Studenti stomatologije: Ne možemo raditi samostalno, ne žele nam dati licencije

Mouth checkup

Stiglo je izvješće Europske komisije o reguliranim profesijama u kojem je stajalo da studenti nemaju dovoljno sati praktične nastave. Studenti kažu da oni nisu protiv stažiranja i da su spremni na to, ali kažu kako će proći barem još godinu i pol dok se ne zaposle, piše dnevno.hr.

Generacija studenata Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, koja je u srpnju završila šestogodišnji integrirani studij dentalne medicine, već dva mjeseca ne može dobiti licenciju za rad od nadležne Komore jer nisu odradili staž, iako to prema važećim zakonima i nisu trebali.

U prošlosti su studenti stomatologije, čiji je studij trajao pet godina, imali obvezu stažirati još godinu dana nakon diplome, položiti stručni ispit i zatim su od Hrvatske komore dentalne medicine, mogli zatražiti dozvolu za rad. Generacija studenata u akademskoj godini 2005./2006., su se morali susresti sa integriranim kurikulumom. Prema tom programu, koji je dobio i dopusnicu tadašnjeg ministra obrazovanja Dragana Primorca, studij je produžen na šest godina, a tijekom tog razdoblja studenti su odrađivali i praksu, odnosno radili su s pacijentima određen broj sati.

Prema postojećem Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, takvi studenti ne moraju odrađivati pripravnički staž niti polagati stručni ispit jer se smatra da je studij bio takav da ih je pripremio za posao u ordinaciji. Stiglo je izvješće Europske komisije o reguliranim profesijama u kojem je stajalo da studenti nemaju dovoljno sati praktične nastave. Studenti kažu da oni nisu protiv stažiranja i da su spremni na to, ali kažu kako će proći barem još godinu i pol dok se ne zaposle.

“Htjela bih samo naglasiti da mi nismo protiv stažiranja, niti se borimo protiv njega, već se borimo za informacije i što brže rješavanje cijele situacije. Dakle, ako će se mijenjati zakoni i pravilnici, da to bude što prije. Ako ne, da nam daju licenciju na koju imamo pravo. Jer mi u međuvremenu sjedimo doma. Pitanje je i hoće li taj staž biti plaćen”, rekla je jedna od bivših studentica koja je diplomirala u srpnju. U generaciji koja je prva upisala integrirani studij i diplomirala ili će to tek učiniti do kraja rujna nešto je više od 80 studenata. U ministarstvu zdravlja se neslužbeno doznaje kako oni ne misle mijenjati postojeći Pravilnik ni Zakon jer smatraju da studenti koji su završili integrirani studij ne moraju odraditi praksu.

“Njihov fakultet sada u 2013. godini smatra da hrvatski studenti nisu ravnopravni s njihovim kolegama u Europskoj uniji i traže da se vrati staž. Pregovori s Europskom unijom trajali su od 2004. godine. Zašto onda nisu reagirali? Vremena je bilo da se satnica uskladi. Mislim da su tu zakazali dekani i da moraju shvatiti da potpis koji stavljaju na diplomu nešto vrijedi. Pravilnik vrijedi, Zakon vrijedi, a Ministarstvo i nema osiguran novac za stažiranje, prenosi Jutarnji list.

Zato smatram da ne bi trebalo ništa mijenjati”, izjavio je izvor iz Ministarstva zdravlja. U Ministarstvu kažu da nitko iz Europske unije ne uvjetuje da studenti integriranog studija moraju imati staž, već da to samoinicijativno tvrde na Stomatološkom fakultetu koji je sam radio plan i program i, očito, nije predvidio više sati stručne prakse.

“Ne mogu oni sada reći da ti ljudi nakon šest godina ne znaju raditi i da će pet mjeseci staža nešto poboljšati. To je apsurd”, rekao je naš izvor.

Provjeri ovo!

Kreće drugi ciklus programa Zaba Banking Academy

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa, Zagrebačka banka pokreće i drugi ciklus Zaba Banking Academy – …