Studenti renoviraju Studentski dom Bjelave

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) u suradnji s Udruženjem studenata Studentskog centra pokreće akciju renoviranja i sanacije kritičnih dijelova Studentskog doma Bjelave.

Zbog nebrige i neodlučnosti nadležnih institucija koja traje već godinama, SPUS će provesti akciju kojom će osigurati i prikupiti financijska i druga potrebna sredstva za renoviranje onih prostorija za koje studenti kažu da je sanacija neophodna.

Zahvaljujući solidarnosti studenata koji uplatama, za aktivnosti SPUS-a i studentskih organizacija svih fakulteta i akademija UNSA, izravno podržavaju studentski aktivizam, ova akcija ima još veću podršku i tako je njena realizacija olakšana, poručuju organizatori akcije, koji će prvo iz svog proračuna izdvojiti dio novca kojim će se prije svega renovirati nekoliko toaleta u domu, jer studenti jedva da imaju tople vode.

Studenti renoviraju Studentski dom Bjelave

Nakon toga će krenuti u lobiranje među kompanijama koje bi mogle biti potencijalni donatori u novcu ili materijalu, a treći dio akcije će biti prikupljanje novca od građana na štandovima u centru Sarajeva.

Cilj ove akcije je prije svega pomoć studentima koji žive u veoma lošim uvjetima, ali i slanje poruke cjelokupnoj javnosti o sramnom odnosu nadležnih institucija prema studentima, koji su primorali studente na ovu vrstu borbe za svoja prava.

Studenti renoviraju Studentski dom Bjelave

Pored činjenice da oko 2.000 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine koristi usluge Studentskog centra, već godinama nijedna državna ni županijska institucija, niti Univerzitet u Sarajevu nisu učinili konkretne korake k rješavanju ovog problema. Iako je obrazovanje u većini europskih zemalja razvojna komponenta, to nije slučaj s Bosnom i Hercegovinom koja je apsolutno gluha na ulaganje u obrazovanje mladih i s tim u vezi iz godine u godinu, pojedine županije odlučuju izdvajati manje novčanih sredstava za subvencioniranje studenata.

Slijedom navedenog nakon ove akcije Studentski parlament će se aktivno uključiti u zagovaranje zakona o studentskom standardu koji bi trebao izravno eliminirati diskriminaciju i kršenje ljudskih prava koja su sada prisutna u procesu obrazovanja i koji bi trebao zaštiti i poboljšati studentski standard u Županiji Sarajevo, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Akcija će biti provedena u periodu od siječnja do ožujka 2013. godine, priopćeno je iz SPUS-a, a prenosi FENA.

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …