi ustrojavanja i ciljevi djelovanja Sveučilišta Sjever su:
1. Dugoročno povećanje broja visokoobrazovanih stanovnika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj;
2. Omogućavanje pristupa visokom obrazovanju većem broju stanovnika sjeverozapadne Hrvatske;
3. Pokretanje visokokvalitetnoga znanstvenog istraživanja, umjetničkog rada i inovativnosti;
4. Jačanje doprinosa Sveučilišta regiji uz potporu industriji i gospodarstvu te društvenom i kulturnom životu u cjelini;
5. Razvoj međunarodne suradnje Sveučilišta.

Načelne primjedbe Instituta za razvoj obrazovanja

Oglasio se i IRO (Institut za razvoj obrazovanja) koji smatra da će zbog negativnoga demografskog trenda postojeća javna visoka učilišta imat izazov s popunjavanjem upisnih kapaciteta javnih visokih učilišta zbog smanjenog broja dostupnih kandidata za upis na visoka učilišta u sljedećem desetljeću. Osnivanje novih javnih sveučilišta moglo bi dodatno otežati rješavanje ove problematike pa bi prije prenošenja osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku trebalo pružiti objašnjenje vezano uz navedenu problematiku.

Odgovor MZOS-a je kako je u ocjeni stanja, koja je sastavni dio prijedloga Zakona, napravljena analiza opravdanosti razvoja visokog obrazovanja u sjevernome dijelu RH koja je bila temelj za izradu prijedloga propisa: “Sveučilište Sjever je prema podacima Središnjega prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje među prvih 20 visokih učilišta koje je najviše kandidata označilo kao prvi prioritet na dan 17. srpnja 2014. godine, što upućuje na motivaciju i potrebu studenata za nastavak obrazovanja blizu mjesta prebivališta.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …