Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu opet najbolji!

Na međunarodnom natjecanju iz prava Europske unije kojega suorganiziraju Sveucilište Cambridge i Europski sud pravde “Central and East European Moot Competition”, cije se finale održalo 1. svibnja 2011. u Vilniusu, Litva, pobijedila je studentska ekipa Pravnog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu. Ovo je prvi puta da je jedna hrvatska ekipa pobijedila na ovom uglednom natjecanju.

POBJEDA U EKIPNOJ I DVIJE NAGRADE U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI


Ekipu cine studenti Nika Bacić, Dora Horvat, Ana Lah i Kristina Mandić te trener Filip Kuhta s Katedre za europsko javno pravo koja je pripremala studente za natjecanje. 
U pojedinacnoj konkurenciji, prvu nagradu iz pravnog govorništva dobila je Dora Horvat, a nagradu iz govorništva Kristina Mandić.

Nakon selekcije koja je provedena temeljem ocjene pisanih podnesaka, u finalu natjecanja su sudjelovale studentske ekipe sa 16 sveucilišta država srednje i istocne Europe, a pobjeda u finalu ostvarena je u suceljavanju sa sveucilištima Vilnius, Sofija i Varšava.

Suci na natjecanju su stvarni suci i nezavisni odvjetnici Europskog suda pravde u Luxemburgu, ugledni profesori europskih sveucilišta i odvjetnici. Ove godine među njima su bile i Eleanor Sharpston (nezavisna odvjetnica na Europskom sudu pravde u Luxembourgu), Rosa Greaves (profesorica na University of Glasgow) i drugi.

Uz osvojeno prvo mjesto studenti su nagrađeni i studijskim putovanjem na sveucilište Cambridge. Članovi sudskog vijeća iskazali su oduševljenje znanjem, argumentacijom i govorništvom hrvatskih studenata.

Nastavnici i studenti Pravnog fakulteta su primili cestitke od profesora s Oxforda, New York University, University of Michigan, University of Edinburgh, European University Institute, Florence, Universität Heidelberg i drugih renomiranih sveucilišta. 
Ova pobjeda dolazi kao vrhunac izuzetno uspješne akademske godine u kojoj su naši studenti već ostvarili dvostruku pobjedu na European Law Moot Court Competition.

Izvrsnost hrvatskih studenata u podrucju europskog prava bi se mogla pozitivno odraziti na analize kojima se utvrđuje je li Hrvatska spremna za clanstvo u Europskoj uniji.

Povratak nagrađenih studenata se ocekuje u ponedjeljak, 2. svibnja 2011. u 19.20 sati u zracnoj luci Pleso.

(www.unizg.hr)

Provjeri ovo!

AKADEMSKI SKANDAL Profesor iz Čitluka tužit će ministricu obrazovanja RH

Kako sada stvari stoje čitlučki profesor Ivo Pejdo tužit će Blaženku Divjak, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja …