Sve o Norveškoj: Traže inženjere, doktore i konobare, a prosječna plaća je 4.500 eura

norveska1

Europski ured za zapošljavanje (EURES) objavio je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od gotovo 4.500 eura.

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolsk odgajatelji, nastavnici, posebno u području prirodnih znanosti i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi , vozači autobusa , taksisti , kuhari i konobari .

Tvrtke u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih su profila, između ostalog Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kværner, Kongsberg Gruppen, Aibel, Roxar i Fabrice .

Prema navodima EURES – a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u razdoblju od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj postaji u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod ( BDP ) Norveške trenutno iznosi 56,92 tisuća dolara, ili 41.683 eura po stanovniku. Do dvostrukog masakra u srpnju 2011. godine kada je Anders Bering Breivik ubio 77 ljudi, Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svijetu. Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su da se pridruže Europskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU.

Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumaniji u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposlenik radi 37,5 sati tjedno, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u tjednu .

Europski ured za zapošljavanje u svome izvješću navodi da zaposlenici u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen .

Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Europi, ali i svijetu. Tako je prosječna mjesečna plaća u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 eura.

Deset posto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK – a mjesečno, odnosno 8.541 euro, a deset posto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK – a ili 2.460 eura.

Ipak , EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim europskim zemljama.

Npr . mlijeko, sir, jaja i meso su oko 60 posto skuplji nego u ostatku Europe. Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto svoje plaće 0,20 posto za javni prijevoz i za automobil 0,18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija ( UN ) , Norveška je rangirana kao zemlja s najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću. Tako oko 90 posto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan .

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK – a , odnosno 657 eura. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Također, kuća s vrtom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK –  , odnosno 238,9 tisuća do 418,12 tisuća eura .

Nedavno su vlasti te zemlje priopćile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milijunaš zahvaljujući državnom fondu u kojeg se slijevaju sredstva od nafte i plina .

Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom ” Global ” , koji je osnovan 1990. godine, priopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i plina porasla na 5,11 bilijuna norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara , što je oko milijun puta više od skoro šest milijuna ukupne populacije te zemlje . Tako se prvi put u povijesti Norveške dogodilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milijun kruna po svakom stanovniku te zemlje .

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …