Studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu pobijedili na svjetskom natjecanju iz prava!

Na svjetskom natjecanju iz prava Europske unije “European Law Moot Court”, cije se finale održalo 1. travnja 2011. pred Europskim sudom pravde u Luxemburgu pobijedili su studenti Pravnog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu.


Ova pobjeda je od povijesnog znacaja za cijelu Europsku uniju, iz dva razloga:

1. Po prvi put u povijesti je pobjedu u natjecanju iz europskog prava odnijela ekipa studenata iz države koja nije clanica Europske unije; (2005. godine pobijedila je ekipa Harvarda, ali su clanovi ekipe bili diplomirani pravnici iz EU na postdiplomskom studiju na Harvardu).

2. Po prvi puta u povijesti je ista ekipa pobijedila u dvije kategorije natjecanja i osvojila nagrade:

–‐ Best Team (najbolji tim) u zastupanju stranaka pred Sudom;
–‐ Best Advocate General (najbolji nezavisni odvjetnik) koji savjetuje Sud kako presuditi.Sastav ekipe

Ekipu cine studenti (abecednim redom): Vedran Barišić, Ana Bobić, Vanda Jakir (nezavisna odvjetnica),Ivana Kordić, Branka Marušić i Ivan Zrinjski.

Studente je za natjecanje pripremala Katedra za europsko javno pravo i trenirao znanstveni novak Filip Kuhta.

Suparnici u natjecanju

U natjecanju je sudjelovala 71 studentska ekipa iz Europske unije i citavog svijeta, a pobjeda u finalu ostvarena je u suceljavanju s Katholieke Universiteit Leuven (Belgija),Columbia Law School (SAD) te College of Europe, Bruges (Belgija).


Suci

Suci na natjecanju su stvarni suci i nezavisni odvjetnici Europskog suda pravde u Luxemburgu: suci Lars Bay Larsen (Danska), Marko Ilešic (Slovenija),Josef Azizi (Austrija), Savvas Papasavvas (Grcka) tenezavisne odvjetnice Juliane Kokott (Njemacka), Eleanor Sharpston (Ujedinjeno kraljevstvo).

Odjek natjecanja u strucnoj javnosti

Članovi Europskog suda pravde iskazali su oduševljenje znanjem, argumentacijom i govorništvom hrvatskih studenata. Studentima je ponuđen staž u Europskom sudu – u kabinetima sudaca i nezavisnih odvjetnika.

Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta su primili cestitke od profesora s Oxforda, New York University, University of Michigan, University of Edinburgh, European University Institute, Florence, Universität Heidelberg i drugih vrhunski rangiranih sveucilišta.

Izvrsnost hrvatskih studenata u podrucju europskog prava bi se mogla pozitivno odraziti na analize kojima se utvrđuje je li Hrvatska spremna za clanstvo u Europskoj uniji. Osobito je bitno naglasiti da se ne radi o slucajnom uspjehu nego o kontinuiranoj kvaliteti – timovi Pravnog fakulteta u Zagrebu su 3 puta u posljednjih 5 godina bili vice-prvaci na ovom natjecanju (2006., 2008. i 2010. godine), a ove godine su dvostruki prvaci.

www.unizg.hr

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …