Studentice novinarstva obišle Sunčev sustav u Zagrebu

kozaricevo sunce

Znate li da i u Zagrebu postoji Sunčev sustav? Naime proporcionalno umanjena skulptura Sunca te planeta koji kruže oko njega djelo je dvojice hrvatskih umjetnika. Još 1971. godine Ivan Kožarić izradio je skulpturu ‘Prizemljenog Sunca’ s namjerom da izradi i ostalih u to doba devet priznatih planeta, proporcionalno udaljenih i velikih u odnosu na dvometarsko Sunce. Kožarić svoj projekt nije dovršio, izradivši samo Sunce, dok je Davor Preis uradio ostalo 2004. godine. Novinarke ‘TV Studenta’ s Fakulteta političkih znanosti obišle su lokacije svih planeta, te rekle o svakom ponešto.

 Hrvatski umjetnici Ivan Kožarić i Davor Preis izradili su Sunčev sustav u Zagrebu poštivajući proporcionalno umanjene udaljenosti i veličine svakog nebeskog tijela. Još 1971. godine Kožarić je izradio Sunce, od bronce s pozlatom, dok je njegovu ideju o čitavom Sunčevom sustavu dovršio Davor Preis 2004. godine. Ekipa TV Studenta obišla je lokacije svih planeta, ali ne i Sunca, koje je trenutno na restauraciji.

izvor: srednja.hr

Potraga za Sunčevim sustavom from TV Student FPZG on Vimeo.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …