Svega dvije i pol godine nakon diplome FER-a postali izvoznici!

267c4670987ca4aed96cae33fa17af2c

Petar Šimić, Mario Žderić i Marko Strizić, trojica mladih inženjera elektrotehnike koji su sredinom prošle godine pobudili pozornost javnosti jer su kao prvi tim bez tvrtke u sklopu predinkubacijskog programa ušli u prostor Tehnološkog parka Zagreb, pred ovogodišnje blagdane spremaju se za svoju prvu izvoznu ekspanziju.Petar Šimić kaže da su u međuvremenu otvorili tvrtku Mobilne aplikacije, kreirali brend XEETech i dogovorili strateško partnerstvo s poslovnim anđelom i predsjednikom CRANE-a Mihovilom Barančićem.

“Otkrili smo odličnu nišu startup tvrtki sa zapada koje su dobile investicije ali im nedostaje kvalitetnih IT stručnjaka i u tom intenzivnijem outsourcingu sada gradimo stabilno poslovanje”, kaže Šimić.Dodaje da će u Londonu raditi za startup Uni koji želi napraviti društvenu mrežu kakva je Facebook bio na početku, okrenutu isključivo studentima. Uz to, već su visoko odmakli s pregovorima s jednim startupom koji je novac prikupio preko Kickstartera.”Četiri mjeseca u Londonu želimo iskoristiti za networking i istraživanje tržišta, jer nam je dugoročan plan raditi vlastite proizvode”, kaže Šimić.Mihovil Barančić ovaj trojac opisuje kao školski primjer kako se s fakulteta ulazi u posao, ali i primjer koji je netipičan za Hrvatsku. “XEETech me zainteresirao zbog fokusa na izvoz, niza potencijalnih klijenata u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Kanadi i SAD-u, a ono što ih izdvaja još više je to što su u prvoj godini rada već prodali jedan svoj projekt”, kaže Barančić za poslovni.hr.

Naime, u dvije i pol godine otkako su završili studij ovaj je trojac napravio mobilnu aplikaciju 9pm, koju je zatim prodao Tulumarki. Danas je ta aplikacija dostupna za iPhone i Andorid kao Tulumarka Live. U međuvremenu su iz zabave napravili mobilnu aplikaciju MediaControl, koja omogućuje lagano upravljanje glazbom na mobitelima pomoću gesta, zatim vrlo popularnu mobilnu aplikaciju BankomatiHR koja je skinuta preko 10 tisuća puta, te su napravili prvi outsourcing posao za startup Squee koji je dobio financiranje u Bugarskoj.U SAD-e su se pak probili kroz jedan posao redizajna weba u Malibu te izradom mobilne aplikacije za turističku destinaciju Jersey.”Zahvaljujući našem radu u Tehno-parku Zagreb ostvarili smo suradnju s tvrtkom Byte Lab i utrvrdili smjer razvoja našeg XEETecha”, zaključuje Petar Šimić.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …