Studiranje u Hrvatskoj godišnje košta 31.510 kuna

Ukupni troškovi studiranja u Hrvatskoj po studentu iznose u prosjeku 15.755 kn po semestru, odnosno 31.510 kn godišnje, prema podacima istraživanja Eurostudent. Ovaj iznos ukljucuje i izravne i neizravne troškove studija: u prosjeku semestralni troškovi školarina, upisnina i drugih davanja vezanih uz studij (izravni troškovi) iznose 2.816 kuna, dok troškovi života (neizravni troškovi) iznose gotovo pet puta više: 12.939 kuna.

 Financiranje studija – obitelj glavni izvor

Što se tice iznosa prihoda koji studenti u Hrvatskoj imaju mjesecno na raspolaganju, u prosjeku su sudionici istraživanja Eurostudent naveli kako mjesecno dobivaju novcanu potporu ili zarađuju u iznosu od 1.937 kuna. Glavni izvor financiranja studenata je obitelj. 82% studenata je navelo da se oslanja na taj izvor. Stipendije je kao izvor prihoda navelo 28% studenata, i to u prosjecnom iznosu od 807 kuna mjesecno. Zajmove koristi tek 3% studenata.

Više od polovice studenata ne radi tijekom semestra, dok je 45% studenata tijekom semestra u kojem je provedeno istraživanje obavljalo neki plaćeni stalan (18%) ili povremeni posao (27%). Nešto više od polovice studenata radilo je plaćeni posao za vrijeme praznika. Studenti su nešto cešće tako radili nego studentice.

Smještaj – najveći broj studenata živi s roditeljima

Najveći broj studenata živi kod kuće s roditeljima (45%), ali i znacajan broj studenata su podstanari (31%). Ukupno 11% studenata smješteno je u studentskim domovima i to su znatno cešće studenti koji studiraju na sveucilišnim nego na strucnim studijima.

Žene cine većinu studentskog tijela

Velika većina studenata studij upisuje s 18 ili 19 godina (86%). Veći je udio studenata koji su upisali prvi studij nakon dvadesete godine života na strucnim studijima (18%) naspram sveucilišnih (2%), a i studenti koji trenutno studiraju u statusu izvanrednog studenta u većoj su mjeri studij upisivali nakon dvadesete u usporedbi s redovitim studentima. Žene cine većinu studentskog tijela (56%) i nešto su više zastupljene na sveucilišnim naspram strucnih studija.

Ukupno 6% studenata imaju djecu. Udio studenata roditelja znacajno je viši na strucnim studijima (13%) u usporedbi sa sveucilišnim studijima (2%). Udio studenata koji su roditelji raste s godinama ispitanika: među studentima mlađim od 24 godine tek je 1% roditelja.

Više od polovice studenata je studij upisalo nakon gimnazije (53%), dok se 41% studenata upisalo na osnovi završene cetverogodišnje srednje strukovne škole. Oko 4% studenata je studij upisalo nakon trogodišnje srednje strukovne škole.


izvor: mojfaks.com

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …